Voedingsmiddelen waardoor je slagaders verstopt raken
Wanneer je slagaders verstopt raken, kan je bloed niet op de juiste manier stromen. Dit verhoogt het risico op hartaandoeningen. Daarom is het erg belangrijk dat je een goede arteriële gezondheid behoudt. Zo voorkom je de ophoping van vet in het lichaam waardoor je slagaders niet verstopt raken.
Sommige voedingsmiddelen kunnen hart- en vaatproblemen veroorzaken. Wil je weten welke producten dit zijn? Blijf dan lezen!
Waarom slagaders verstopt raken
Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op hartproblemen als gevolg van verstopte slagaders vergroten. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en obesitas.
Er zijn echter ook andere oorzaken, die verband houden met onze gewoonten:
- Roken
- Alcohol drinken
- Niet bewegen
- Het eten van voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten
Beetje bij beetje hoopt het vet zich op aan de wanden van onze slagaders. Het vormt plaque waardoor de vaten vernauwen en dit veroorzaakt dat ze verstijven. Wanneer dit gebeurt, kan ons bloed niet stromen zoals het dat behoort te doen.
In veel gevallen vertonen de verstopte slagaders geen symptomen (vergelijkbaar met wat er bij een verhoogd cholesterol gebeurt). Helaas realiseren we ons meestal niet dat er een probleem is totdat het een hartaanval veroorzaakt.
Daarom is het erg belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan rauwe groenten en fruit. Daarnaast is het zaak om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en om aan lichaamsbeweging te doen.
Welke voedingsmiddelen moet je vermijden om gezonde slagaders te behouden?
Je zou als eerste moeten stoppen met het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten. Het probleem is dat ze ook de lekkerste voedingsmiddelen zijn en degenen zijn die de meeste verslavingen veroorzaken.
Het is erg belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren die ze met zich meebrengen. Daardoor kan je het gebruik van deze voedingsmiddelen verminderen.
Hieronder gaan we in op de voedingsmiddelen die vetophoping veroorzaken aan de wanden van de slagaders.
1. Vlees
Vlees bevat veel verzadigde vetten en cholesterol. Zelfs vlees dat als ‘mager’ wordt beschouwd, kan het LDL-gehalte (het ‘slechte’ cholesterol) in het bloed verhogen.Bewerkt vlees zoals worsten, hotdogs en spek bevatten bovendien niet alleen een hoog gehalte aan verzadigde vetten. Ze bevatten namelijk ook zout waardoor ze nog slechter zijn.
- Door deze producten meer dan twee keer per week te eten, dragen ze bij aan de ontwikkeling van hartaandoeningen.
2. Eieren
Als het om eieren gaat, moet je weten dat de dooiers een flinke hoeveelheid lipoproteïnen bevatten, wat er voor kan zorgen dat de slagaders verstopt raken.
Eén ei bevat 5 gram vet en 186 mg cholesterol. Dat betekent dat het meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid levert.
Het is echter belangrijk om het volgende op te merken. Wanneer je ze gekookt of gebakken eet is het vetgehalte lager dan wanneer ze worden gefrituurd met een paneerlaag.
3. Vel van gevogelte
Dit kan bijvoorbeeld het vel van een kip of kalkoen zijn. Ze dragen beiden bij tot de toename van vetten aan de wanden van de slagaders.Kippenvleugels worden bijvoorbeeld vaak gebakken zonder het vel te verwijderen. Hoewel het onschuldig lijkt, bevat deze huid veel calorieën en lipoproteïnen.
Slechts één gebraden kippenvleugel bevat 10 gram vet en 160 calorieën. Voordat je gevogelte gaat bereiden, is het raadzaam de huid te verwijderen. Als je het wilt bakken, doe dit dan met olijfolie of kookspray en niet met boter.
4. Zuivel
We consumeren het vaak dagelijks. En we realiseren ons niet dat het heel gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid. Vooral als we kiezen voor de varianten gemaakt van ‘volle melk’.
Melk, kaas, yoghurt, boter, ijsjes en room… ze dragen allemaal bij aan de vorming van plaque waardoor de slagaders verstopt raken.
Boter wordt bijvoorbeeld gemaakt van volle melk, die rijk is aan verzadigde vetten. We raden je aan producten te kiezen die gemaakt zijn met magere melk of die weinig vet bevatten. Daarnaast adviseren we je ook om je dagelijkse consumptie te verminderen.
5. Transvetten
Veel van de voedingsmiddelen die we dagelijks eten bevatten transvetten of gedeeltelijk gehydrogeneerde vetzuren. Ze zijn een van de hoofdoorzaken waardoor slagaders verstopt raken.- Ze worden voornamelijk aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen, in margarine, in gebak en chocoladeproducten.
Wanneer je boodschappen doet, raden we je aan om de etiketten te bekijken. Op die manier kun je jezelf informeren over de gehydrogeneerde oliën die voor dat specifieke product zijn gebruikt.
6. Gebak en zoetigheid
Koekjes bevatten boter, gebak en donuts bevatten vet en suiker en veel van deze producten worden bereid met zuivelproducten…
De zoetigheden die we halverwege de ochtend of bij het ontbijt eten (zoals koekjes, gebak en luxebroodjes zoals croissants) zijn gemaakt met ingrediënten die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.
Ze bevatten weinig antioxidanten en vezels en bevatten veel vetten, geraffineerde bloem en suikers. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat onze slagaders verstopt raken.
Hetzelfde gebeurt met gebak. Daarom raden we aan ze te vervangen door vers fruit of gezonde snacks (bijvoorbeeld muesli of suikervrije graanrepen).
7. Oliën en zoute snacks
Sommige oliën die in de keuken worden gebruikt (kokosolie, palmolie, enz.) zijn rijk aan verzadigde vetten. Deze komen niet ten goede aan de gezondheid van ons hart en de vaten.Ook zijn de typische hapjes die we graag ‘snacken’ (patat, frikandel, enz.) vaak bereid in deze soorten olie.
We raden aan om voor het koken olie te gebruiken die onverzadigde vetten bevat zoals olijfolie of koolzaadolie.
8. Junkfood
In dit gedeelte kunnen we pizza en hamburgers noemen, maar er zijn zoveel andere voorbeelden.
Al deze voedingsmiddelen bevatten veel vet en cholesterol. Bovendien bevatten ze in veel gevallen chemische en kunstmatige ingrediënten waardoor ze beter smaken en meer verkocht worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cynthia A Daley et al. “A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef”, Nutr J. 2010; 9: 10.
- Ronan Lordan et al., “Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned?”, Foods. 2018 Mar; 7(3): 29.
- Taraka V. Gadiraju et al. “Fried Food Consumption and Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence”, Nutrients. 2015 Oct; 7(10): 8424–8430.
- Leah E Cahill et al. “Fried-food consumption and risk of type 2 diabetes and coronary artery disease: a prospective study in 2 cohorts of US women and men“, Am J Clin Nutr. 2014 Aug; 100(2): 667–675.
- Gebauer SK et al. “Vaccenic acid and trans fatty acid isomers from partially hydrogenated oil both adversely affect LDL cholesterol: a double-blind, randomized controlled trial”, Am J Clin Nutr. 2015 Dec;102(6):1339-46.