Vijf remedies om achillespeesontsteking te behandelen

Om een achillespeesontsteking te voorkomen en verzachten, is het belangrijk om goede schoenen te dragen. Schoenen die je voeten voorzien van de steun die ze nodig hebben. Door altijd slechte schoenen te dragen, kun je last krijgen van erg veel problemen. Leer meer in dit artikel!
Vijf remedies om achillespeesontsteking te behandelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een achillespeesontsteking is een vervelend probleem dat erg veel ongemak en pijn kan veroorzaken.

De locatie van het probleem zorgt ervoor dat het lastig kan worden om gewone dagelijkse taken uit te voeren, vooral als je de pijn op geen enkele manier behandelt.

Wij raden aan dat je de tijd neemt die nodig is om dit probleem goed te behandelen. Als je dokter zegt dat je een paar dagen rust nodig hebt, rust dan net zo lang als hij/zij je aanraadt.

Er bestaan genoeg ingrijpende behandelingen die het genezingsproces kunnen versnellen. De achillespees is echter een zeer gevaarlijk deel om te opereren.

Naast het opvolgen van de aanbevelingen van je dokter, kun je ook gebruiken maken van enkele van deze remedies om de ontsteking te behandelen.

1. Maak gebruik van de RICE-behandeling

De afkorting RICE is afgeleid van de Engelse woorden, rest (rust), ice (ijs), compression (compressie) en elevation (verheffing). De RICE-behandeling is een eerstehulpbehandeling die, zoals je al kunt zien, verdeeld is in vier stappen:

Rust (rest)

Vaak wordt achillespeesontsteking veroorzaakt doordat de voeten voortdurend onder druk staan. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van zowel hoe lang als hoe intensief je wandelt, jogt of rent.

Het is verstandig om de druk en spanning die je op je voeten legt een paar dagen iets te verminderen. Als het mogelijk is om een paar dagen vrij te nemen en uit te rusten, doe dit dan.

IJs (ice)

Ijsblokjes om de ontsteking af te koelen

De tweede stap in deze behandeling houdt in dat je regelmatig een ijskompres tegen je achillespees aanhoudt. Hierdoor zal de ontsteking langzaam afkoelen. Tegelijkertijd zal de ontsteking geremd worden en zal de pijn verminderen.

Compressie (compression)

Oefen druk uit op het gebied rondom je achillespees. Het is vooral verstandig om dit vlak voor het slapengaan te doen.

Zorg ervoor dat de pees stabiel is. Het is belangrijk om je hiel iets beter te ondersteunen, om verdere spanning te voorkomen.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is ’s nachts een steunverband of steunkousje dragen. Overdag is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen, die je dokter heeft goedgekeurd.

Verheffing (elevation)

Door je voet iets hoger te leggen, bevorder je de bloedsomloop in dit deel van het lichaam. Bovendien helpt de zwaartekracht op deze manier om een beetje druk van de hiel af te halen. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat er minder spanning komt te staan op je bloed- en haarvaten.

2. Masseer je hiel met wonderolie

Wonderolie is erg behulpzaam bij het behandelen en verzachten van problemen als achillespeesontsteking. Dankzij het hoge gehalte linolzuur dat deze olie bevat, is de werking meteen merkbaar.

Wonderolie voor het behandelen van een achillespeesontsteking

Bouw de massage langzaam op, aangezien het in het begin zeer pijnlijk kan zijn. Zorg ervoor dat je pees kan ontspannen.

Om ervoor te zorgen dat het effect langer duurt, kun je een iets stevigere massage geven. Trek na het masseren een steunkous of steunverband aan.

3. Stop met roken

Roken is een van de gewoonten die het meeste bijdragen aan de aftakeling van je gezondheid. Het heeft met name invloed op je bloedsomloop.

Stop daarom met roken als je last hebt van achillespeesontsteking. Dit zal ervoor zorgen dat het genezingsproces aanzienlijk versnelt. Het is voor niemand makkelijk om deze gewoonte af te leren. Het zal de moeite echter meer dan waard zijn, vooral als je het doet om iets te genezen dat je bij elke stap die je zet pijn bezorgt.

Onthoud daarnaast dat roken ervoor zorgt dat de werking van medicijnen en massages langzamer merkbaar zal zijn, dit geldt voor elke behandeling die je toepast.

4. Draag geschikte schoenen

Achillespeesontsteking zorgt ervoor dat je niet correct kunt lopen. Dit is echter nog niet alles: als je daarnaast ook nog eens verkeerd schoeisel draagt, dan kun je het probleem nog erger maken.

Om dit te kunnen voorkomen, is het dus belangrijk om schoenen te dragen die je voeten genoeg steun bieden. Vermijd schoenen die voortdurend druk leggen op je achillespees.

Ga daarnaast op zoek naar schoenen die zachte randjes hebben. De hiel en zool van de schoenen zouden dik genoeg moeten zijn, zodat er geen extra steun nodig is. Als je ergens over twijfelt, raadpleeg dan vooral je dokter.

Het kan vrij vervelend en prijzig zijn om de juiste schoenen voor jezelf te kopen. Maar dit zal er wel voor zorgen dat het probleem sneller over gaat.

Voordat je de schoenen koopt, kun je het beste proberen om er eerst een beetje in rond te lopen. Het heeft totaal geen zin om schoenen te kopen die je eigenlijk enorm veel pijn doen, alleen maar omdat ze goedkoper of mooier zijn.

5. Doe rekoefeningen om je achillespees op te warmen

Rekken om de ontsteking tegen te gaan

Rekoefeningen zijn niet alleen bedoeld voor na het sporten. Eigenlijk is het aanbevolen om elke ochtend een paar rekoefeningen te doen. Hiermee kun je je lichaam namelijk voorbereiden op de spanningen die je gedurende de dag zal moeten verduren.

Verstuikingen, kramp, spanning en ontstekingen kunnen zich zomaar voordoen, in elk willekeurig lichaamsdeel. Dit komt doordat de meeste van ons hun lichaam niet goed voorbereiden op inspanning of stress.

Het enige dat je hoeft te doen, is ’s ochtends tien tot vijftien minuten stretchen. Dit is al voldoende om allerlei soorten ontsteking en pijn te kunnen voorkomen. Begin beetje bij beetje en zorg ervoor dat je het niet forceert.

Houd de vooruitgang van de achillespeesontsteking in de gaten

Als je symptomen niet verminderen of als de pijn werkelijk ondraaglijk is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de dokter. Niets doen zal alleen maar onnodige complicaties en pijn veroorzaken.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tom Bisio. Tratamientos y terapias de la medicina deportiva china. Disfruto y hago, 2006.
  • Lynda HueyRobert Forster. Manual completo de ejercicios hidrodinámicos. Editorial Paidotribo, 2003.
  • Eugene Sherry, Stepahm F. Wilson. Manual oxford de medicina deportiva. Editorial Paidotribo, 2002.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.