6 voor- en nadelen van elektrische auto's

Dus, zijn elektrische auto's echt een goed idee? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.
6 voor- en nadelen van elektrische auto's

Laatste update: 30 maart, 2023

De auto-industrie ondergaat de laatste jaren een grote transitie. Terwijl verbrandingsauto’s nog steeds de markt aanvoeren, worden elektrische auto’s in sommige landen steeds gewoner. De keuze hangt echter vaak af van factoren als lokale infrastructuur, behoeften en persoonlijke voorkeuren.

Het is gebruikelijk om in discussies over duurzame mobiliteit te horen dat de verschuiving naar elektrische motoren de toekomst van het stedelijk vervoer is. Hoewel de aantallen groeien en overheidsstimulansen voor de aanschaf ervan voordelig zijn, hebben elektrische auto’s de weg nog lang niet veroverd.

Veel gebruikers kiezen voor elektrische voertuigen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen vanwege de geringe vervuiling die ze uitstoten. Er zijn echter nog andere redenen die het gebruik ervan begunstigen. Laten we die eens nader bekijken.

6 voordelen van het gebruik van elektrische auto’s

Geluidsoverlast
Geluidsoverlast en stank is nog steeds een probleem in steden. Vermindering van lawaai is ook een voordeel van de elektrische motor.

Er zijn veel voordelen aan het rijden met dit type voertuig. Wat het milieu betreft wordt de gasuitstoot verminderd. Bovendien is het dankzij de technologische vooruitgang mogelijk om het comfort en de prestaties van elke traditionele auto te benaderen.

1. Milieu

De werking van elektrische auto’s is gebaseerd op hun accu’s en de omzetting van elektriciteit in aandrijfenergie. Dit betekent dat er geen brandstoffen zoals benzine of diesel worden gebruikt, die een aanzienlijk percentage van de milieuvervuiling veroorzaken.

Het stoppen van de huidige niveaus van opwarming van de aarde is een dringende taak voor de mensheid. Dit type auto draagt daaraan bij.

2. Geluidsoverlast

Een probleem in veel grote steden is de grote geluidsoverlast. Door geen gebruik te maken van verbranding is de elektrische auto stiller dan de rest, iets dat bijdraagt aan de kwaliteit van het individuele en sociale leven.

3. Kosten en onderhoud

Wat de kosten betreft, zijn er voor het gebruik van elektrische auto’s verschillende varianten te analyseren. Qua onderhoud zijn ze meestal in het voordeel ten opzichte van traditionele auto’s. Omdat ze betrouwbaarder en compacter zijn, veroorzaken de motoren minder storingen, wat resulteert in lagere reparatiekosten.

Remblokken slijten ook minder snel en hoeven minder (en sporadischer) te worden vervangen. Bovendien worden benzine en andere brandstoffen steeds duurder, dus overstappen op elektriciteit is een ander economisch voordeel.

4. Elektrische auto’s bieden meer ruimte

Veel elektrische auto’s zien er aan de buitenkant misschien klein uit. Toch hebben ze meestal een grote en comfortabele binnenruimte voor de gebruiker. Dit komt door het ontbreken van een versnellingsbak, koppeling en een kleinere motor.

5. Verzekering en parkeren

Over het algemeen bieden verzekeringsmaatschappijen goedkopere polissen aan voor elektrische auto’s, vanwege de lagere risico’s en ongemakken die ze meestal opleveren. Anderzijds stimuleren sommige steden het gebruik ervan door gratis parkeerplaatsen aan te leggen.

6. Efficiëntie en algemene besparingen

Elektrische auto’s zijn met een hoog percentage efficiënter dan traditionele auto’s. Bovendien kost het energieverbruik veel minder in vergelijking met verbrandingsmotoren. Het energieverbruik is naar schatting 6 keer lager.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt:
Hoe kan je de elektriciteitsrekening laten dalen?

6 nadelen van elektrische auto’s

Een elektrische auto opladen
Het elektrisch opladen van deze voertuigen gaat nog steeds langzamer dan tanken. Dit is een nadeel dat veel gebruikers ervan weerhoudt te besluiten ze aan te schaffen.

Naast alle positieve aspecten van deze voertuigen zijn er ook een aantal nadelen die bij veel gebruikers weerstand oproepen. Sommige van deze nadelen zullen naar verwachting in de nabije toekomst worden opgelost; andere hangen af van persoonlijke voorkeuren.

1. Autonomie

Een van de meest voorkomende nadelen bij het vergelijken van elektrische en traditionele auto’s is hun autonomie. Hoewel er modellen op de markt zijn met 600 kilometer bereik, zoals de Tesla Model 3, hebben die meestal hoge kosten. Wat de meer betaalbare opties betreft, varieert het bereik van 150 tot 450 kilometer.

In elk geval is dit een kwestie die elk jaar verbetert, dankzij de technologische vooruitgang. Daarnaast spelen ook factoren als de staat van de accu, de snelheid en het gebruik van airconditioning een rol in de cijfers.

2. Oplaadtijd en -methode

Een van de grootste nadelen van elektrische auto’s is hun oplaadtijd. In het algemeen hebben ze tussen de 5 en 7 uur aansluiting nodig als de accu leeg is.

Daarom kiezen veel gebruikers ervoor hun eigen oplaadstations te installeren, in garages of op parkeerplaatsen. Hierdoor kan het voertuig ‘s nachts in rust worden opgeladen, hoewel de kosten erg hoog zijn.

Wat het netwerk van stations betreft, dat hangt af van de infrastructuur van elk land. Niet alle plaatsen hebben oplaadpunten. In de Verenigde Staten zorgt het bedrijf Tesla ervoor dat dat aantal jaar na jaar toeneemt. In andere landen kan dit echter een complicatie vormen voor gebruikers.

3. Lager vermogen

In het algemeen halen veel modellen niet het aantal toeren, het vermogen en de snelheid van voertuigen met interne verbranding. Ook dit is echter een probleem dat met het verstrijken van de jaren en de voortschrijdende technologie wordt ingehaald.

4. Workshops

Hoewel dit minder snel voorkomt, kunnen elektrische auto’s ook stuk gaan. In dat geval is de beschikbaarheid van gespecialiseerde werkplaatsen veel geringer, zodat een reparatie hoge kosten of aanzienlijke vertragingen kan betekenen.

5. Verkoopprijs

Een van de aspecten die het verkrijgen van een elektrisch voertuig duur maakt, is de prijs van de accu. Hoewel ze tussen de 7 en 10 jaar meegaan, of een afstand van ongeveer 200.000 kilometer, zijn de kosten op het moment van vervanging of reparatie erg hoog.

Daarom zijn er steeds meer leasemogelijkheden. Een nieuw model wordt aangeschaft, zonder accu, voor veel lagere kosten, en de accu wordt dan gehuurd.

6. Vervuiling

Hoewel veel gebruikers voor deze voertuigen kiezen om hun individuele ecologische voetafdruk te verkleinen, moet worden opgemerkt dat ze niet 100% milieuvriendelijk zijn. Hoewel ze geen gasuitstoot hebben en, vergeleken met benzineauto’s, het milieu minder vervuilen, is de productie van elektriciteit wel vervuilend.

Deze industrie is vaak gebaseerd op het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen of olie, wat ook een rol speelt bij het probleem van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Dit is echter een probleem dat kan worden opgelost door de elektriciteitsopwekking te verschuiven naar het gebruik van hernieuwbare energieën, zoals zonne- of windenergie.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Hoe je woonkamer te decoreren met recycling

Zijn elektrische auto’s de aanschaf waard?

Man rijdt in een auto

Los van de analyse van de voor- en nadelen van het gebruik van elektrische voertuigen, is het duidelijk dat er een transitie in de industrie nodig is. Tijdens COP26, de laatste conventie tegen klimaatverandering, stelden vertegenwoordigers van verschillende naties en fabrikanten een geleidelijke vermindering van benzine- en dieselauto’s voor tegen 2040.

Dit internationale beleid moedigt gebruikers op verschillende manieren aan om elektrische auto’s te verkrijgen. Momenteel is dit de beste optie voor een duurzamere toekomst.

Al deze zaken zorgen ervoor dat, buiten de nog steeds ruime dominantie van traditionele auto’s op de markt, de verkoopcijfers elk jaar stijgen. Tussen 2019 en 2021 was er een aanzienlijke stijging van de verkoop van elektrische voertuigen, vooral in landen als Spanje, Mexico en de Verenigde Staten.

Naar schatting omvat de markt voor deze auto’s ongeveer 2% van het totaal. De prognose voor 2025 wijst echter op een toename tot 10%.

Gebruikers bevelen elektrische auto’s aan

Duizenden gebruikers van elektrische auto’s bevelen het gebruik ervan aan, waarbij ze de nadelen bagatelliseren en de vele voordelen benadrukken. Verschillende van hun nadelen zullen naar verwachting in de nabije toekomst worden opgelost, zoals het niveau van autonomie en vermogen.

Een grondige analyse bij de aanschaf van een verbrandings- of elektrische auto hangt af van persoonlijke smaak en voorkeuren. Naast de infrastructuur van het land van vestiging. Het lijdt echter geen twijfel dat deze modellen een steeds meer aanbevolen optie zijn om je te verplaatsen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.