Vreemde symptomen van een vitaminetekort
Net zoals een voertuig, geeft ook je lichaam voortdurend signalen die aangeven dat alles goed functioneert of dat je aandacht moet schenken aan onderdelen die minder goed werken door bijvoorbeeld een vitaminetekort.
Luisteren naar je lichaam stelt je in staat op tijd in te grijpen als er problemen of kwaaltjes ontstaan. Dit artikel somt enkele vreemde symptomen op die opduiken als er een vitaminetekort is. Bovendien kan je aan elk symptoom herkennen welke vitamine precies ontbreekt.
Als je een vermageringsdieet volgt of je hebt het druk en je grijpt regelmatig naar een snelle hap, dan is het mogelijk dat het lichaam niet alle vitamines binnen krijgt die het dagelijks nodig heeft. Dit zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van een te laag vitaminegehalte in het lichaam.
Wat gebeurt er in het lichaam bij een vitaminetekort?
Volgens de artsen leidt een onvoldoende dagelijkse opname van vitamines niet onmiddellijk tot het ontstaan van bepaalde ziektes. Het baant echter als het ware de weg naar het vatbaarder worden voor kwalen en aandoeningen. Je lichaam krijgt het hierdoor moeilijker een aantal functies uit te voeren.
Vitamines fungeren namelijk als katalysatoren voor alle processen die plaatsvinden in het lichaam. Als er te weinig vitamines in het lichaam aanwezig zijn, dan laat je lichaam je dit soms op een heel rare manier weten. Belangrijk is de symptomen van een vitaminetekort niet over het hoofd te zien, zodat je snel kan reageren.
De vijf meest ongewone signalen van een vitaminetekort
Scheurtjes in de mondhoeken
Merk je scheurtjes in de mondhoeken op als je in de spiegel kijkt? Je hoeft dan niet meteen te denken aan verouderen. Denk eerder aan een vitaminetekort. Het gaat hier met name om een te laag gehalte van vitamine B in je voeding.
Dit wijst vooral op een gebrek aan riboflavine (B2), niacine (B3) en B12 en eveneens aan ijzer en zink. Het wordt vaak gezien bij vegetariërs die geen evenwichtig dieet volgen. Zij kunnen hun dieet hiervoor aanvullen met het eten van:
- linzen
- pinda’s
- gedroogde tomaten
- sesamzaad
- spinazie
Niet-vegetariërs vinden deze supplementen terug in producten zoals:
- zalm
- eieren
- tonijn
- mosselen en oesters (of vis en zeevruchten in het algemeen)
Het is bovendien een goed idee dit dieet aan te vullen met voldoende doses vitamine C. Dit bevordert namelijk de opname van ijzer. Eet daarom ook voldoende broccoli, kool, bloemkool, rode paprika en citrusvruchten.
Rode vlekken op de huid en veel haaruitval
Rode vlekken op de huid en haaruitval worden veroorzaakt door een gebrek aan zink. Ook een vertraagde wondheling, voortdurende droge huid, huiduitslag en kneuzingen kunnen door een tekort aan dit mineraal ontstaan.
Gelijkwaardige symptomen treden op als je lichaam niet genoeg vitamine B7 (biotine) en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K binnenkrijgt. Eet daarom voldoende:
- biergist
- noten
- pompoenpitten
- volkoren granen
- gepasteuriseerde melk
- zalm
- avocado
- bloemkool
- champignons
- frambozen
- bananen
Rood-witte acne-achtige bobbeltjes op de wangen, armen en dijen
Deze bobbeltjes kan je opmerken als je dieet niet genoeg essentiële vetzuren en vitamine A en D bevat. Het verschil met acne zit hem in de hardheid van de bobbeltjes. Ze zijn hard en vrij pijnlijk als je probeert ze te verwijderen.
Je kan deze vervelende bobbeltjes te lijf gaan door minder verzadigde vetten en transvetten te eten. Verhoog ook het gebruik van gezonde vetten. Eet meer zalm, lijnzaad, chiazaden en noten zoals amandelen en walnoten.
Vitamine A vind je in wortelen, zoete aardappel en rode paprika. Deze voedingsmiddelen leveren voldoende betacaroteen, waardoor je huid opnieuw in optimale conditie raakt.
Ook interessant:
Tintelingen en een verlammend gevoel in handen en voeten
Heb je vaak last van tintelingen en een verlammend gevoel in de handen en voeten? Dan is dit wellicht te wijten aan een tekort aan vitamine B. Denk dan voornamelijk aan B6, B11 (foliumzuur) en B12. Deze vitamines oefenen een rechtstreekse invloed uit op het perifere zenuwstelsel en de zenuwen van de huid.
Deze vervelende symptomen kunnen ook samengaan met depressie, angsten, bloedarmoede en hormonale storingen.
Vul hiervoor je wekelijkse dieet aan met producten zoals
- asperges
- spinazie
- bonen
- eieren
- oesters, inktvis en mosselen
Krampen, pijnscheuten in de voeten, kuiten en de achterkant van de benen
Een te lage opname van kalium, calcium en magnesium kunnen deze vervelende symptomen veroorzaken. Ze kunnen elk afzonderlijk hiervoor verantwoordelijk zijn of alle drie samen. Startte je onlangs met een intensief trainingsprogramma? Dan is het ook mogelijk dat je door overmatig zweten te veel van deze mineralen en vitamine B verliest.
Ga door met je training. Let er echter wel op dat je wekelijks voldoende voedingsmiddelen eet zoals:
- bananen
- hazelnoten, amandelen
- pompoen
- kersen
- appels
- broccoli
- grapefruit
- boerenkool
- spinazie
De gevolgen van elke soort vitaminetekort
Hieronder beschrijven we per vitamine de kwaaltjes die kunnen ontstaan door een vitaminetekort in het lichaam.
Vitamine A
Een te laag vitamine A-gehalte zorgt voor onder andere vermoeidheid en nachtblindheid. Ook een slechte conditie van huid en tanden, bloedend tandvlees en een grotere vatbaarheid voor ziektes behoren tot de symptomen.
Vitamine B
- Niet genoeg vitamine B1 leidt tot slapeloosheid, vermoeidheid, zwakte, slechte spierkracht, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gastro-intestinale problemen en cardiovasculaire problemen.
- Is het niveau van vitamine B2 niet hoog genoeg, dan kan je last krijgen van rode ogen. Ook een pijnlijke mond en tong, vet haar, huidontstekingen en algemene vermoeidheid zijn symptomen.
- Vitamine B3-deficiëntie veroorzaakt hoofdpijn en gebrek aan energie. Ook een slechte adem, nervositeit, zweertjes op de huid, slechte eetlust en maag-, darmproblemen kunnen voorkomen.
- Is er hoofdzakelijk te weinig vitamine B5, dan zal je voornamelijk krampen, vermoeidheid of een branderig gevoel in de voeten hebben. Of je ervaart een onregelmatige hartslag, moeite met slapen en een algemeen ziektegevoel.
- Te weinig vitamine B6 veroorzaakt slapeloosheid, bloedarmoede, huidaandoeningen, haaruitval, krampen en het vasthouden van vocht.
- Niet genoeg vitamine B12 leidt tot de symptomen vermoeidheid, diarree, problemen met het evenwicht, depressie, verlies van eetlust. Ontsteking van de zenuwen en een pijnlijke tong en mond behoren ook tot de symptomen.
Vitamine C
Neemt het lichaam niet genoeg vitamine C op, dan zal wondheling minder vlot verlopen. Het genezingsproces bij breuken zal ook minder snel op gang kunnen komen.
Er ontstaat bloedend tandvlees, pijnlijke en gezwollen gewrichten en problemen met de spijsvertering. Ook kunnen er kneuzingen en bloedarmoede ontstaan.
Vitamine D
Voldoende vitamine D-opname hebben we ook nodig. Het gaat namelijk broze botten en een trage genezing van breuken tegen. Het is echter ook nodig om tandbederf, nierstenen, spierzwakte en een vertraagde absorptie van calcium tegen te gaan.
Vitamine E
Te weinig vitamine E-absorptie kan leiden tot bloedarmoede, hartklachten, vruchtbaarheidsproblemen, nervositeit, en verminderde reflexen. Het kan zelfs gaan tot verlies van evenwicht of problemen bij het lopen.