8 interessante manieren om de magnetron te gebruiken

Een van de weinig bekende dingen die je met een magnetron kunt doen, is het desinfecteren van sponzen en schoonmaakdoekjes. Zet ze een paar minuten in de magnetron met wat azijn of citroensap en ze zijn weer zo goed als nieuw!
8 interessante manieren om de magnetron te gebruiken

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De eerste magnetron werd op de markt gebracht in 1946. Desalniettemin duurde het bijna zeven jaar voordat het een van de meest gebruikte apparaten van de moderne keuken.

Met dit apparaat kun je snel je maaltijden opwarmen en zelfs een aantal simpele gerechten bereiden.

Behalve voor het bereiden van maaltijden zijn er andere manieren om de magnetron thuis te gebruiken, die nog niet bij alle mensen bekend zijn. We willen je vandaag graag een aantal verrassende manieren laten zien om nog meer uit dit keukenapparaat te halen.

Wees natuurlijk altijd voorzichtig als je ze uitprobeert en doe nooit een metalen voorwerp in de magnetron.

8 interessante manieren om de magnetron te gebruiken

1. Het verwijderen van postzegels of zegels

Postzegels verwijderen in de magnetron

Als je de postzegels of zegels van brieven of kaarten wilt bewaren, kun je ze een beetje verwarmen in de magnetron, zodat ze makkelijk los komen.

Alles wat je hoeft te doen, is ze bevochtigen met een beetje water en ze dan ongeveer twintig seconden in de magnetron doen. Je kunt ze dan makkelijk verwijderen.

2. Het snijden van uien zonder tranen

De zwavel die uien bevat is de oorzaak dat je ‘huilt’ als je ze snijdt. Als je een snede maakt met een mes, maak je de cellen kapot, waardoor de zwavel vrijkomt die deze reactie veroorzaakt als het in contact komen met je lichaam.

Je kunt dit proces stoppen als je de uien even in de magnetron stopt voordat je ze snijdt. Snijd de uiteinden eraf en doe ze dertig seconden in de magnetron.

3. Sponzen desinfecteren

Spons desinfecteren in de magnetron

Sponzen en schuursponsjes zijn gemaakt om oppervlakken in het huis schoon te maken. Zo komen ze in contact met allerlei soorten vuil en bacteriën en het is dus niet verrassend dat ze onhygiënischer zijn dan je toiletpot.

Dat is waarom het belangrijk is dat je ze schoon houdt en desinfecteert, in plaats van ze weg te gooien als ze nog wel in goede conditie zijn.

  • Week ze in witte azijn of citroensap en doe ze in een minuut de magnetron op de hoogste stand.
  • De zuurheid van deze ingrediënten samen met de hitte zal alle soorten ziekteverwekkers doden, zodat je de sponsjes weer kunt gebruiken.

4. Haal meer sap uit je citroenen

Maak je geen zorgen dat je citroen niet voldoende sap bevat voor het recept dat je wilt maken. Een van de vele geweldige manieren om je magnetron te gebruiken, is door de citroenen twintig seconden te verwarmen en het sap eruit te persen als ze nog warm zijn. 

Dit helpt de structuur van de citroen te veranderen, zodat je iedere druppel sap eruit kunt krijgen.

5. Verleng de levensduur van je mascara

Mascara verwarmen

Een vervelend probleem dat veel mensen hebben, is dat mascara uitdroogt onder bepaalde omstandigheden. Als je het wilt aanbrengen, ontstaan er klontjes in je wimpers.

Als je merkt dat je mascara begint uit te drogen, kun je de levensduur met deze simpele truc verlengen.

  • Plaats de mascara in een glas water en zet het 30 tot 40 seconden in de magnetron.
  • Deze methode zal helpen om de textuur vloeibaar te houden. Zo kun je het langer gebruiken.

6. Het verven van textiel

Heb je genoeg van de kleur van je kleding? Als je verf koopt en je magnetron gebruikt, heb je zo een nieuwe look.

  • Doe het kledingstuk in een bak met water en voeg de verf toe.
  • Bedek het en stop het vier minuten in de magnetron op de hoogste stand.
  • Wacht een paar minuten en kijk dan naar de kleur van je kleding.

7. Steriliseer potten voor inmaken

Steriliseren in de magnetron

Als je potten steriliseert om voedsel in te maken, verwijder je alle ziekteverwekkers die op het glas achterblijven. De meest voorkomende manier om dit te doen is door ze enkele minuten te koken in een pan water.

Als je hier minder tijd aan wil besteden en toch hetzelfde resultaat wilt behalen, doe ze dan in een bak water en doe ze twee tot drie minuten in de magnetron. Als het water begint te koken, weet je dat het tijd is om ze eruit te halen.

Misschien ook interessant:
Hoe kun je een strijkijzer reinigen?

8. Heating pads

Om spierpijn en ontsteking te verminderen, kun je het volgende doen:

  • Doe linzen in een sok.
  • Leg een knoop in het uiteinde.
  • Verwarm de sok vier minuten in de magnetron.

Let op dat hij niet te heet is als je hem eruit haalt en leg hem op pijnlijke plekken totdat hij helemaal afgekoeld is.

Heb je geprobeerd meer uit je magnetron te halen? Nu je weet van al deze alternatieve manieren om de magnetron te gebruiken, aarzel dan niet om er gebruik van te maken als je bezig bent met de huishoudelijke taken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.