Voedsel dat je niet kunt eten met een hoog urinezuurgehalte
Een hoog urinezuurgehalte of hyperurikemie wordt meestal in verband gebracht met mensen die van excessen houden, zowel bij eten als drinken. Hoewel we weten dat het van verschillende factoren afhangt, is verandering van dieet belangrijk als je een hoog urinezuurgehalte hebt.
Hyperurikemie of een hoog urinezuurgehalte
Urinezuur is een verbinding die bestaat uit koolstof, stikstof, zuurstof en waterstof die ontstaat wanneer je lichaam purines afbreekt. Purines worden dus van nature in het lichaam gevormd en worden ook in sommige voedingsmiddelen aangetroffen.
Urinezuur veroorzaakt geen gezondheidsproblemen als je een normaal niveau hebt, omdat het wordt uitgescheiden door de nieren. Om verschillende redenen kan je urinezuurspiegel soms echter boven aanvaardbare niveaus stijgen.
Als je een hoog urinezuurgehalte hebt, is jicht een van de meest gevreesde problemen. De negatieve gevolgen van hyperurikemie kunnen echter nog ernstiger zijn. Het houdt verband met een hoger risico op onder andere:
- nierproblemen
- cardiovasculaire problemen
- chronische schade aan gewrichten
Voedingsmiddelen met een hoog urinezuurgehalte
Je moet een hoog urinezuurgehalte corrigeren om gezondheidsproblemen op de lange termijn en verlies van kwaliteit van leven te voorkomen. Het veranderen van een aantal voedingsgewoonten kan hierbij zeer nuttig zijn.
Als je aan dit gezondheidsprobleem lijdt, kun je bepaalde voedingsmiddelen beter vermijden. Houd er wel rekening mee dat we het niet hebben over verboden voedingsmiddelen, maar alleen over voedingsmiddelen die je moet beperken.
Purinerijke voedingsmiddelen
Purines zijn componenten die van nature in het lichaam worden gevormd. Als ze afgebroken worden ontstaat er onder andere urinezuur. Daarom kan het onder controle houden van je inname van voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte de hoeveelheid urinezuur in je bloed helpen te verminderen.
Dit geldt vooral tijdens een aanval van jicht. Voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte zijn onder andere:
- Lever, nier, zwezerik en ander orgaanvlees.
- Rood vlees (rund-, varkens- en lamsvlees).
- Vette vis en schaal- en schelpdieren zoals sardines, ansjovis, tonijn, garnalen, garnalen en krab. Je moet ze niet allemaal volledig vermijden, want dan loop je hun voordelen mis. Je kunt het beste af en toe een matige portie eten.
- Worstjes.
- Gefermenteerde kazen.
Verder ook bepaalde groenten zoals asperges, erwten, spinazie en tomaat. Een verstandige optie is om je consumptie van dit soort groenten te matigen tot één of twee keer per week.
Lees ook dit artikel:
Het dieet voor jicht: alles dat je moet weten
Vette voedingsmiddelen
Het is moeilijker om uraten te elimineren als je veel vet eet. Om deze reden moet je het vet in je dieet onder controle houden als je een hoog purinegehalte hebt.
De beste optie, zoals bijna altijd, is om extra vierge olijfolie te gebruiken. Je kunt het koud gebruiken om je gerechten op te leuken. Je kunt gewone olijfolie gebruiken om mee te bakken.
Het is beter om ultrabewerkte voedingsmiddelen die trans- of gehydrogeneerde vetten kunnen bevatten volledig te elimineren en je inname van verzadigd vet te verminderen.
Fructose en suikerhoudende dranken
Fructose is het enige koolhydraat waarvan is aangetoond dat het een directe relatie heeft met het metaboliseren van urinezuur. In dit geval hebben we het over frisdrank, vruchtensap en andere gezoete dranken.
Het risico op jicht is twee keer zo hoog bij mensen die twee of meer glazen suikerhoudende dranken per dag drinken, in vergelijking met mensen die minder dan één glas per maand drinken.
We weten echter niet de exacte reden voor deze toename van urinezuur. Het kan te wijten zijn aan andere ingrediënten in de dranken dan fructose, of aan andere ongezonde gewoonten. Dat moet nog verder onderzocht worden.
Alcohol
In het geval van alcoholische dranken lijdt het geen twijfel. Dit komt doordat het consumeren van veel alcohol in korte tijd de melkzuurconcentratie in het lichaam verhoogt. Dit maakt het moeilijk voor de nieren om het urinezuur te verwijderen.
- Als je zeer regelmatig alcohol drinkt, wordt het probleem veroorzaakt door een hoog purinegehalte.
- Het risico op het ontwikkelen van jicht is twee keer zo hoog bij mannen die 50 gram of meer alcohol per dag drinken, vergeleken met mannen die geen alcohol drinken.
- Zowel bij mannen als bij vrouwen is alcoholgebruik gerelateerd aan een hogere mate van urikemie en jicht. In feite is het risico zelfs groter bij vrouwen.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Metabolisme van de lever: antibiotica en alcohol
Dieetmaatregelen om in gedachten te houden bij een hoog urinezuurgehalte
Als we het hebben over hyperurikemie, hebben we het niet alleen over voedsel dat je beter niet of niet te vaak kunt eten. Er zijn andere voedingsmaatregelen en gerelateerde aspecten die je kunt nemen om je situatie te verbeteren. We noemen hieronder een aantal voorbeelden:
- Het is niet goed om een hoger gewicht te hebben dan wat als gezond wordt beschouwd. Als je te zwaar bent, moet je maatregelen nemen en proberen om geleidelijk af te vallen.
- Je moet niet vasten of je inname van calorieën extreem beperken, omdat dit ook tot een hoog urinezuurgehalte kan leiden.
- Blijf goed gehydrateerd. Je moet ongeveer 2 liter (8 kopjes) water per dag drinken.
Al deze stappen moeten je specifieke medische behandeling die is opgesteld door een medische professional begeleiden een hoog urinezuurgehalte zo veel mogelijk te voorkomen.
Conclusie
Je moet je consumptie van rood vlees, vette vis, suikerhoudende dranken en alcohol beperken als je lijdt aan hyperurikemie. Met mate eten, veel water drinken en een dieet vol vers fruit en groenten, volkoren granen, magere melk en yoghurt eten, zal een grote hulp zijn om een hoog urinezuurgehalte te bestrijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
- Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
- Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
- Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
- Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.