8 voedingsmiddelen die je nooit aan een baby moet geven
De lijst met voedingsmiddelen die je nooit aan een baby moet geven, is voor nieuwe ouders meestal van onschatbare waarde.
Als je kindje opgroeit, dan wil je natuurlijk voor hem zorgen en hem beschermen. Het meest complete en voedzame voedsel dat je je baby kunt geven, is moedermelk.
Het is echter ook noodzakelijk om bepaalde andere voedingsmiddelen in zijn dieet op te nemen en welke dit zijn, is afhankelijk van de groei van het kind.
De ideale leeftijd om met dit aanvullende dieet te beginnen is met ongeveer zes maanden oud. Tegen die tijd kan je baby blijven zitten en andere voedingsmiddelen op de juiste manier verteren.
Over het algemeen bevat het dieet van een baby gewoonlijk enkele eenvoudige, lichte gerechten zoals groenten- en fruitpuree. Je moet ook rekening houden met het voedsel dat je je kleine nooit zou moeten geven, omdat ze schadelijk zouden kunnen zijn voor zijn gezondheid.
Voedingsmiddelen die je nooit aan een baby van jonger dan 1 jaar oud mag geven
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je nooit aan een baby moet geven. Vandaag zullen we deze lijst met je delen om als basis voor je maaltijdplannen te dienen.
1. Suiker
De schadelijke effecten van het consumeren van te veel suiker zijn bekend. Vermijd het toevoegen van suiker aan een flesje melk of aan andere dranken, want je zal hem alleen maar gewend laten raken aan het eten van zoet voedsel.
Een baby heeft zijn smaak nog niet volledig ontwikkeld, zodat hij geen onderscheid kan maken tussen zoet of smakeloos voedsel.
- Als je de maaltijden van je baby toch wilt zoeten, gebruik dan puree van een banaan of een beetje moedermelk om deze vroege afhankelijkheid te voorkomen.
2. Honing
Hoewel het een natuurlijk alternatief lijkt te zijn voor het zoeten van het voedsel van je baby, is het geen goed idee om suiker te vervangen door honing.
- De consumptie van honing door kinderen van jonger dan een jaar is in verband gebracht met botulisme. Dit is een darmaandoening die ernstige complicaties kan veroorzaken.
3. Zout
Net als de vorige twee voedingsmiddelen, wordt zout gebruikt om de smaak van voedsel te verbeteren en het is een slecht idee om het toe te voegen aan het dieet van je baby tot hij minstens een jaar oud is, omdat het de gezondheid van zijn nieren ernstig in gevaar kan brengen.
- De nieren van een baby zijn niet voldoende ontwikkeld om grote hoeveelheden natrium te verwerken.
- Je kunt het na zijn eerste verjaardag met mate toevoegen aan zijn eten.
4. Vis en zeevruchten
Hoewel vis wordt beschouwd als een zeer gezonde eiwitbron, wordt het niet aanbevolen voor baby’s. Sommige vissoorten bevatten veel kwik, wat het zenuwstelsel van een kind ernstig kan beïnvloeden.
Het geven van schaaldieren is ook een slecht idee omdat hun mogelijke cadmiumgehalte de ontwikkeling en functie van een kind negatief kan beïnvloeden. Denk hierbij aan producten zoals:
- garnalen
- gamba’s
- andere kreeftachtigen
5. Vetarme zuivelproducten
Hoewel gewone melk nooit een vervanging voor moedermelk mag zijn, is het een goed idee om je kind te voorzien van een aantal gezonde bronnen van dierlijk vet. Deze omvatten producten zoals yoghurt en kaas, maar met mate.
Je moet voorkomen dat je je baby vetarme zuivelproducten geeft, omdat ze talloze processen hebben ondergaan om vet te verwijderen en dit vet is juist de essentiële bron van de benodigde vitamines en calorieën.
Misschien ook interessant om te lezen:
Suikervrije desserts die je moet proberen
6. Bepaalde groenten
Het is waar dat je kind groenten moet eten om zijn lichaam te voorzien van de voedingsstoffen en vitamines die hij nodig heeft. Onder de voedingsmiddelen die je nooit aan je baby mag geven, zijn bijvoorbeeld groenten zoals:
- Snijbiet
- Spinazie
- Zeewier
Deze groenten bevatten hoge concentraties nitraat, wat methemoglobinemie kan veroorzaken. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een blauwachtige verkleuring van de huid. Het beïnvloedt de slijmvliezen en vermindert de hoeveelheid zuurstof in de bloedbaan.
7. Cafeïnehoudende dranken
Sommige ouders weten niet hoe schadelijk het kan zijn om cafeïnehoudende dranken aan een baby te geven, dus we hebben ze aan de lijst toegevoegd.
Koffie, frisdranken en thee kunnen namelijk grote hoeveelheden cafeïne en andere additieven bevatten die de opname van ijzer en calcium onderdrukken. Ze zijn ook direct verantwoordelijk voor de overmatige stimulatie van het zenuwstelsel van een baby.
8. Noten en voorverpakte snacks
Je mag je baby van jonger dan een jaar nooit noten geven, omdat deze een verstikkingsgevaar kunnen vormen. Je kan deze producten, vanaf dat je kind een jaar of vijf is, aan het dieet van je kind toevoegen en alleen onder toezicht.
Het is ook geen goed idee om hem dingen te laten eten zoals:
- chips
- gebakken en gefrituurde producten
- andere commerciële producten
Deze bevatten meestal grote hoeveelheden suiker of zout en andere additieven die de gezondheid van je baby kunnen schaden.
Het is essentieel dat je het voedsel dat je je kind geeft, zorgvuldig beheert als hij nog heel jong is. Wanneer je begint met het toevoegen van vast voedsel aan zijn dieet, dan moet je je bewust zijn van de effecten die ze kunnen hebben op de gezondheid van je kind.
Als je twijfelt, praat dan eerst met een specialist. Vergeet niet de tips die we in dit artikel hebben gedeeld.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- Wikstrom S., Holst E., Infant botulism- why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.