Voedingsmiddelen die een onaangename lichaamsgeur veroorzaken
Lichaamsgeur wordt veroorzaakt door een wisselwerking tussen de zweetklieren en de huid, de vluchtige bestanddelen die je lichaam genereert en de bacteriële activiteit. Een onaangename lichaamsgeur kan het gevolg zijn.
Dit proces wordt meestal opgewekt door problemen met de hormonen of stofwisseling. Bepaalde ziektes of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen dit echter ook veroorzaken.
Hoewel de meeste mensen denken dat zweet de voornaamste boosdoener is, is het in werkelijkheid zo dat ook vele soorten ziektekiemen, viezigheid en de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen in je dieet kunnen bijdragen aan dit probleem.
Dit laatste aspect kan namelijk de pH-waarde van je huid aantasten. Daardoor wordt de zuurgraad te hoog en wordt het lastiger om gifstoffen te elimineren. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van een onaangename lichaamsgeur.
Daarnaast bevatten sommige voedingsmiddelen sterke bestanddelen die het lichaam uitscheidt via zweet of die sterk merkbaar zijn in iemands adem.
Weet je welke voedingsmiddelen dit zijn?
1. Knoflook kan een onaangename lichaamsgeur veroorzaken
Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen om knoflook te vermijden omdat het zo’n sterke geur heeft die vaak heel lang blijft hangen.
Daarnaast kunnen de krachtige zwavelachtige bestanddelen in knoflook er ook voor zorgen dat je zweet een onaangename geur krijgt. Je longen absorberen namelijk deze bestanddelen. Nadat de spijsvertering voltooid is komt het in de bloedbaan terecht, waardoor je adem en huid die kenmerkende geur krijgen.
2. Geraffineerde suikers
Snoep en alle andere soorten voedingsmiddelen die gemaakt zijn van geraffineerde suiker kunnen de zuurgraad in het lichaam en de lichaamstemperatuur aantasten. Het lichaam kan daardoor een onaangename geur uit gaan scheiden.
Bacteriën teren op zoetigheid, waardoor het aantal bacteriën toeneemt en het fermentatieproces en de lichaamsgeur kan verergeren.
3. Specerijen
Specerijen als curry en komijn veroorzaken doorgaans een onaangename adem en lichaamsgeur. Dit komt doordat de zwavelachtige gassen die ze bevatten gedurende de spijsvertering via de poriën weer uit het lichaam worden gedreven.
In het algemeen verwerkt het lichaam deze gassen. Een groot deel blijft echter aanwezig in de bloedbaan en het lichaam laat dit deel pas later vrij.
4. Gehydrogeneerde vetten
Gehydrogeneerde vetten zijn de vetten die men gebruikt om junkfood, gefrituurd voedsel, gebak en andere voedingsmiddelen in te bereiden. Deze vetten zijn niet alleen de voornaamste oorzaak van obesitas, maar zijn ook verbonden aan de ontwikkeling van lichaamsgeur.
Het schijnt dat dit soort vetten de spijsvertering bemoeilijken, doordat ze een negatieve wisselwerking hebben met andere voedingsmiddelen die verwerkt worden in de darmen.
5. Varkensvlees
Paté, worstjes, bacon en andere etenswaren die varkensvlees bevatten, kunnen de zuurgraad van de maag verhogen en darmgas veroorzaken.
Het spijsverteringssysteem breekt dit soort producten zeer traag af. Dankzij het hoge gehalte vet en chemicaliën kunnen ze ook de stofwisselingsfuncties die verantwoordelijk zijn voor het elimineren van gifstoffen verstoren.
6. Rood vlees
De proteïnen die rood vlees bevat zijn lastiger te verteren. Doordat dit ervoor zorgt dat deze proteïnen langere tijd in de darmen blijven hangen, wordt ook de kans op fermentatie en het ontwikkelen van een onaangename lichaamsgeur groter.
Mensen die minder vaak rood vlees eten, hebben doorgaans een minder sterke lichaamsgeur dan mensen die regelmatig rood vlees eten.
Daarnaast kan het vermijden van rood vlees helpen om darmgas, buikontsteking en constipatie te verminderen.
7. Asperges
Hoewel asperges hartstikke gezond zijn, kunnen ze er dankzij de natuurlijke ontbinding in het lichaam wel voor zorgen dat je urine een sterke en zure geur krijgt. Dit effect doet zich echter alleen voor bij mensen die een genetische aanleg hebben om bepaalde geuren te ontwikkelingen en op te pikken.
8. Alcoholische dranken
Mensen die veel alcohol drinken, hebben vaak last van een minder aangename lichaamsgeur en adem. Je lichaam verwerkt alcohol als gifstof, waardoor je lever verantwoordelijk is voor dit proces.
Bijna negentig procent wordt omgezet in azijnzuur. Dit is een niet-giftig bestanddeel dat samen met overtollig vocht en zout uit het lichaam wordt verwijderd. De rest, dat veelal achterblijft in je bloedbaan, verwijdert zich via de normale ademhaling of de poriën.
9. Uien
Bacteriën helpen om de zwavelachtige aminozuren die uien bevatten af te breken. Dit genereert onaangename, krachtige bestanddelen als waterstof, sulfide, methaanthiol en dimethylsulfide. Deze zwavelachtige bestanddelen worden in de bloedbaan opgenomen en komen zo terecht in de mond, maag, darmen en lever.
Ook worden ze vervoerd naar de longen, waar ze in grote hoeveelheden een onaangename adem kunnen veroorzaken.
Als je ondanks een goede hygiëne en goede gezondheid toch last hebt van een onaangename lichaamsgeur, dan is de kans dus groot dat je eetgewoontes hiervan de boosdoeners zijn. Probeer je consumptie van bovenstaande voedingsmiddelen in dit geval te verminderen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Yaegaki K, Coil JM. Examination, classification and treatment of halitosis; clinical perspectives. J Can Dent Assoc 2000; 66: 257-61.
- A. Allevato Miguel. Mal olor corporal. (2006) atdermae.com/pdfs/atd_29_01_06.pdf
- Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. Hiperdidrosis. medlineplus.gov/spanish/ency/article/007259.htm
- The Ohio State University. 5 foods and drinks that affect body odor. (2019). recuperado el 1 de septiembre de 2020. https://wexnermedical.osu.edu/blog/5-foods-and-drinks-that-affect-body-odor#:~:text=Our%20bodies%20metabolize%20alcohol%20into,also%20gets%20secreted%20into%20sweat.
- Jan Havlicek, Pavlina Lenochova, The Effect of Meat Consumption on Body Odor Attractiveness, Chemical Senses, Volume 31, Issue 8, October 2006, Pages 747–752, https://doi.org/10.1093/chemse/bjl017
- Clínica Mayo. Sudoración y olor corporal. (2020). Recuperado el 1 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sweating-and-body-odor/diagnosis-treatment/drc-20353898
- Morales-González, J. A., Madrigal-Bujaidar, E., Sánchez-Gutiérrez, M., Izquierdo-Vega, J. A., Valadez-Vega, M., Álvarez-González, I., Morales-González, Á., & Madrigal-Santillán, E. (2019). Garlic (Allium sativum L.): A Brief Review of Its Antigenotoxic Effects. Foods (Basel, Switzerland), 8(8), 343. https://doi.org/10.3390/foods8080343