Jezelf zoeken door eerst verdwaald te raken

Het is normaal dat de geest soms moet afdwalen om zijn gedachten en ideeën op orde te brengen, om een poosje te ontsnappen uit de realiteit waar je door omringd wordt, om sterker te worden.
Jezelf zoeken door eerst verdwaald te raken

Laatste update: 06 december, 2018

Soms is jezelf verliezen de beste manier om jezelf te zoeken. Dit betekent dat je jezelf bevrijdt van bepaalde banden, verstikkende omgevingen en de druk die stress en angst veroorzaken.

Verdwaald raken staat niet gelijk aan afwijken van je levenspad. Helemaal niet zelfs. Verdwaald raken is eerder verbonden aan jezelf herontdekken, omdat je jezelf ooit bent kwijtgeraakt, omdat je niet meer voor jezelf zorgde.

In een interessant artikel dat in 2014 gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychology Today wordt uitgelegd dat de hersenen ook regelmatig behoefte hebben aan ‘vakantie’. Dit is een interessant idee dat we allemaal vaker in de praktijk zouden moeten brengen.

Het idee is simpel: neem een stap terug van alles om je heen, om mogelijkheden te creëren om nieuwe dingen te ontdekken.

Dit kan je helpen om toegang te krijgen tot stimulerende scenario’s waarin je meer over jezelf te weten kunt komen en erachter kunt komen wie je in essentie werkelijk bent.

Durf jij het aan?

De moed om verdwaald te raken en jezelf te zoeken

Je hebt van die mensen die zichzelf nooit zijn ‘kwijtgeraakt’, niet één keer in hun hele leven. En geloof het of niet, maar dit is niet gezond en ook niet verrijkend.

Jouw levenscyclus zou nooit één rechte lijn moeten zijn die jou direct naar een concreet en bevredigend doel leidt.

Mensen hebben de neiging om bepaalde wegen te volgen, splitsingen in de weg, kleine zijwegen en zelfs soms de verkeerde weg. Soms kom je zelfs terecht in een waar labyrint, en plotseling vind je geluk, balans en bevrediging.

Het is enorm normaal om jezelf meerdere keren te verliezen om jezelf te zoeken of om opnieuw te ontdekken wie je bent.

Dit zijn allemaal waardevolle lessen. Je zou dan ook niet bang moeten zijn voor verandering. Verandering kan namelijk helpen om nieuwe deuren te openen waar een completere versie van jezelf achter schuilt. Meer volwassenheid, meer rust.

Schip in de Verte

Wanneer je huidige situatie je verwijdert van je identiteit

We begrijpen allemaal heel goed wat onze waarden zijn en wat onze grenzen, principes, behoeftes en doelen zijn.

Soms beginnen al deze dingen echter langzaam aan weg te slijten, net als de rotsen op het strand die gevormd worden door de golven van de zee.

  • Daarna is het vrijwel onmogelijk om je originele zelf, jouw essentie, nog terug te herkennen. Hetzelfde kan gebeuren met je zelfvertrouwen en je persoonlijkheid.
  • Je werk, familie en relaties kunnen soms bepaalde vormen van chantage, druk en directe of indirecte manipulatie in je leven creëren, tot je uiteindelijk langzaam aan steeds meer afwijkt van je ware identiteit.
  • Deze innerlijke wanklank herkennen, tussen de persoon die je ooit was en die persoon die je nu bent, is zeker een van de manieren om je ogen te openen en te begrijpen dat dit soort situaties erg gevaarlijk kunnen zijn.

Niemand van ons kan op elk gewenste moment alles creëren wat hij maar wil. We hebben allemaal verplichtingen waar we ons aan moeten houden, doelen om te bereiken en mensen om voor te zorgen.

Het geheim ligt echter in het zoeken van de juiste balans en in het bewust waarnemen van alles wat je doet, wat je leuk vindt en wat je een goed gevoel geeft.

Drukte

Verdwaald raken om jezelf ‘los te koppelen’ en te reflecteren

Er is één ding dat je niet moet vergeten. Mensen die langdurig last hebben van stress, krijgen uiteindelijk ook last van hoge maten van angst.

Ze verliezen de grip op hun leven en worden overgeleverd aan de druk van buitenaf die ervoor kan zorgen dat ze het volgende fenomeen ervaren:

  • De hersenen kunnen deze hoge mate van stress over het algemeen niet aan. De gevolgen die cortisol en neurotransmitters zoals adrenaline hebben, kunnen plotselinge geheugenverlies veroorzaken en zelfs onderbrekingen in bepaalde momenten in de realiteit.
  • Je geest nodigt je, bijna dwingend, uit om je ritme te vertragen en jezelf los te koppelen.

Voordat je hersenen echter op traumatische wijze je geheugen uitwissen of gaten in je geheugen creëren, kun je beter proberen om een normalere, preventieve en heilzame leefstijl te ontwikkelen.

Hoe je jezelf op een gezonde manier kunt loskoppelen

Jezelf loskoppelen betekent niet dat je meteen je portemonnee opentrekt en een vliegticket naar een ver land boekt. Je hoeft niet op zoek naar een plaats die in de verte op de horizon ligt.

Het betekent ook niet dat je afstand moet nemen van alle mensen in je leven. Je hoeft geen deuren te sluiten die daarna niet meer open kunnen.

Rust
  • Verdwaald raken om jezelf te zoeken vereist de nodige voorbereiding. Het is namelijk niet een kwestie van rennen, maar eerder van afstand nemen om jezelf te genezen. Het is normaal om een retourticket te hebben, voor het moment dat je hier klaar voor bent.
  • Mensen die ‘verdwaald’ willen raken, moeten duidelijk zijn over wat ze aan het doen zijn en wat ze nodig hebben. ‘Ik wil een weekendje alleen zijn, om te ontspannen, na te denken en om keuzes te maken’.
  • Iedereen om je heen zal hier begrip voor hebben en als ze dit niet hebben, dan is dat hun probleem. Dit betekent dat je jezelf meer prioriteit moet geven.
  • Je hebt een specifiek moment nodig om door te kunnen brengen met de ‘zelf’ die je verlaten hebt.

Je verliest jezelf om sterker te kunnen worden, om de teugels van je eigen leven in handen te nemen, zodat je een steviger en zekerder persoon kunt worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.