Vijf tips om snel van je migraine af te komen

Lijd jij aan migraine? Geef deze geweldige middelen een kans en zeg maar dag tegen die vervelende hoofdpijn.
Vijf tips om snel van je migraine af te komen

Laatste update: 28 december, 2018

Mensen die weleens last hebben van migraine weten hoe ondraaglijk deze uren kunnen zijn. Ze weten ook als geen ander hoe het de kwaliteit van hun leven beïnvloedt. Ieder geluid of activiteit wordt een vijand van degene die aan migraine lijdt. Want die wil alleen maar rusten tot de pijn overgaat.

In het artikel van vandaag willen we een paar tips met je delen die zouden kunnen helpen bij het snel verlichten van de pijn van een migraineaanval door middel van zelfgemaakte en natuurlijke middelen.

Zoek de oorzaak van de migraine

Migraine

Voordat we een paar tips met je delen om migraine te verlichten, moeten we erop wijzen dat deze middelen niet de definitieve oplossing zijn voor de aandoening als je last hebt van chronische migraine.

Migraine kan te maken hebben met een aantal verschillende factoren, zoals bloeddruk, spierspanning of stress, dus je moet het probleem bij de bron aanpakken.

De tips die we vandaag willen voorstellen, zijn een aantal oude middelen die we hebben gekozen op basis van hun effectiviteit, omdat ze gebruikmaken van natuurlijke ingrediënten om migraine snel en effectief te verlichten. Ze zorgen er ook voor dat je geen chemische middelen nodig hebt waar risico’s en bijwerkingen aan vast zitten.

1. Heet voetbad

Als je last hebt van migraine, is er vaak sprake van een verstopping in je hoofd waardoor hoofdpijn en druk ontstaan. Voor dit middel heb je alleen maar wat heet water nodig en een voetbad dat groot genoeg is voor beide voeten.

Wat doe je?

 • Ga comfortabel op een stoel of op de bank zitten en zet het voetbad op de grond voor je.
 • Het water moet zo heet zijn als je maar kan verdragen, zonder dat je hierbij je huid verbrandt.
 • Laat je voeten 20 tot 30 minuten weken.
 • Het is een goed idee om nog wat extra heet water klaar te hebben staan voor als het water afkoelt.
 • Als je klaar bent, droog je je voeten en doe je sokken aan.

Dit zal helpen de pijn en spanning wat te verminderen door je circulatie te verbeteren en je te ontspannen.

2. Klei op de buik

Klei

Het leggen van klei op je buik is een middel tegen alles, want dit centrale deel van je lichaam is een belangrijke plek die helpt al je functies in balans te houden.

 • Als je kleipap over je buik smeert, heeft het een onmiddellijk ontstekingsremmend, pijnstillend en ontspannend effect. Dat is waar je dit middel op ieder moment kunt toepassen.
 • Laat het minstens een half uur zitten, hoewel het wordt aangeraden om het de hele nacht te laten zitten.
 • Als je de klei mengt met water, gebruik dan geen plastic of metalen bakjes of keukengerei, want dat kan de voordelen van dit middel aantasten. Gebruik in plaats daarvan glas, hout of keramiek.

3. Klysma met koffie

Een klysma met koffie kan een geweldig effect hebben op het functioneren van je lever, een orgaan dat gerelateerd kan zijn aan migraine en vele andere gezondheidsproblemen.

 • Om dit te maken, moet je zorgen dat je altijd gemalen biologische koffiebonen gebruikt die niet geroosterd zijn. Je brengt het aan met rubberen gereedschap.
 • Je hebt ten minste een halve liter water nodig, dus we raden aan een liter water te koken met 50 tot 60 gram koffie.
 • Breng de klysma aan als het afgekoeld is tot kamertemperatuur, terwijl je op je rechterzij ligt. 
 • Probeer het minstens tien minuten binnen te houden voordat je het naar buiten laat stromen en de tweede helft van het water gebruikt voor nog een behandeling.

4. Citroen op de pols

Citroen

Dit eeuwenoude middel is gebaseerd op de reinigende eigenschappen van citroenen, een citrusvrucht die de pH-waarde van het lichaam significant verlaagt.

Je hoeft alleen maar een halve citroen op iedere pols te leggen gedurende tien minuten. Het is zo makkelijk dat het altijd het proberen waard is.

Het drinken van water met citroensap kan ook helpen als je last hebt van migraine.

5. Masseren met etherische oliën

De laatste van deze vijf tips is waarschijnlijk ook de meest prettige en ontspannende, vooral als je iemand hebt die het voor je kan doen.

Deze behandeling bestaat uit het masseren van de pijnlijke gedeeltes van het gezicht en hoofd met een mengsel van twee etherische oliën.

 • Muntolie: het is erg verfrissend en munt is een aromatisch kruid dat meteen verlichting biedt.
 • Lavendelolie: met zijn reinigende en ontspannende werking kan lavendel je beste vriend zijn om migraine te bestrijden.

Je kunt deze etherische oliën verdunnen met een beetje plantaardige olie, lotion of aloeveragel, omdat ze vaak erg geconcentreerd zijn.

Alleen pure etherische oliën

Denk eraan dat je alleen pure etherische oliën moet gebruiken, omdat er veel synthetische varianten worden verkocht die niet over de geneeskrachtige eigenschappen beschikken en er alleen toe dienen om geur te verspreiden.

Geef deze geweldige middelen een kans en zeg maar dag tegen die vervelende migraine!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Moradkhani H, Sargsyan E, Bibak H, Naseri B, Sadat-Hosseini M, Fayazi-Barjin A, & Meftahizade H. (2010). Melissa officinalis L., a valuable medicine plant: A review. Journal of Medicinal Plants Research December Special Review.
 • Lee, K. R. (2004). Application method of mixed essential oils. KR 2004107854 A. Repub. Korean Kongkae Taeho Kongbo.
 • Zargaran, A., Borhani-Haghighi, A., Faridi, P., Daneshamouz, S., Kordafshari, G., & Mohagheghzadeh, A. (2014). Potential effect and mechanism of action of topical chamomile (Matricaria chammomila L.) oil on migraine headache: A medical hypothesis. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2014.08.023

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.