Voordelen van sudoku voor de hersenen volgens de wetenschap
Sudoku is een zeer complex mentaal spel. De taak om getallen te ordenen vereist een inspanning die veel voordelen voor de hersenen heeft. Dit is door de wetenschap bewezen. Ontdek in dit artikel wat het is en wat de voordelen van sudoku volgens de wetenschap zijn!
Het spel is in de Verenigde Staten ontstaan, maar werd nadat het in Japan was aangekomen populair. Dit spel bestaat uit het invullen van een tabel van 9 bij 9 cellen, die op zijn beurt in kleinere tabellen van 3 bij 3 is verdeeld.
De puzzels worden met enkele cijfers gepresenteerd die al zijn ingevuld. Die staan als gegeven cijfers of aanwijzingen bekend. Het spelen is heel eenvoudig, hoewel er sudoku’s zijn met verschillende moeilijkheidsgraden.
Hoewel het spel op cijfers is gebaseerd hoef je er geen wiskundige vaardigheden voor te hebben om ermee te beginnen. Het is erg leuk en door te oefenen begin je je vaardigheden op te bouwen.
Geduld is essentieel, omdat het voltooien van een puzzel behoorlijk wat tijd kan kosten. Onthoud echter dat je kalm moet blijven en dat oefening kunst baart. Na verloop van tijd zul je de puzzels steeds sneller kunnen doen.
Vaardigheden die sudoku verbetert
Sudoku spelen heeft veel voordelen voor je hersenen. Je traint vaardigheden die je al hebt en verwerft ook een aantal nieuwe. Sudoku is bijvoorbeeld een work-out voor vaardigheden zoals:
- waarneming
- geheugen
- logica
- coördinatie
Studies (Spaanse link) naar het gebruik van wiskunde in dit soort spellen hebben aangetoond dat vindingrijkheid, verbeeldingskracht en geduld tot de vereiste vaardigheden behoren. Dit betekent dat het beoefenen van sudoku je zal helpen om te leren om met stressvolle situaties om te gaan. Het is een goed idee om met de eenvoudigere puzzels te beginnen.
Potentiële gezondheidsvoordelen van Sudoku
Sudoku spelen heeft meerdere gezondheidsvoordelen, vooral voor de hersenen. Hier lees je hoe dit spel een positieve impact op de hersenen kan hebben en over alle voordelen die sudoku te bieden heeft.
Het stimuleert logisch denken
Logisch denken is het vermogen om je omgeving en de relaties of verschillen tussen acties, objecten of feiten te begrijpen. Dit leer je door middel van analyse, begrip, abstractie en verbeelding.
Volgens een aantal onderzoeken bevatten spellen zoals sudoku merkwaardige wiskundige problemen die logisch denken en vooral wiskundig logisch denken stimuleren (Spaanse link).
Het stimuleert snel denken
Als je eenmaal begint met het voltooien van sudoku’s en van de eenvoudiger niveaus naar steeds moeilijkere puzzels gaat, dan zul je zien dat je ze na verloop van tijd steeds sneller kunt voltooien. Dat is mogelijk dankzij de analyse en abstractie die je in de praktijk brengt. Dit wordt snel denken genoemd, een vaardigheid die sudoku stimuleert en verbetert.
Verbetert concentratie
Sudoku vereist verschillende vaardigheden. Een daarvan is concentratie, wat bijna een vereiste is om het spel met succes te voltooien. Je moet voorkomen dat je cijfers twee keer gebruikt of ze op de verkeerde plaats invult.
Zijn bijdrage is dat onderzoek heeft aangetoond (Spaanse link) dat sudoku een van de beste ludiek-pedagogische activiteiten is die in de klas wordt beoefend om de aandacht en concentratie van studenten te vergroten.
Het ontwikkelt probleemoplossende vaardigheden
Wanneer je als beginner sudoku begint te spelen, dan zul je je realiseren dat het een beetje vervelend en frustrerend kan zijn. Dat komt omdat je er lang over doet om ze te voltooien of omdat je nog niet al je vaardigheden hebt ontwikkeld.
Daarbij leer je gerichter je probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. De wetenschap (Spaanse link) heeft vanuit verschillende gezichtspunten bewezen dat reken- en didactische spelletjes op basis van getallen aan het vergroten van dit vermogen bijdragen.
Het verhoogt de kwaliteit van de cognitieve functie
Veel factoren kunnen de kwaliteit van de cognitieve functie beïnvloeden, vooral ouderdom. Uit een onderzoek onder volwassenen van 50 tot 93 jaar bleek dat het veelvuldig oefenen van cijferpuzzels zoals sudoku een sterke associatie heeft met de kwaliteit van de cognitieve functie in deze populatie.
Helpt stress te verminderen
Stress is een gevolg van overbelasting en manifesteert zich op fysiek en emotioneel niveau. Het is hoogstwaarschijnlijk aan de psychologische eisen te wijten die aan de hersenen worden gesteld. Het beïnvloedt de gezondheid op meerdere manieren. Studies hebben aangetoond (Spaanse link) dat stress de processen van plasticiteit en neurogenese kan veranderen.
Bordspellen of mentaal veeleisende spellen zoals sudoku zijn echter meestal erg ontspannend. Als je dus een stressvolle dag hebt gehad, kan 10 minuten de tijd nemen om een eenvoudige sudoku te doen je geest leegmaken en activeren, zodat je weer opgeladen aan het werk kunt.
Het belang van het trainen van de hersenen
Wiskundige spelletjes zijn nuttig om cognitieve vaardigheden aan te scherpen, vooral op oudere leeftijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond (Spaanse link) dat dagelijks leren, zoals het spelen van spelletjes als sudoku onder andere:
- de hersenen stimuleert.
- de hersenfunctie verbetert.
- mogelijk cognitieve achteruitgang voorkomt.
Dit alles vertaalt zich in welzijn. Dat welzijn betekent dus op zijn beurt een grotere weerstand tegen vergeetachtigheid en geheugenverlies. Je bent alerter en je vaardigheden blijven langer intact.
De activiteiten die je kunt doen om je hersenen te trainen zoals sudoku staan als hersengymnastiek bekend. Ze worden veel gebruikt om vaardigheden zoals creativiteit te versterken en te ontwikkelen.
Geniet van de voordelen van sudoku voor je hersenen!
Je hebt al enkele voordelen van sudoku voor je hersenen gelezen. Kun je je voorstellen hoe scherp je zou zijn als je sinds je kindertijd sudoku’s had voltooid? Het is interessant om hierover na te denken.
Toch is het niet te laat. Je kunt nu dus beginnen en je kinderen aanmoedigen om het spel te spelen. Naast het verbeteren van hun hersenfunctie, verbetert het ook hun kwaliteit van leven. De voordelen zullen voor altijd bij hen blijven en ook helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Becerra, Alberto; Núñez, Juan; Perea, José María (2016) ¿Cuánta matemática hay en los sudokus?. Revista Pensamiento Matemático, Vol 6, Nº 1, pags 113-136. Sección juegos y rarezas matemáticas. España. Recuperado de dialnet.unirioja.es
- Javier Suárez Quero. Las matemáticas en el sudoku. Universidad de Almería, 2017. Disponible en: http://repositorio.ual.es/bitstream/handle/10835/6445/16582_Suarez%20Quero%2C%20Javier.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Kahnmena Daniel. Pensar rápido, pensar despacio.
- Leal Huise, Sandra, & Bong Anderson, Simón (2015). La resolución de problemas matemáticos en el contexto de los proyectos de aprendizaje. Revista de Investigación, 39(84),71-93.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 0798-0329. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3761/376140399004
- Romero, Rosario, & Cueva, Henry, & Barboza, Luis (2014). La gimnasia cerebral como estrategia para el desarrollo de la creatividad en los estudiantes. Omnia, 20(3),80-91.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 1315-8856. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=737/73737091006
- Zárate, S., & Cárdenas, F. P., & Acevedo-Triana, César, & Sarmiento-Bolaños, M. J., & León, L. A. (2014). Efectos del estrés sobre los procesos de plasticidad y neurogénesis: una revisión. Universitas Psychologica, 13(3),15-47.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2021]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=647/64733438030
- Lluen Rodríguez, J. D. (2017). Proyecto “Sudoku” en la capacidad de resolución de problemas matemáticos de los estudiantes del segundo año de secundaria de la IEP.“Henri Wallon” 2016.
- Lozano Alonso, S., & Pérez Sanz, J. R. Evaluación de la mejora del sentimiento de soledad en pacientes geriátricos institucionalizados mediante la realización de actividades socioculturales a través de la escala ESTE II.
- Giraldo Pinzón, H. D., Mendoza Toloza, C. A., & Ávila Plaza, P. A. (2019). Alzheimind: aplicación móvil que utiliza inteligencia artificial para el tratamiento temprano del Alzheimer.
- Llerena Gomez, C. E. (2018). Razonamiento lógico y su impacto en el proceso de enseñanza-aprendizaje de los estudiantes de la Escuela “Aurora Estrada Ayala De Ramirez Perez” de la ciudad de Babahoyo provincia de los Rios (Bachelor’s thesis, BABAHOYO: UTB, 2018).
- Rios Mendoza, F. M., & Romero Ruiz, G. R. (2019). Efecto del programa de ludoterapia en la calidad de vida de los adultos mayores del CIAM–YANTALÓ, 2019.
- Ruiz, M. J. A. (2019). Los pasatiempos como recurso didáctico en el aula de E/LE (1): Planteamientos generales. Los mensajes cifrados. Foro de profesores de E/LE, (15), 1-18.
- García, B. E. (2020). PROGRAMA DE SALUD: LA JUBILACIÓN, PUNTO DE PARTIDA.
- Sandí Delgado, J. C., & Espinoza Torres, I. Fortalecimiento de la calidad de vida de las personas adultas mayores del Caribe costarricense.
- Arias Hidalgo, E. N. (2019). EL JUEGO SUDOKU Y EL DESARROLLO DEL PENSAMIENTO LÓGICO MATEMÁTICO EN LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA INTEGRADA “PEDRO SÁNCHEZ GAVIDIA”–HUÁNUCO–2017.
- Romano, M., Nissen, M. D., Del Huerto, N., & Parquet, C. (2007). Enfermedad de alzheimer. Revista de posgrado de la vía cátedra de medicina, 75, 9-12.
- Luque Lopez, M. E. (2020). Sudoku como herramienta para elevar el nivel de concentración de los estudiantes del primer grado de educación secundaria de la Institución Educativa “Simón Bolívar”, de Moquegua-2019.