Behandel constipatie met vier zelfgemaakte remedies

Heb je last van constipatie? Maak dan zelf deze vier natuurlijke remedies en probeer ze uit!
Behandel constipatie met vier zelfgemaakte remedies
Grecia Morillo

Geschreven en geverifieerd door de dokter Grecia Morillo.

Laatste update: 25 september, 2022

Wanneer we last hebben van constipatie, dan hebben onze darmen bij elke ontlasting problemen om hun werk goed te doen. Dit kan het gevolg zijn van een aantal verschillende oorzaken. Maar wat kun je er aan doen? Behandel constipatie met natuurlijke, zelfgemaakte remedies!

Als je constipatie niet op tijd behandelt, dan kunnen het ongemakkelijke gevoel en andere problemen zoals buikpijn en rillingen ondraaglijk worden.

Er bestaan echter veel remedies om constipatie te behandelen die je thuis zelf kan maken.

Deze theesoorten zullen helpen om de constipatie te verlichten. Je zal merken dat ze op een volledig natuurlijke manier de symptomen verbeteren.

Het zijn zelfgemaakte remedies die ons snel verlichting bieden. Bovendien verbeteren ze daarnaast de doorstroming in de darmen.

Zo maken ze het mogelijk dat de ontlasting (minstens twee keer per dag) weer gezond en regelmatig wordt. Bovendien verbeteren ze de samenstelling van de stoelgang. Die ziet er weer uit als die van een persoon met normale darmbewegingen.

Drink voldoende vloeistoffen en volg een dieet dat veel vezels bevat. Dat is namelijk onontbeerlijk om de werking van het spijsverteringskanaal te optimaliseren.

Door voldoende te drinken en de juiste voeding te eten bevorderen we een volledige hydratatie en kunnen we moeilijkheden met de ontlasting vermijden.

Wat zijn de beste ingrediënten om constipatie te behandelen?

 • Lijnzaad
 • Havervlokken
 • Kaasjeskruid
 • Groene thee
Behandel constipatie met lijnzaad

1. Behandel constipatie met lijnzaad

Lijnzaad heeft een uitstekend reinigend effect op het darmkanaal. Het zal dat ongemakkelijke gevoel dat je bij constipatie ervaart, verminderen. Dit middeltje helpt ook om ervoor te zorgen dat de ontlasting vlotter en gemakkelijker verloopt.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kop water (250 ml)
 • 1 eetlepel lijnzaad (10 g)

Hoe maak je het klaar?

 • Verhit het water. Zodra het begint de koken, giet je het in een kop. Voeg daarna het lijnzaad toe.
 • Laat het nu gedurende zes minuten trekken. Zeef het vervolgens en drink het op.

Hoe gebruik je deze remedie?

 • Drink dit middeltje twee keer per dag. Doe dit voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd.

Als je deze remedie heel consequent toepast, dan zal je al binnen een paar dagen de stimulerende effecten merken.

2. Behandel constipatie met havervlokken

Behandel constipatie met havervlokken

Haver is een fantastisch graan. Het is een nuttig hulpmiddel om aanvallen van constipatie te bestrijden. Met haver kan je dit vervelende darmprobleem zelfs voorkomen. Eigenlijk zouden havervlokken deel moeten uitmaken van onze dagelijkse voeding omdat ze zo onontbeerlijk zijn voor de spijsvertering.

Ze zorgen erg snel voor een verbetering van een regelmatige stoelgang. Bovendien maken ze het mogelijk dat dat de ontlasting in de dikke darm soepeler blijft.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kop water (250 ml)
 • 2 eetlepels havervlokken (20 g)

Hoe maak je het klaar?

 • Verhit het water. Zodra het kookt, giet je het water in een kop. Voeg dan de havervlokken toe.
 • Bedek de kop en wacht zes minuten. Dat is nodig om de vlokken te laten weken en op te lossen.
 • Zeef daarna het drankje en drink het op. Het beste moment om dit haverdrankje te drinken is ‘s morgens.
 • We raden af om dit middel te gebruiken bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar oud.

3. Behandel constipatie met kaasjeskruid

Kaasjeskruid is een plant die gemakkelijk te vinden is in de velden en bij huizen op het platteland.

Het is één van de beste keuzes om thuis zelf aftreksels te maken waarmee je constipatie kan bestrijden. Dit kruid bezit zuiverende eigenschappen. Dat betekent dat het kan helpen om de dikke darm te hydrateren en de werking van de darmen te verbeteren.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Hoe maak je het klaar?

 • Verhit het water in een pannetje. Wanneer het begint te koken voeg je het kaasjeskruid toe. Laat het dan gedurende zeven minuten trekken.
 • Je kan een grotere hoeveelheid van dit drankje maken en het daarna in de koelkast zetten. Je kan het ‘s avonds drinken en ook ‘s nachts, als dat nodig is.

Om de gewenste effecten te krijgen, raden we je aan om dit aftreksel drie keer per dag te drinken, na elke maaltijd. Op dit manier zal de ontlasting namelijk effectief verbeteren. In slechts een paar dagen zullen de gifstoffen verwijderd worden.

4. Behandel constipatie met groene thee

Behandel constipatie met groene thee

In de groep van geneeskrachtige kruiden is groene thee één van de populairste middelen om constipatie te behandelen.

Je kan deze thee gemakkelijk thuis maken. Gebruik de blaadjes of een theezakje. Je vindt ze in de meeste winkels. Bovendien krijg je er een extra bonus bij. Want groene thee is erg geschikt om gewicht te verliezen en vochtophoping te bestrijden.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 kop water (250 ml)
 • 1 theezakje groene thee (5 g)

Hoe maak je het klaar?

 • Verhit het water en voeg het theezakje toe. Je kan ook wat olijfolie of aloëverasap toevoegen. Die ingrediënten helpen om de beweeglijkheid van het spijsverteringssysteem te herstellen.
 • Wanneer de thee kookt, laat je het gedurende vijf minuten trekken.

De aanbevolen dosis is twee koppen per dag. Drink één kop vóór de twee voornaamste maaltijden (ontbijt en lunch, of, lunch en avondmaaltijd).

Na een korte tijd zal je merken dat de ontlasting veel gemakkelijker verloopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.