Is het gezond om voedsel in de magnetron te bereiden?
Hoewel af en toe voedsel in de magnetron bereiden geen groot risico vormt, kan het gevaarlijk zijn als je het gebruikt om voedsel opnieuw op te warmen, omdat bepaalde bacteriesoorten kunnen overleven.
Vandaag de dag hebben veel mensen twijfels over de gezondheid van koken in de magnetron. Alhoewel magnetrons meestal worden gebruikt voor het opwarmen en bereiden van bepaalde voedingsmiddelen, koken ze het voedsel niet op een traditionele manier zoals een fornuis doet.
Hoe werkt een magnetron?
Magnetrons werken door het genereren van elektromagnetische golven, die verantwoordelijk zijn voor de verwarming van verschillende elementen in voedsel, zoals:
- Water
- Vetten
- Vloeistoffen
Op deze manier absorbeert het voedsel de energie die door de magnetron wordt geproduceerd. Het is een proces dat technisch bekend staat als diëlektrische of elektronische verwarming.
Deze verwarming veroorzaakt trillingen, wrijving en botsingen tussen de moleculen die zich in deze voedingsmiddelen bevinden, waardoor hun temperatuur stijgt.
- Deze manier van verwarmen is echter efficiënter bij vloeibare elementen dan bij vaste voedingsmiddelen, omdat de beweging van de moleculen die deze bevatten meestal langzamer en beperkter is.
- Bovendien is de beweging ook aanzienlijk lager in vetten en suikers, omdat ze een kleinere hoeveelheid waarneembare moleculen bevatten.
Bezoek ook dit artikel:
Magnetroncake: snelle en makkelijke toetjes
Voordelen van het gebruik van de magnetron
Tegenwoordig is de magnetron uitgegroeid tot een veelgebruikt hulpmiddel in de keuken waar je het volgende mee kan doen:
- Snel koken
- Eenvoudige en complete maaltijden bereiden
- Andere bereidingsmethoden gebruiken
Het is echter belangrijk om het apparaat op de juiste manier te leren gebruiken. Onjuist gebruik ervan kan risico’s met zich meebrengen voor het eten van de mensen die het consumeren.
Is het gevaarlijk om in de magnetron te koken?
Het is gemakkelijk om de verschillen te zien tussen het bereiden van voedsel in de magnetron en de traditionele kookmethoden. De magnetron maakt immers gebruik van een agressievere en snellere kookmethode.
Sommige deskundigen benadrukken dat deze manier van koken de samenstelling van het voedsel kan veranderen. Op deze manier kan het niet alleen de fysieke en nutritionele eigenschappen beïnvloeden, maar het kan ook ongezond zijn voor het menselijk lichaam. Hieronder gaan we in op de mogelijke bezwaarpunten van het gebruik van de magnetron.
De wijziging van de bestanddelen in voedingsmiddelen
Koken in de magnetron kan de moleculaire formule van voedingsmiddelen aanzienlijk wijzigen, waaronder hun:
- Aminozuren
- Suikers
- Eiwitten
- Mineralen
- Vitaminen
- Antioxidanten
Deze reactie betekent niet alleen dat de vereiste en noodzakelijke opname van voedsel na verloop van tijd wordt beïnvloed, maar ook dat het menselijk lichaam beschadigd zou kunnen raken als het vaak wordt gebruikt om voedsel te koken.
De verdeling van de warmte
Hoewel de meeste personen geloven dat de magnetron verantwoordelijk is voor het van binnenuit verwarmen van voedsel, is het eigenlijk het tegenovergestelde het geval.
De magnetron is beter in staat om voedsel dat vloeistoffen bevat te verwarmen. Daarom verwarmt het gemakkelijk bepaalde delen van het voedsel (vooral die delen die niet bevroren zijn of die meer vloeistoffen bevatten).
De warmte van de magnetron wordt echter niet gelijkmatig verdeeld. Het is mogelijk dat het midden van het voedsel niet de juiste temperatuur bereikt. Het gevolg kan zijn dat bacteriën of elementen die schadelijk zijn voor de gezondheid niet worden vernietigd.
Voedingsmiddelen kunnen uitdrogen
Elektromagnetische golven zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van trillingen, wrijving en botsingen tussen de moleculen in voedsel. Dit kan een aanzienlijk verlies van sappen veroorzaken en leiden tot uitdroging van het voedsel.
Deze uitdroging heeft invloed op:
- de smaak
- het aroma
- de consistentie van het voedsel
Daardoor kan het minder consistent zijn in vergelijking met traditionele methoden of die methoden waar je aan gewend bent.
Is het koken van voedsel in de magnetron echt schadelijk voor je gezondheid?
Koken in de magnetron is een gevoelige kwestie voor mensen die het regelmatig in hun leven gebruiken, omdat het één van de weinige apparaten is die meer dan één functie biedt. Zoals je hebt gezien, verandert de magnetron de samenstelling van voedsel aanzienlijk tijdens het koken. Het kan dus leiden tot een lagere voedingswaarde.
De waarheid is dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat er geen significant risico bestaat als je de magnetron gebruikt voor koken of verwarmen. Hier zit echter wel een voorwaarde aan verbonden, namelijk dat je er slechts af en toe gebruik van maakt.
Om deze reden kan je je lichaam het beste gezond houden door te variëren met de soort apparaten die je gebruikt en hoe je ermee kookt. Je moet ook proberen gezonde recepten te vinden die de vitaminen, mineralen, vetzuren, vezels en andere componenten die je lichaam nodig heeft bieden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fabbri, A. D. T., & Crosby, G. A. (2016). A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes. International Journal of Gastronomy and Food Science. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2015.11.001
- Campos electromagnéticos & salud pública: Hornos microondas. (2015). Organización Mundial de la Salud (OMS). Recuperado el 5 de febrero del 2018 de https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/es/
- Anwar, J., Shafique, U., Waheed-uz-Zaman, Rehman, R., Salman, M., Dar, A., … Ashraf, S. (2015). Microwave chemistry: Effect of ions on dielectric heating in microwave ovens. Arabian Journal of Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.014
- Sumnu, G. (2001). A review on microwave baking of foods. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2621.2001.00479.x