Voeding na het sporten: kun je als je sport eten wat je maar wilt?

Sommige mensen denken dat ze na het sporten eten kunnen wat ze maar willen. Je moet echter altijd opletten wat je eet, of je nu sport of niet. Om dit te kunnen doen moet je eerst weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel je er verbrandt.
Voeding na het sporten: kun je als je sport eten wat je maar wilt?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 04 mei, 2019

Er bestaan allerlei mythes over voeding na het sporten en hoe beide met elkaar verbonden zijn. Ben je benieuwd of je kunt eten wat je maar wilt na het sporten? Of is je filosofie dat je een traktatie verdient na je harde werk in de sportschool? Dit artikel beantwoordt deze en andere vragen over voeding na het sporten. Lees dus snel verder!

Voeding na het sporten is zeer erg belangrijk

Hoewel er mensen met een bijzondere stofwisseling zijn voor wie de bovenstaande filosofie prima werkt is het voor velen van ons geen goed idee om ijs of pizza te eten na het sporten. Zoals je weet moeten we altijd opletten wat we binnenkrijgen (of je nu sport of niet) en is teveel eten nooit goed. Toch is de vraag of je kunt eten wat je maar wilt na het sporten niet gek.

Uiteindelijk komt het allemaal aan op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tegenover het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Natuurlijk hangt het ook af van je doelen:

  • Wil je gewicht verliezen, dan moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.
  • Wil je echter meer spiermassa of zwaarder worden, zorg dan voor het tegenovergestelde.

Niet iedereen verbrandt evenveel calorieën met dezelfde soorten oefeningen en dagelijkse bezigheden. Dit hangt allemaal af van eigenschappen zoals:

  • leeftijd
  • geslacht
  • fysieke bouw
  • genen
  • lichaamsvet
  • enzovoort

Sporten en beloningen

Hotdog en sporten

Sport je regelmatig? Dan is het prima om jezelf zo nu en dan te belonen. Eén traktatie zal je gewicht niet direct beïnvloeden of ervoor zorgen dat je weer terug bij af bent. Een stuk snoep of een hot dog zal er niet meteen voor zorgen dat de kilo’s er weer aan vliegen.

Veel mensen gebruiken sport echter als excuus om teveel te eten. Zij denken bijvoorbeeld: “Ik heb daarnet een uur gefietst, dus nu kan ik wat gaan drinken met vrienden.”

Geen probleem als dit één of twee keer per maand gebeurt. Wordt het echter een dagelijkse gewoonte, dan zullen die keren in de sportschool nooit opwegen tegen het teveel aan calorieën. In plaats van af te vallen zal je gewicht juist toenemen.

Zo is het nu eenmaal. Zelfs als je dagelijks naar de sportschool gaat kun je dus nog steeds aankomen. Oké, je zult niet zoveel aankomen als wanneer je helemaal niet zou sporten. Toch zullen je resultaten je teleurstellen. Het kan zelfs gebeuren dat je helemaal stopt met sporten, omdat je denkt dat je toch geen vooruitgang boekt.

Om toch te kunnen eten wat je maar wilt moet je zwaardere oefeningen doen. Dit is echter geen garantie dat je ook daadwerkelijk niet zult aankomen.

Je lichaam moet haar energie namelijk uit bronnen van hoge kwaliteit halen om goed te kunnen functioneren. Daarbij is het natuurlijk gek om de hele dag in de sportschool te staan, alleen maar om te verbranden wat je de avond ervoor naar binnen hebt gewerkt.

Professionele sporters zitten op een heel ander niveau. Ze eten veel eiwitten en kunnen zelfs lunchen met drie borden pasta of ontbijten met drie bananen en drie eieren. Waarom? Omdat ze tijdens hun sportsessies en wedstrijden een ongelofelijke hoeveelheid calorieën verbranden. Ze hebben daarom ongelofelijk veel energie nodig.

Sporten en eetlust

Mythes over sporten

We zijn er dus over uit dat je beter geen zak chips of grote cheeseburger kunt eten als je thuiskomt van de sportschool of na het hardlopen. Leer in plaats daarvan je lichaam en stofwisseling kennen. Zo kun je de juiste voeding na het sporten kiezen voor je herstel en voorkom je een gulzige eetlust.

Na het sporten is het normaal om honger te hebben. Je lichaam heeft veel energie verbruikt en calorieën verbrand. Net als een auto heeft het brandstof nodig. Welke soort brandstof geef jij het?

  • Kies je voor brandstof van lage kwaliteit en voor je het weet gaat je motor stuk.
  • Kies je voor brandstof van hoge kwaliteit die ervoor zorgt dat je lang mee kunt gaan en nauwelijks verslijt.

Voedsel van lage kwaliteit omvat junkfood, snoepgoed en gefrituurd voedsel. Bij hoge kwaliteit voedsel gaat het om:

Eet deze voedingsmiddelen na het sporten zodat je lichaam op een gezonde manier kan herstellen en je jouw doelen zult behalen.

Mythes over sporten

Eén mythe hebben we al ontkracht, namelijk dat het zogenaamd niet uitmaakt voor welke voeding na het sporten je kiest. Laten we een paar andere bekijken.

1. Rekken en strekken maakt je sterker

Rekoefeningen voor het sporten helpen om je spieren op lengte te brengen en blessures te voorkomen. Ze hebben over het algemeen geen invloed op je prestaties in de sportschool.

Toch is rekken zeer belangrijk, maar je zult er niet sterker van worden. Wel zullen je spieren soepeler zijn en sneller herstellen van je training.

2. Als je stopt met sporten veranderen je spieren in vet

Als je stopt met naar de sportschool gaan, dan verlies je spiermassa. Ook zal je stofwisseling vertragen. Naarmate de tijd vordert zul je zwaarder worden. Je spieren zullen echter nooit in vet veranderen, omdat het twee verschillende soorten weefsel zijn.

3. Als de weegschaal meer aangeeft dan ben je dikker geworden

Weegschaal en sporten

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. In werkelijkheid hangt het allemaal af van je doelen en de soorten oefeningen die je doet. Vet- en spiermassa hebben een andere dichtheid. Weeg je dus hetzelfde, of zelfs meer, dan kan dit komen doordat je vet hebt verbrand en je spiermassa is toegenomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.