Acht voedingsmiddelen om te vermijden als je last hebt van een ontsteking
Een ontsteking is een natuurlijk, lichamelijk proces dat door het immuunsysteem wordt veroorzaakt, wanneer het wordt geconfronteerd met gifstoffen en ziekteverwekkers die het lichaam binnen dringen.
Het kan de gezondheid van elk orgaan in het lichaam aantasten en is één van de factoren die in verband wordt gebracht met terugkerende pijnen en vermoeidheid.
Hoewel het sporadisch kan optreden, kan het bij sommige mensen chronisch zijn en ernstiger aandoeningen veroorzaken.
Bovendien heeft het vaak te maken met gewrichtspijn, maagproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Daarom kan het de levenskwaliteit ernstig beïnvloeden.
Helaas besteden velen van ons hier niet genoeg aandacht aan. En we realiseren ons niet dat sommige voedingsmiddelen een ontsteking nog erger kunnen maken.
Daarom willen we acht voedingsmiddelen aan je laten zien die je moet vermijden als je problemen met ontstekingen hebt.
Acht voedingsmiddelen om te vermijden als je last hebt van een ontsteking
1. Vleeswaren
De consumptie van vleeswaren neemt toe, en hoewel het heel makkelijk is om te gebruiken en te bereiden, wordt het in verband gebracht met veelvoorkomende ontstekingsproblemen.
Het grootste probleem ligt in het feit dat ze zeer veel natrium, nitraten, nitrieten en andere verschillende toegevoegde chemische stoffen bevatten. Die kunnen eenmaal in het lichaam een ontstekingsreactie veroorzaken.
Bovendien, gezien het feit dat ze te veel vet bevatten, kunnen ze de pijn die veroorzaakt wordt door aandoeningen zoals artritis, jicht en artrose verergeren.
2. Geraffineerde plantaardige oliën
Plantaardige olie komt voor in keukens over de hele wereld voor en wordt in bijna elk dagelijks dieet gebruikt.
Hoewel er gezonde opties zijn, zoals olijfolie of zonnebloemolie, zijn veel soorten geraffineerd en bevatten ze schadelijke vetten.
Dus als je het regelmatig consumeert, kan dit een ontsteking veroorzaken en verergert het de symptomen van aandoeningen die hiermee in verband worden gebracht.
3. Zuivelproducten
Mensen met ontstekingsproblemen kunnen over het algemeen melk, kaas en andere zuivelproducten beter vermijden.
Natuurlijk zijn niet alle mensen lactose-intolerant. Zuivelproducten kunnen echter spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dit verergert op zijn beurt een ontsteking als je die al hebt.
Het eten van deze voedingsmiddelen wordt geassocieerd met:
- Darmproblemen
- Constipatie en diarree
- Uitslag en allergieën
- Ademhalingsproblemen
- Gewrichtspijn
4. Gefrituurd voedsel
Gefrituurde voedingsmiddelen bevatten transvetten. Ook bevatten zij bovenmatige hoeveelheden natrium en toegevoegde chemische stoffen. Deze stoffen veroorzaken niet alleen ontstekingen, maar ook een onbalans in de stofwisseling.
Het eten ervan verergert de symptomen van ontstekingsziekten en alsof dat nog niet genoeg was, veroorzaakt het ook gewichtstoename, spijsverteringsproblemen en verhoogd cholesterol.
5. Geraffineerde meelsoorten
Meel dat na verfijningsprocessen overblijft heeft veel van zijn voedingswaarde verloren. Daarnaast kan het ontstekingen veroorzaken als het overmatig wordt geconsumeerd.
Hoewel het in kleine hoeveelheden geen problemen veroorzaakt, zal het regelmatig eten ervan buik- en gewrichtsontstekingen veroorzaken en/of verergeren.
Vergeet niet dat dit product gebruikt wordt bij de bereiding van:
- Pizza’s
- Desserts
- Brood
- Koekjes
- Algemene bakkersproducten
6. Margarine
Je zou je consumptie van margarine moeten verminderen, zelfs als je vrij gezond bent.
Margarine bevat veel transvetten en gehydrogeneerde oliën, die het ontstaan van ontstekingen en stofwisselingsproblemen kunnen veroorzaken.
Het hoge aantal calorieën dat het bevat veroorzaakt ook gewichtstoename, wat op zijn beurt weer slecht is voor artritispatiënten en voor mensen met andere botaandoeningen of chronische pijn.
7. Zeevruchten
Als een ontsteking wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuur in het lichaam, is het ‘t beste om de hoeveelheid zeevruchten die je eet te beperken.
Dit komt omdat het een hoog gehalte aan purine bevat, en deze substantie verandert in urinezuur zodra het in het lichaam wordt opgenomen. Dit bouwt zich op in de gewrichten en nieren, waar het vervolgens kristalliseert en jicht en nierstenen kan veroorzaken.
8. Zout
Zout is een van de potentieel gevaarlijkste levensmiddelen voor de menselijke gezondheid geworden. Hoewel het in bepaalde hoeveelheden goed is voor belangrijke lichaamsfuncties, kan overmatig gebruik ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Het veroorzaakt onder andere vochtretentie, wat een van de voornaamste oorzaken van ontstekingen is.
Daarnaast zijn er aandoeningen zoals hypertensie en problemen met de bloedsomloop.
Heb je last van een ziekte die verband houdt met veel ontstekingen? Zo ja, begin dan met minder van deze voedingsmiddelen te eten en vervang ze door gezondere alternatieven.
Vergeet niet dat er genoeg voedingsmiddelen zijn die kunnen helpen om deze problemen aan te pakken en te beheersen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Al-Attas, O. S., Al-Daghri, N. M., Alokail, M. S., Alkharfy, K. M., Khan, N., Alfawaz, H. A., … Chrousos, G. P. (2014). Association of dietary fatty acids intake with pro-coagulation and inflammation in Saudi Adults. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 23(1), 55–64. https://doi.org/10.6133/apjcn.2014.23.1.12 Disponible en: http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/23/1/55.pdf
- Cabré Gelada E.. Nutrición y enfermedad inflamatoria intestinal. Nutr. Hosp. [Internet]. 2007 Mayo [citado 2018 Oct 31] ; 22( Suppl 2 ): 65-73. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-16112007000500009&lng=es.
- Micha, R., Wallace, S. K., & Mozaffarian, D. (2010). Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Circulation, 121(21), 2271-83. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885952/