Vitamine D: de sleutel om je spierfunctie te verbeteren?
Heb je ooit het gevoel gehad dat je lichaam niet reageert zoals het zou moeten? Het is tijd om je spierfunctie te helpen verbeteren door je inname van vitamine D te verhogen.
Mogelijk moet je wat veranderingen aanbrengen in je bewegingsroutine, je dieet en andere factoren. Daarnaast is het misschien zelfs noodzakelijk dat je je lichaam van bepaalde extra voedingsstoffen voorziet om de prestaties te verbeteren.
Over dat onderwerp heeft een studie, onder leiding van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk, uitgewezen dat verhoogde niveaus van vitamine D van vitaal belang kunnen zijn voor de prestaties van spierweefsels.
Uit dit onderzoek is gebleken dat de kans op een hoog niveau van inactieve vitamine D veel kleiner was bij vrouwen die gezonde hoeveelheden lichaamsvet hadden en fit waren.
Het belang van vitamine D
Hun werk was gebaseerd op eerdere bevindingen over de relatie tussen inactieve gehaltes van vitamine D en lichaamssamenstelling. In totaal waren er 116 gezonde vrijwilligers in het onderzoek tussen de 20 en 74 jaar oud. De wetenschappers maten de actieve en inactieve niveaus van vitamine D bij de vrijwilligers.
Daarnaast registreerden ze ook bepaalde fysieke kenmerken, zoals vetvrije massa en lichaamsvet. Wetenschappers zeggen echter dat actieve vitamine D niet gekoppeld is aan lichaamsvet. Het is eerder gerelateerd aan de vetvrije massa.
Ze merkten ook op dat deelnemers met een verhoogde spiermassa en vetvrije massa een hoger niveau van actieve vitamine D in hun bloedbaan hadden. Eén van de auteurs van de studie legde uit dat het mogelijk is dat lichaamsvet gepaard gaat met een hoge hoeveelheid inactieve vitamine D.
Ze wezen er ook op dat vetvrije massa mogelijk de ‘sleutel’ is tot een hoger niveau van deze voedingsstof. Vetvrije massa is het geheel van je:
- spieren
- inwendige organen
- weefsels
- botten
Dit is de reden waarom de onderzoekers stellen dat het van cruciaal belang is om het totaalplaatje en alle andere mechanismen in deze studie volledig te begrijpen. Hun doel is om toekomstige studies te helpen ontwerpen, die belangrijke vragen over optimale gehaltes van vitamine D en spierweefsels zullen beantwoorden.
Daarnaast voegden ze er ook aan toe dat het gemakkelijker dan ooit is om de mechanismen te begrijpen waarmee vitamine D de botten versterkt. Het is echter noodzakelijk om verder te onderzoeken hoe het werkt met betrekking tot de spieren van het lichaam.
Vitamine D en je spierfunctie verbeteren
Daarnaast concludeerde een studie gepubliceerd door The American Journal of Clinical Nutrition, dat een continu tekort aan vitamine D kan leiden tot spierzwakte. Bij bejaarden neemt dit vitaminegehalte geleidelijk aan af. Dit onderzoek toonde echter aan dat de spierzwakte kan verbeteren door de inname van supplementen met vitamine D.
Deze vitamine is mogelijk essentieel voor de botten om calcium goed op te nemen en de vorming van lichaamsvet te verminderen. Daarnaast heeft vitamine D talloze mogelijke voordelen voor ons lichaam en onze gezondheid. We gaan daar nu verder op in.
Een gezond immuunsysteem
Vitamine D is een micronutriënt dat kan helpen om de cellen van het immuunsysteem snel en effectief te activeren.
Gezonde tanden en botten
Een hoog niveau van deze micronutriënt kan je helpen om gezonde tanden en botten te krijgen. Hierdoor kunnen ze sterk en veerkrachtig zijn.
- Vitamine D is verantwoordelijk voor de opname van calcium door je botten.
- Daarnaast is het ook essentieel voor ondersteuning bij het behoud van de botconsistentie tijdens het ouder worden.
- Bovendien kan het je ook helpen om te beschermen tegen blessures en breuken.
Een gezond zenuwstelsel
Calcium is één van de belangrijkste mineralen voor het menselijk lichaam. Het hebben van de juiste niveaus kan de kans op osteoporose verminderen. Het is mogelijk ook noodzakelijk voor de juiste overdracht van bepaalde zenuwprikkels.
Adequate spierfunctie
Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kan vitamine D de sleutel zijn om je spierfunctie te verbeteren. Met behulp van een evenwichtig dieet, fysieke training en een gezonde blootstelling aan de zon, kan je een adequaat niveau van deze micronutriënt in je lichaam behouden.
Op deze manier kan je mogelijk het risico op ernstige blessures of breuken verminderen en spierpijn verlichten. Je kan ook je kracht, snelheid en uithoudingsvermogen tijdens elke fysieke activiteit die je uitvoert verhogen.
Ook aanbevolen:
Wat er gebeurt als je te veel vitamine D binnenkrijgt
Tekort aan vitamine D
Een tekort aan vitamine D is voor veel mensen wereldwijd een probleem. Het is meestal gerelateerd aan een sedentaire levensstijl, veroudering, een slecht uitgebalanceerd dieet en te weinig blootstelling aan de zon. Dit tekort aan deze vitamine kan mogelijk leiden tot of geassocieerd worden met de volgende schadelijke effecten voor je gezondheid en spierfunctie:
- Darm- en colonkanker
- Artritis
- Diabetes
- Hart- en vaatziekten
- Spierzwakte
- Blessures bij sporters
- Breuken
- Spierpijn
Niets in overvloed
Houd altijd in gedachten dat het belangrijk is om een evenwicht te bewaren. Te veel vitamine D kan net zo schadelijk zijn als een tekort. Deze micronutriënt kan uiteindelijk worden opgeslagen in het bloed en problemen veroorzaken, zoals arteriosclerose.
Voordat je een supplement met vitamine D inneemt, moet je naar een specialist gaan en verifiëren of er echt een probleem is. Op deze manier zal je er zeker van zijn dat je goed voor je lichaam zorgt en dat een supplement je kan helpen om je spierfunctie te verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Zhang L., Quan M., Cao ZB., Effect of vitamin D supplementation on upper and lowe limb muscle strenght and muscle power in athletes: a meta anaylisis. PLoS One, 2019.
- Janssen H., Samson MM., Verhaar HJJ., Vitamin D deficiency, muscle function, and falls in elderly people. The American Journal of Clinical Nutrition, 2002.