Voedsel dat een opgezwollen buik veroorzaakt

Om zwelling in de buik te voorkomen, is het belangrijk om een gezond en gebalanceerd dieet aan te houden en voedingsmiddelen die darmgas en andere hieraan gerelateerde problemen veroorzaken te vermijden.
Voedsel dat een opgezwollen buik veroorzaakt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Iedereen wil wel dat hun buik zo plat mogelijk is en veel mensen doen een hoop moeite om dit doel te bereiken door middel van diëten of lichaamsbeweging. Maar net wanneer alles volgens plan lijkt te verlopen, krijg je ineens last van een opgezwollen buik.

Je krijgt je spijkerbroek en andere kleding nog maar amper aan, omdat ze te strak zitten.

Sommige mensen hebben geen last van dit symptoom, maar anderen hebben last van de invloed die een opgezwollen buik heeft op hun lichamelijke uitstraling, aangezien het ervoor zorgt dat ze er zwaarder uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Het is echter zo dat het in dit geval niet alleen gaat om een esthetisch probleem. Iedereen zou zich er bewust van moeten zijn dat deze zwelling het gevolg is van een overbelast spijsverteringssysteem. Het spijsverteringssysteem kan overbelast raken door te veel te eten of door voedsel te eten dat irriterend is voor het lichaam.

Bovendien kun je niet alleen last krijgen van zwelling en onaangename symptomen als darmgas, maar ook van pijn.

Ontdek welke voedingsmiddelen een opgezwollen buik kunnen veroorzaken

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voedingsmiddelen die een opgezwollen buik kunnen opwekken, zodat je deze voedingsmiddelen in het vervolg kunt vermijden.

1. Voedsel dat rijk is aan vet

Voedsel dat rijk is aan vet kan een opgezwollen buik veroorzaken

Vetrijk voedsel is een van de voornaamste oorzaken van zwelling in de onderbuik. Dit soort voedsel zorgt er niet alleen voor dat je aankomt, maar vertraagt ook de spijsvertering en verhoogt je cholesterolgehaltes.

Een geweldig voorbeeld zijn die onweerstaanbare frietjes. Rijk aan vet en zetmeel en ze vallen erg zwaar op de maag.

2. Koolzuurhoudende dranken

Frisdrank en andere koolzuurhoudende dranken zijn voor veel mensen een favoriet, veelal door het hoge suikergehalte dat uiteindelijk verslavend kan zijn.

Het slechte nieuws is dat de koolstofdioxide die deze dranken bevatten zwaar op je maag valt. Daardoor kan het symptomen als maagzuur en zwelling veroorzaken.

3. Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten kunnen een opgezwollen buik veroorzaken

Groenten die tot deze groep behoren bevatten onder andere een oligosacharide die raffinose genoemd wordt en die zeer moeilijk verteerbaar is. Wanneer raffinose in aanraking komt met de bacteriën in je darmen begint het te fermenteren. Daardoor veroorzaakt het symptomen als maagklachten, darmgas en oprispingen.

Dit zorgt er in combinatie met het hoge vezelgehalte voor dat deze groenten een opgezwollen buik kunnen veroorzaken.

Om dit te vermijden indien je hier gevoelig voor bent, kun je kruisbloemige groenten daarom het beste met mate in je dieet opnemen en altijd consumeren in combinatie met ander voedingsmiddelen die het effect dat deze groenten op je lichaam hebben in bedwang houden.

4. Zout

Een overmatige inname van zout is een van de voornaamste oorzaken van vochtretentie. Het is sterk verbonden aan problemen met een opgeblazen buik.

Het verminderen van je zoutinname is niet alleen goed voor je maag. Het heeft ook een positieve invloed op je algehele gezondheid en meerdere belangrijke organen.

5. Geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten zijn onderworpen aan een proces waarin de vezels die deze koolhydraten bevatten worden verwijderd. Daardoor worden lege calorieën die zeer weinig voedingsstoffen bieden.

Een van de ergste boosdoeners is witte bloem. Witte bloem wordt gebruikt in veelvoorkomende voedingsmiddelen als pizza, brood, gebak, etc.

Sommige mensen zijn zelfs intolerant voor deze producten en kunnen een allergische reactie krijgen wanneer ze ze eten.

6. Pittig voedsel

Pittig voedsel kan een opgezwollen buik veroorzaken

Specerijen kunnen veel voordelen bieden voor je gezondheid. Ze kunnen echter ook een opgezwollen buik veroorzaken wanneer je ze niet op de juiste manier consumeert. Dit gebeurt wanneer de maag te veel maagzuur aanmaakt en zo de maagwand irriteert. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie.

Daarom is het belangrijk om deze producten met mate te consumeren. Tot deze producten behoren onder andere:

  • Zwarte peper
  • Nootmuskaat
  • Chilipoeder
  • Mosterd

7. Zuivelproducten

Mensen die last hebben van een lactose-intolerantie zouden de consumptie van zuivelproducten moeten vermijden, ook al zijn deze producten vaak zo verleidelijk. Deze producten kunnen hun spijsvertering belemmeren en een opgeblazen buik, kramp en diarree veroorzaken.

Lees ook:
Waarom we beter geen koemelk kunnen drinken

8. Bonen

Bonen kunnen een opgeblazen buik veroorzaken

Bonen zijn een vrij veelvoorkomend product in de meeste diëten. Dankzij het hoge gehalte polysachariden en andere bestanddelen zijn ze ook een van de moeilijkst verteerbare voedingsmiddelen die er bestaan.

Ze veroorzaken een ophoping van darmgas, waardoor je last kun krijgen van zwelling en andere vervelende maag- en darmklachten.

Hoewel je deze voedingsmiddelen niet volledig uit je dieet zou moeten verwijderen, kun je je inname ervan beter wel beperken en ervoor zorgen dat je de producten goed kookt voordat je ze opeet.

Je kunt evenveel proteïnen binnenkrijgen door deze producten te vervangen voor vis, kip of sojaproducten.

Omdat deze voedingsmiddelen alle acht opgeblazenheid kunnen veroorzaken, kun je er het beste voor zorgen dat je ze niet overmatig consumeert om de bovengenoemde belemmerende symptomen te vermijden.

Wanneer je probleem aanhoudend is, dan is het echter verstandig om je dokter te raadplegen. Dit zou namelijk een teken kunnen zijn van een ernstigere stoornis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
  • Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
  • Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
  • Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.