Voeding die je dient te vermijden bij vochtretentie
Vaak denkt men dat er meer vet is bijgekomen, maar in feite kan het lichaam het vocht in het lichaam niet verwerken op een correcte manier. Sommige voedingsstoffen kun je daarom beter vermijden bij vochtretentie.
Wanneer spreken we van vochtretentie?
We spreken van vochtretentie wanneer er een onevenwicht is tussen de lichaamsmechanismen die de vloeistofcirculatie in het lichaam regelen.
Door dit onevenwicht stapelt het vocht zich op in de lichaamsweefsels. Als je het water niet kan worden afgevoerd, zal het zich opstapelen in bepaalde lichaamszones.
De belangrijkste factoren die het probleem negatief beïnvloeden zijn:
- Veel zout in de voeding in de voeding
- Slechte circulatie door te weinig beweging
- Onevenwichtige hormonen
- Te weinig sporten
Wanneer je vochtretentie krijgt, kun je de symptomen meestal makkelijk herkennen. Je gewicht zal toenemen en verschillende lichaamsdelen zullen opgezwollen zijn (vooral de benen en enkels).
Om te testen of je echt vochtretentie hebt, dien je de huid enkele seconden in te drukken. Wanneer je je vinger weghaalt en je een witte plek ziet gedurende enige tijd, heb je oedeem.
Om deze vochretentie te voorkomen of te verminderen, dien je je zoutinname te beperken en meer water en urineafdrijvende vloeistoffen (sap, groeten, fruit etc) te drinken. Daarnaast is het aangeraden om minstens twee keer per week te sporten.
Voeding die je dient te vermijden bij vochtretentie
Als je vochtretentie hebt, is het niet genoeg om te sporten en minder zout te consumeren. Naast deze twee zaken moet je ook bepaalde voeding vermijden, voeding die de hoeveelheid water in je lichaam neigen te verhogen.
Dit zijn enkele voedingsmiddelen die je dient te vermijden bij vochtretentie:
1. Alcoholische dranken
Ook al moet je vaker naar het toilet als je alcohol drinkt, toch blijft een groot deel van de vloeistof (en de suiker die de alcohol bevat) opgestapeld in je lichaam.
Alcohol geeft aanleiding tot vochtretentie in de buik en benen. Dagelijks een glas wijn drinken is geen groot probleem, maar meerdere keren per week cocktails, bier of sterke drank drinken is dat zeker wel.
Lees ook:
8 mythes over wijn
2. Vleeswaren
Vleeswaren bevatten erg veel zout. Naast het feit dat ze veel vet bevatten, veroorzaken ze ook vochtretentie. Wanneer je veel vleeswaren eet, kunnen de aderen dichtslibben en stijgt het risico op een hartaanval.
Zoute kaassoorten kunnen tot dezelfde categorie gerekend worden. Dit type kaas wordt vaak samen geserveerd met koud beleg als salami, gerookte ham en spek.
3. Snacks
Aardappelchips en gelijkaarde producten bevatten veel zout om hun smaak te versterken. Daarnaast zijn het erg verslavende producten waarvan we moeilijk af kunnen blijven als ze voor onze neus staan. Je kunt bijna niet stoppen voor de hele schaal leeg is!
Wil je toch iets kleins eten, probeer dan zonnebloempitten, noten, fruit of groenten te eten.
4. Geraffineerde suiker
Vele producten die men vandaag in de schappen vindt, bevatten grote hoeveelheden suiker of zoetstoffen. Net als bij zout, zorgt suiker ervoor dat je vocht vasthoudt en er dus vochtophopingen ontstaan.
Probeer daarom minder suiker te consumeren of zoek heil in de meer natuurlijke alternatieven zoals stevia, honing of kaneel om je voeding extra smaak te geven.
5. Witte bloem
Mensen die veel pasta, pizza of brood eten, hebben vaker last van vochtretentie en komen ook meer in gewicht aan.
Geraffineerde bloem bevat koolhydraten die zich opstapelen in je lichaam en de werking van je nieren belemmeren. Deze bestandsdelen houden het vocht vast in je lichaam en vertragen de werking van de nieren.
Als je de keuze hebt, probeer dan altijd volkorenbloem te kiezen of eet deze producten met mate.
6. Sterk verwerkte producten
Diepvriesvoeding en bereidde gerechten met zou kun je beter vermijden bij vochtretentie.
We staan hier helaas niet stil bij het zoutgehalte wanneer we dit soort voeding consumeren en vergeten dan ook dat zout vochtretentie stimuleert.
Probeer dus meer zelfbereide maaltijden te eten, kook vaker (ook al is het maar een paar keer per week) en vermijd sterk verwerkte producten.
Het is geen gemakkelijke opgave in tijden waarin we zo gewend zijn aan ‘troostvoeding’, maar beetje bij beetje zul je merken dat dit je gezondheid ten goede komt.
7. Voedsel met extra zout
Gebruik niet te veel zout wanneer je kookt en voeg geen extra zout toe wanneer je aan tafel zit. Het beste is dat je gewoon geen zout op tafel zet. Als je geen zout ziet staan, is het ook makkelijker om de verleiding te weerstaan.
Je kunt ook je eten op smaak brengen door kruiden, citroensap of olijfolie toe te voegen. Het is gezonder en lekker en je verlaagt er het risico op vochtretentie en andere kwalen mee.
Lees ook:
Vier bananensmoothies om vochtretentie tegen te gaan
Wat moet ik wél eten als ik vochtretentie heb?
Naast de hierboven aangehaalde voedingsmiddelen die zwelling en vochtretentie stimuleren te vermijden, raden we ook aan om meer van de onderstaande producten te consumeren:
- Water (acht tot twaalf glazen per dag)
- Natuurlijke zoetstoffen (stevia, agave)
- Fruit (watermeloen, grapefruit)
- Kruidenthee (kamillethee, groene thee, muntthee)
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Unterberg, A. W., Stover, J., Kress, B., & Kiening, K. L. (2004). Edema and brain trauma. Neuroscience. https://doi.org/10.1016/j.neuroscience.2004.06.046
- O’Brien, J. G., Chennubhotla, S. A., & Chennubhotla, R. V. (2005). Treatment of edema. American Family Physician. https://doi.org/10.1001/jama.1939.02800260081028