Voorzorgsmaatregelen en dosering van remifentanil

Het gebruik van deze opioïde is voor zowel kinderen als volwassenen goedgekeurd. Afhankelijk van het beoogde toepassing en ook van de kenmerken van de patiënt, zullen de doses echter variëren.
Voorzorgsmaatregelen en dosering van remifentanil

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag gaan we het over de voorzorgsmaatregelen en dosering van remifentanil hebben. Remifentanil is een geneesmiddel dat tot de familie van opioïden behoort en heeft kortdurende pijnstillende en kalmerende eigenschappen. Artsen schrijven het voor en gebruiken het voornamelijk tijdens operaties en pijnlijke procedures.

Het is een synthetisch medicijn dat een selectieve agonist is van opioïde receptoren, specifiek, de μ-opioïde-receptoren. We zullen hier later dieper op ingaan, maar het werkt tot 15 keer sneller dan fentanyl, een ander opioïde, waarvan remifentanil is afgeleid.

Wat is de aanbevolen dosering van remifentanil?

Arts vult een spuit

Het gebruik van deze opioïde (Spaanse link) is voor zowel kinderen als volwassenen goedgekeurd. Afhankelijk van het beoogde toepassing en ook van de kenmerken van de patiënt, zullen de doses echter variëren.

In dit opzicht moeten we onderscheid maken tussen remifentanil om anesthesie te induceren, om de anesthesie in stand te houden of om postoperatieve pijnstilling te geven. Artsen kunnen het ook voor analgesie bij gecontroleerde anesthesiezorg en bij coronaire bypass-chirurgie gebruiken. Laten we daarom de verschillende doseringen bekijken die voor elke situatie worden gebruikt.

Anesthesie induceren

Om dit doel te bereiken, dienen specialisten remifentanil intraveneus in een dosis van 0,5-1 mcg (microgram) per kilogram van het gewicht van de patiënt per minuut toe.

Anesthesie handhaven

In dit geval moeten we het onderscheid tussen kinderen en volwassenen verduidelijken. Bij kinderen zullen artsen remifentanil toedienen aan zuigelingen ouder dan twee maanden, samen met lachgas via een continu intraveneus infuus met een dosis tussen 0,4 mcg/kg/min en 1 mcg/kg/min.

Kinderen van 1 tot 12 jaar zullen remifentanil samen met andere inhalatiemiddelen gebruiken door middel van continue lopend infuus in een dosis tussen 0,05 en 1,3 mcg/kg/min.

Voor volwassenen wordt het via aanvullende intraveneuze bolus toegediend die ongeveer elke 3 minuten kunnen worden gegeven. Artsen kunnen het bovendien samen met een hypnoticum of ander vluchtig medicijn voorschrijven door middel van continue infusie in doses tussen 0,05 en 2 mcg/kg/min.

Analgesie tijdens de eerste postoperatieve periode

Tijdens deze periode raden specialisten het gebruik van orale toediening af. Remifentanil wordt via continue intraveneus infuus toegediend, zoals in de andere situaties, met een dosisbereik tussen 0,025 en 0,2 mcg/kg/min. Specialisten kunnen remifentanil bij gebruik in deze situatie op 3 verschillende manieren toedienen:

  • Met een enkele dosis intraveneus gedurende 90 seconden bij een dosis van 1 mcg/kg.
  • Door via een continu lopend intraveneus infuus gestart 5 minuten voor toediening van het lokale anestheticum in een dosis van 0,1 mcg/kg/min.
  • Door continu lopend intraveneus infuus na toediening van het lokale anestheticum in een dosis van 0,05 mcg/kg/min met een spreiding van 0,025 tot 0,2 mcg/kg/min.

Coronaire bypass-operatie

Coronaire bypass-chirurgie is een techniek die specialisten gebruiken om de circulatie van de kransslagaders en andere bloedvaten te verbeteren wanneer zich atheroma-plaque heeft ontwikkeld.

  • Tijdens deze ingreep kan remifentanil worden toegediend met als doel het opwekken van analgesie in een dosering van 1 mcg/kg/min.
  • Artsen gebruiken dit medicijn ook als onderhoud via een intraveneus infuus. De dosering is gelijk aan de inductiedosis, maar varieert van 0,125 tot 4 mcg/kg/min.
  • Artsen kunnen tijdens het onderhoud van analgesie doses van 0,5 tot 1 mcg/kg toedienen.
  • Laten we het tenslotte over de postoperatieve periode op de IC hebben. In dit geval dienen artsen remifentanil toe als een intraveneuze infusie in een dosis van 1 mcg/kg/min met een dosisbereik van 0,05 tot 1 mcg/kg/min.

Voorzorgsmaatregelen

Operatie in een operatiekamer

Bij het gebruik van dit medicijn moeten artsen een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Een aantal van deze voorzorgsmaatregelen waar men rekening mee moeten houden zijn onder andere:

  • Bij patiënten met een spontane ademhaling kan remifentanil niet worden toegediend.
  • Artsen moeten voorzichtig zijn bij toediening aan patiënten met morbide obesitas.
  • Dit medicijn heeft nadelige effecten die de bloedsomloop beïnvloeden, dus verzwakte patiënten kunnen meer problemen hebben. Artsen dienen bij dit soort patiënten speciale voorzorgsmaatregelen te nemen.
  • Specialisten raden aan om een uur voor het staken van de behandeling met remifentanil andere pijnstillende middelen toe te dienen.

Conclusie over remifentanil

Artsen gebruiken remifentanil in het ziekenhuis om pijn op te verminderen, in stand te houden en onder controle te houden, zoals bij veel soorten operaties het geval is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Cárdenas, V. H., González, F. D. M., Barajas, W. J. G., Cardona, A. M., Rosero, B. R., & Manrique, Á. J. (2014). Remifentanil vs. epidural analgesia for the management of acute pain associated with labour. Systematic review and meta-analysis. Colombian Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.1016/j.rcae.2014.06.001
  • Tafur, L. A., & Lema, E. (2010). Anestesia total intravenosa. Revista Colombiana de Anestesiología. https://doi.org/10.1016/s0120-3347(10)82005-2
  • Partida Figuerola, C., Rodríguez Pérez, A., Gil Bedia, F., Mena Hernández, C., Hussein González, Z., & Ojeda Betancor, N. (2003). Hiperalgesia postoperatoria. Actualizaciones En Anestesiologia y Reanimacion.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.