Wat is vasculaire dementie?

Als iemand aan vasculaire dementie lijdt, dan zullen de symptomen waarschijnlijk progressief verslechteren, in plaats van geleidelijk zoals bij de patiënten met Alzheimer. Toch zijn er enkele manieren om de kwaliteit van leven met deze aandoening te verbeteren.
Wat is vasculaire dementie?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vasculaire dementie is de tweede ziekte op de lijst van meest voorkomende vormen van dementie. Het staat direct achter de ziekte van Alzheimer. In 10 tot 20% van de gevallen gaat het om deze vorm van dementie.

Zoals alle soorten van dementie, wordt het ziekteproces door cognitieve stoornissen gekenmerkt. Dit verwijst naar het verlies of de achteruitgang van sommige mentale vermogens zoals:

 • geheugen
 • redeneren
 • gedrag

Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door beschadigingen veroorzaakt door cerebrovasculaire aandoeningen. Wat er gebeurt, is dat bepaalde delen van de hersenen onvoldoende bloedtoevoer krijgen en uiteindelijk beschadigd raken. In dit artikel leggen we uit waarom het voorkomt, evenals de symptomen en behandeling.

Wat is vasculaire dementie?

Om vasculaire dementie te diagnosticeren, moet aan enkele basisvereisten worden voldaan. Allereerst zijn er criteria voor dementie. Zoals we hierboven hebben vermeld, zijn de criteria gebaseerd op de verslechtering van mentale vermogens. Om deze verslechtering te meten, gebruiken artsen verschillende tests en vragenlijsten.

Aan de andere kant moet er bewijs zijn van cerebrovasculaire aandoeningen. Dit kan worden waargenomen bij een geschiedenis van vaatproblemen of bepaalde tekenen tijdens het lichamelijk onderzoek. Medische professionals vertrouwen ook op beeldvorming zoals CT- of MRI-scans om het mogelijke hersenletsel vast te stellen.

Een beroerte kan vasculaire dementie veroorzaken, maar dit zal niet altijd gebeuren. Vasculaire dementie kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen die de bloedvaten aantasten. Elke aandoening die de cerebrale bloedstroom vermindert, zoals atherosclerose, kan dit veroorzaken.

Er zijn verschillende risicofactoren die het risico op vasculaire dementie verhogen. Zo kan het beheersen van deze factoren de incidentie ervan verminderen. Het gaat hierbij om diverse factoren zoals:

 • lijden aan diabetes
 • hypertensie
 • een hoog cholesterolgehalte
 • roken

Symptomen

Afwijzen van pakje sigaretten

De symptomen van vasculaire dementie variëren afhankelijk van het deel van de hersenen dat een verminderde doorbloeding heeft. Over het algemeen zijn de symptomen vergelijkbaar met die van andere soorten dementie.

Allereerst kan de patiënt zich gedesoriënteerd voelen en moeite hebben met concentreren. Ook neemt hun vermogen om hun gedachten te organiseren af. Een van de meest alarmerende symptomen is geheugenverlies. Andere vaak voorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Instabiele loop.
 • Onvermogen om de afgifte van urine te beheersen.
 • Moeilijkheden bij het uitvoeren van taken die vroeger gemakkelijk waren voor de patiënt.
 • Problemen met taal.
 • Veranderingen in stemming of persoonlijkheid.
 • Verlies van sociale vaardigheden.
 • Depressie.
 • Slaapstoornissen.
 • Hallucinaties of waanbeelden.

De symptomen kunnen duidelijker en heel plotseling zijn wanneer ze zich na een beroerte manifesteren. In andere gevallen verergeren de symptomen progressief. Dit maakt meestal een differentiële diagnose van de ziekte van Alzheimer mogelijk, wat zich meestal geleidelijk ontwikkelt.

Deze aandoening kan zich echter ook subtiel en geleidelijk ontwikkelen. Naarmate de ziekte vordert, worden de symptomen duidelijker en ernstiger. Patiënten met vasculaire dementie kunnen uiteindelijk niet meer voor zichzelf zorgen.

Hoe vasculaire dementie te voorkomen

Het beschermen van de gezondheid van de bloedvaten is essentieel. Zoals we hierboven vermeldden, is het handhaven van een normale bloeddruk een van de belangrijkste stappen.

 • Ook moet je diabetes beheersen of voorkomen.
 • Het is raadzaam om een goed dieet te volgen en voldoende lichaamsbeweging te nemen.
 • Aan de andere kant is het heel belangrijk om te stoppen met roken, omdat tabak de bloedvaten beschadigt.
 • Op dezelfde manier moet je een goed cholesterolgehalte handhaven. Dat is, omdat dit het risico op een beroerte kan helpen verminderen. Dat is de reden dat het dieet dat je volgt zo belangrijk is.

Je moet op al deze preventieve maatregelen letten. De reden is dat er geen effectieve behandeling voor vasculaire dementie is. De behandeling is meestal gericht op het beheersen van de risicofactoren.

Hoe diagnosticeert men vasculaire dementie?

Bloedvat met een beschadiging

Deze aandoening wordt gediagnosticeerd door de waarschijnlijkheid dat de symptomen van de patiënt worden veroorzaakt door een vasculair probleem. Deze kans neemt toe afhankelijk van:

Om de diagnose te stellen, worden ook bloedtesten uitgevoerd. De medische professionals richten zich op het cholesterol en de bloedsuikerspiegel en zijn ook alert op bloedarmoede of andere aandoeningen. Daarnaast worden beeldvormingstests en echo’s van de halsslagaders uitgevoerd om de toestand te bepalen.

Ook helpen neuropsychologische testen om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten dementie. Medische professionals evalueren onder andere het vermogen van de patiënt om te spreken, schrijven en met getallen te werken.

Patiënten die aan vasculaire dementie lijden hebben het vaak moeilijker om een probleem te analyseren. Ze hebben echter minder moeite met het leren en onthouden van informatie dan mensen met Alzheimer.

Conclusie

Het is heel belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben om vasculaire dementie te voorkomen. Letten op wat je eet en sporten zijn twee fundamentele pijlers van preventie. Als je desondanks toch waarschuwingssignalen waarneemt, aarzel dan niet om zo snel mogelijk naar je arts te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.