Vijf manieren om een leren jas schoon te maken

Leren jassen zijn een van die kledingstukken die elke modeliefhebber in zijn kast heeft. Misschien wil je echter leren hoe je voor hen moet zorgen. Leer in dit artikel alles over hoe je een leren jas schoon moet maken!
Vijf manieren om een leren jas schoon te maken

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we je een aantal manieren leren om een leren jas schoon te maken. Leren jassen zijn in elke garderobe een onmisbaar item. In tegenstelling tot andere kledingstukken hebben ze echter speciale zorg nodig om ze in perfecte staat te houden.

Leren jassen gaan nooit uit de mode en voegen aan elke outfit een coole stijl toe. Het is bovendien een vrij veelzijdig type jas en je kunt het met rokken, jeans, hakken en jurken dragen.

Leren jassen staan als motorjassen, leren jassen, bomberjacks, etc. bekend. Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog populair bij de luchtmacht, omdat ze soldaten tegen de kou beschermden. Leer is echter een van de oudste materialen die door mensen worden gebruikt.

Het waren de motorrijders en rockers die er in de populaire cultuur een symbool van mode van maakten en er ook een symbool van rebellie en houding van maakten. Tegenwoordig zijn er veel kleuren en stijlen en zelfs imitaties in plooien en andere kunstmatige materialen. Lees dit artikel om vijf manieren om een leren jas schoon te maken te ontdekken!

Tips om een leren jas schoon te maken

Iemand giet wasmiddel in een maatkopje

Leer is een delicaat materiaal en vereist daarom speciale zorg. Het eerste waar je rekening mee moet houden, is dat je precies moet weten van welk type materiaal je jas is gemaakt. Ten eerste, is het echt leer of PU?

Over het algemeen heeft natuurlijk leer meer zorg nodig, maar gaat het langer mee. Het grootste probleem met synthetisch leer is dat het na een tijdje begint te bladderen.

Houd er rekening mee dat je dit type kledingstuk niet samen met de rest van je kleding in de wasmachine mag wassen, ongeacht of het wel of niet leer is. Hier zijn enkele tips om je jas te onderhouden en schoon te houden.

1. De binnenvoering van je leren jas schoonmaken

Over het algemeen hebben leren jassen een binnenvoering die in direct contact met het lichaam staat. Het wordt echter niet aanbevolen om het na elk gebruik te wassen.

Je kunt de binnenvoering met een doek of een zachte borstel schoonmaken, zoals die voor babyhaar wordt gebruikt. Doe dit met een mengsel van wasmiddel, azijn en baking soda. Azijn en baking soda zijn uitstekend voor het verwijderen van geurtjes en bacteriën, maar laat het niet weken.

2. Maak het leer met water en zeep schoon

Meng water en een klein beetje milde zeep. Zorg ervoor dat de oplossing meer water dan zeep bevat, aangezien dit verkleuring of schade aan het leer kan veroorzaken. Bevochtig een spons in deze oplossing en veeg de jas voorzichtig af, waarbij je over de vuilste delen gaat.

Veeg de jas vervolgens met een met water bevochtigde handdoek af om de zeep te verwijderen. Nogmaals, laat het niet weken om geen overtollige vloeistof te creëren die een vlek achterlaat.

3. Droog het goed af

Dit is een belangrijk onderdeel om een leren jas in optimale conditie te houden, omdat ze namelijk vrij gevoelig zijn voor vloeistoffen en zelfs schimmel kunnen ontwikkelen.

Droog het oppervlak daarom met een handdoek af nadat je het met de vochtige doek hebt afgeveegd. Je kunt het ook op een koele plaats ophangen en volledig laten drogen. Stel het niet langdurig aan de zon bloot, dit kan de kleur beïnvloeden.

4. Bevochtig je leren jas

Jas met nepbont

Er zijn verschillende producten op de markt om een leren jas te conditioneren waarmee je het oppervlak kunt hydrateren zodat het niet barst of zijn glans verliest. Je kunt sheaboter gebruiken, een natuurproduct met veel toepassingen.

Zoals je kunt zien, kun je een leren jas herstellen door vochtinbrengende stoffen te gebruiken. Neem gewoon een kleine hoeveelheid op een zachte doek en wrijf het over het kledingstuk.

5. Gebruik speciale leerproducten

Er zijn specifieke producten om leer te beschermen en te reinigen. Je kunt een leerreiniger kopen, die ideaal is voor leer van hoge kwaliteit. Er zijn ook waterafstotende middelen om ze tegen water te beschermen.

Deze producten kunnen inderdaad duur zijn, maar zijn een uitstekende investering voor een kledingstuk dat vele jaren meegaat als je er goed voor zorgt. Je kunt deze producten ook gebruiken om je schoenen mee schoon te maken.

Volg de instructies op het etiket van je leren jas

Nu weet je een aantal manieren om een leren jas schoon te maken, maar houd er rekening mee dat het net zo belangrijk is om de instructies voor het juiste onderhoud op het etiket van je kledingstuk te lezen. Stuur het bij twijfel naar een stomerij, die is meestal goed op de hoogte van dit soort kledingstukken. Een stomerij is echter niet voor elk kledingstuk geschikt.

Een studie van de textiel- en kledingontwerpafdeling van de Universiteit van Palermo (Spaanse link) geeft aan dat jassen van kunstleer door een aantal stoffen die voor dit soort reiniging worden gebruikt geruïneerd kunnen worden. Dit komt omdat synthetisch leer meestal van plastic materialen is gemaakt die niet hittebestendig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.