Ontdek de voordelen van fruitpuree voor je baby

Moedermelk is belangrijk voor een baby. Maar voedingsmiddelen zoals fruitpuree geven hen een voedzame stimulans. We bekijken in dit artikel hoe je die fruitpuree kan maken. Dus maak je klaar om deze puree van vruchten voor je baby te maken!
Ontdek de voordelen van fruitpuree voor je baby

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 23 augustus, 2022

Moedermelk is de belangrijkste voedingsbron voor jouw baby. Het mag de eerste maanden niet vervangen worden door bijvoeding. Maar je kan de voeding van je kleintje wel aanvullen met fruitpuree voor je baby.

Deze fruitpuree verschaft verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan de ontwikkeling van jouw baby.

Enkele voordelen van fruitpuree voor je baby

Fruit staat samen met groenten in de schijf van vijf. Dat komt omdat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Eén van de beste redenen om fruitpuree aan baby’s te geven is dat ze tot 95% water bevatten.

Bovendien bezitten ze plantaardige vezels die de darmdoorvoer van een baby helpen regelen. De darmgewoonten van een baby die borstvoeding krijgt, kunnen enorm wisselen. Ze kunnen zelfs veranderen wanneer de baby’s opgroeien tot kinderen. Alle vruchten hebben een vergelijkbare voedingswaarde. Maar sommige fruitsoorten kunnen de stoelgang van een baby steviger of zachter maken.

Fruit bevat ook vitaminen, mineralen en eenvoudige koolhydraten, maar geen vet. Je baby zal meer energie hebben als je fruit toevoegt aan zijn dagelijks voedingspatroon. Ze zullen ook gewend raken aan het eten van gezonde opties in plaats van voedingsmiddelen die veel vet en kunstmatige suikers bevatten.

Fruitpuree voor je baby bevat bovendien antioxidanten en micronutriënten. Die voorkomen ziekten zoals overgewicht, constipatie, kanker en cardiovasculaire aandoeningen.

Voeg fruitpuree toe aan de dagelijkse voeding van je baby

Fruitpuree voor baby's

Geef je baby in het begin kleine hoeveelheden fruitpuree. Dit zal hen helpen om vertrouwd te raken met de fruitpuree. Laat het hen proeven en aanvaarden en eten met melk. Het is belangrijk dat je onthoudt dat ook al eet jouw kind fruitpuree, het mag de moedermelk niet vervangen.

Fruitpuree voor je baby is een voedzame aanvulling op de moedermelk. Zodra je baby de puree eet en verdraagt, kan je langzaam de hoeveelheid die je hem geeft verhogen.

Welke fruitsoorten kunnen baby’s op welke leeftijd eten?

Je kind kan op de leeftijd van zes maanden beginnen met het geven van fruitpuree. Toch worden sommige fruitsoorten meer aanbevolen dan andere. Dat heeft te maken met het risico op allergieën. Het is ook de reden waarom je jouw baby geleidelijk moet laten kennismaken met fruitpuree.

Op die manier zal je in staat zijn te beoordelen hoe jouw baby elke fruitsoort verdraagt. Je moet minstens drie dagen wachten vóór je een nieuwe fruitpuree probeert. We geven je hier een overzicht van de fruitsoorten die je volgens leeftijd aan je kleintje kan geven.

6 maanden oud

Meloen, druiven (zonder schil of pitten), pruimen, bananen, peren, appels, kiwi, watermeloen, ananas en mango.

Ouder dan 6 maanden

Sommige artsen bevelen aan om je baby citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen te geven, zodra ze de leeftijd van zes maanden voorbij zijn. Maar anderen stellen voor om te wachten tot ze twaalf maanden oud zijn, omdat allergische reacties mogelijk zijn.

Baby krijgt een hapje van een lepel

12 maanden oud

De fruitsoorten die het meest aanbevolen zijn voor een kindje van één jaar oud, zijn onder andere perziken, abrikozen en loquats.

Ouder dan 12 maanden

Sommige kinderartsen bevelen aan om bessen toe te voegen nadat de baby één jaar geworden is. Toch raden anderen het af en stellen voor om te wachten tot het kindje vijftien maanden oud is. Dit is vanwege het risico op allergische reacties.

Ouder dan 24 maanden

Gedroogde vruchten worden aanbevolen aan kinderen die ouder zijn dan twee jaar.

Fruitpuree voor je baby maken

  • Zorg dat je de vruchten uitkiest die zo rijp mogelijk zijn. Vermijd om onrijp fruit te kopen.
  • Was het fruit grondig.
  • Schil ze en snij ze in kleine stukjes. Verwijder ook de zaden en de pitjes.
  • Maak het fruit klaar door het te stomen of te koken.
  • Zodra het kookt, verwerk je het in de blender tot alle stukjes verwijderd zijn.
  • Giet het dan op een bord en laat het afkoelen vóór je het aan je baby geeft.
  • Je kan bepaalde fruitsoorten combineren. Op die manier kan je baby verschillende smaken proberen.

Recepten voor fruitpuree voor je baby

Recept 1: puree met mango en appel

Fruitpuree voor baby's: mango en appel

Ingrediënten

  • 1 kop gesneden mango
  • 1 kop in schijfjes gesneden en geschilde appel

Bereiding

  • Maak het fruit schoon en snij het in kleine stukjes.
  • Doe het fruit in de stoomkoker en voeg een halve kop water toe.
  • Kook de appels en de mango gedurende twee minuten tot het vruchtvlees zacht is.
  • Doe het mengsel in een blender en mix het tot het glad is.
  • Giet het mengsel dan op een bord. Laat het afkoelen vóór je het aan je baby geeft.

Recept 2: puree met banaan, peer en appel

Ingrediënten

  • 1/4 appel
  • Indien gewenst, peer
  • 1/4 banaan
  • een half glas water

Bereiding

  • Schil het fruit en snij het in kleine stukjes.
  • Doe het water in een steelpan. Kook het dan gedurende vijftien minuten samen met de stukjes peer en appel. Daarna verwijder je de pan van het vuur.
  • In een bakje meng je de gekookte appel en peer samen met de banaan.
  • Voeg dan het halve glas water toe. Plet het fruit tot er geen stukjes meer over zijn.

Als je kinderarts de toestemming geeft, kan je een halve kop granen toevoegen. Zo breng je wat meer koolhydraten in het dieet van je kleintje. Probeer deze fruitpuree uit met je baby. Je zal een verbetering merken in hun voeding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marion M. Hetherington, C. Schwartz, J. Madrelle, F. Croden, C. Nekitsing, C.M.J.L. Vereijken, H. Weenen,
    A step-by-step introduction to vegetables at the beginning of complementary feeding. The effects of early and repeated exposure. Appetite, Volume 84, 2015, Pages 280-290, ISSN 0195-6663,
    https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.10.014.
  • Fisher, J. O., & Dwyer, J. T. (2016). Next Steps for Science and Policy on Promoting Vegetable Consumption among US Infants and Young Children. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 261S-271S. doi:10.3945/an.115.009332
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4717881/
  • Vegetable and Fruit Acceptance during Infancy: Impact of Ontogeny, Genetics, and Early Experiences (2016). Mennella JA, Reiter AR, Daniels LM.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773029

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.