Vijf huismiddeltjes om ontstoken haarzakjes te bestrijden
Ontstoken haarzakjes, ook bekend als folliculitis, is een aandoening die door de verspreiding van ziektekiemen wordt veroorzaakt. Ook is het bijna altijd van de stafylokokken-variant.
Haarzakjes komen van nature voor op de huid. Ze kunnen echter ziekteverwekkers worden als ze bepaalde prikkels van externe stoffen krijgen.
Het komt vaak voor na het scheren of bij ruwe manieren van haarverwijdering. Het wordt echter ook geassocieerd met het dragen van strakke kleding, slechte hygiëne en obesitas.
Hoewel het geen ernstig gezondheidsprobleem is, kunnen ontstoken haarzakjes irritatie, jeuk en ingegroeide haren veroorzaken. Ook kunnen ze soms gevuld zijn met pus.
Ze hebben de neiging om zich te vormen op plekken zoals de billen, oksels en nek. Dat komt omdat dit gebieden zijn waar vaak wrijving ontstaat.
Gelukkig zijn er manieren om de genezing te versnellen. Bepaalde ingrediënten kunnen bacteriën bestrijden en ontstekingen verminderen.
We willen je graag wat meer vertellen over vijf van de beste middelen die je kunt gebruiken als je last krijgt van dit probleem.
Let dus goed op!
Remedies tegen tegen ontstoken haarzakjes
1. Kurkuma en kokosolie
Door middel van het combineren van kurkuma met kokosolie ontstaat een antibacteriële, exfoliërende olie. Bovendien kan het helpen bij folliculitis als het veroorzaakt wordt door bacteriën.
Het verwijdert dode huidcellen die de poriën blokkeren. Aangezien het op die manier de ontsteking vermindert verdwijnt ook de pijn en de jeuk.
Ingrediënten
- 5 gram kurkumapoeder
- 1 eetlepel biologische kokosolie
Bereiding
- Doe de ingrediënten in een kom en meng ze totdat er een dikke pasta ontstaat.
Hoe gebruik je het
- Breng het middel aan op de getroffen gebieden.
- Vervolgens masseer je de olie in op de huid om de circulatie te stimuleren.
- Herhaal dit elke dag tot de ontsteking onder controle is.
Lees dit ook: 8 opmerkelijke voordelen door het drinken van kurkumasap
2. Tea tree-olie en olijfolie
De combinatie van olijfolie en tea tree-olie zorgt voor een antiseptische en antibacteriële oplossing. Het beschikt onder andere ook over de mogelijkheid om te helpen met ontstoken haarzakjes.
De ingrediënten reinigen het oppervlak van de huid en hydrateren en versnellen ook het genezingsproces.
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- een halve theelepel etherische tea tree-olie
Bereiding
- Combineer de twee soorten olie in een kommetje.
Hoe gebruik je het
- Breng de olie aan op de aangetaste gebieden.
- Laat het daarna inwerken zonder het gebied af te spoelen.
- Gebruik deze olie vervolgens elke dag tot de ontsteking is verbeterd.
3. Oregano- en kokosolie
Etherische oregano-olie is een antibacteriële en schimmelwerende olie, die plaatselijk kan worden toegepast om zo de genezing van ontstoken haarzakjes en andere infecties te versnellen.
De ontstekingsremmende stoffen helpen bij het verminderen van de bobbeltjes die de aandoening veroorzaakt, terwijl ze tegelijkertijd helpen bij het verwijderen van ingegroeide haren.
Ingrediënten
- 1 theelepel etherische oregano-olie
- 2 eetlepels kokosolie
Bereiding
- Meng de oliën in een kommetje en meng ze goed.
Hoe gebruik je het
- Masseer de olie vijf tot acht minuten in op de getroffen gebieden.
- Spoel de huid vervolgens niet af, maar laat de olie intrekken.
- Gebruik het iedere dag.
Neem een kijkje in dit artikel: Vijf natuurlijke manieren om van ingegroeide haartjes af te komen
4. Appelazijn
De natuurlijke zuren in appelazijn geven het zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom is dit middel ideaal zijn voor het bestrijden van ontstoken haarzakjes.
De zuren bestrijden de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Ze verwijderen ook de dode huidcellen en vervuilende stoffen in het haarzakje.
Ingrediënten
- 5 eetlepels of 50 ml appelazijn
- 60 ml warm water
Bereiding
- Verdun de appelazijn met het warme water.
Hoe gebruik je het
- Spuit de vloeistof op de aangetaste gebieden.
- Laat de huid de vloeistof vervolgens opnemen zonder af te spoelen.
- Herhaal dit twee of drie keer per dag tot de ontsteking vermindert.
5. Aloëvera en rozenolie
De gel in aloëverabladeren kan worden gecombineerd met een beetje rozenolie. Op die manier kun je een ontstekingsremmende en hydraterende crème maken. Deze crème is perfect voor de huid als je last hebt van ontstoken haarzakjes.
Bovendien verwijdert het de micro-organismen die het probleem veroorzaken. En daarbij reinigt het de poriën, wat ook helpt bij de verlichting van de ontsteking en jeuk.
Ingrediënten
- 2 eetlepels aloëveragel
- 1 eetlepel rozenolie
Bereiding
- Combineer de aloëveragel met de etherische rozenolie tot het goed gemengd is.
Hoe gebruik je het
- Breng eerst het product aan op de geïrriteerde huid.
- Laat het vervolgens maximaal twee uur zitten.
- Spoel daarna af met warm water en herhaal het elke dag.
Zoals je kunt zien zijn er vele manieren om de huid te reinigen en te beschermen als je ooit last krijgt van dit soort infecties.
Kies dus voor het middel dat je het beste bevalt, en gebruik tot je goede resultaten ziet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Epstein, F. H., Paus, R., & Cotsarelis, G. (1999). The Biology of Hair Follicles. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199908123410706
- Schneider, M. R., Schmidt-Ullrich, R., & Paus, R. (2009). The Hair Follicle as a Dynamic Miniorgan. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2008.12.005
- Canapi, E., Agustin, Y., Moro, E., Pedrosa, E. J., & Bendano, M. L. (2009). Coconut Oil. In Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1071/SR99116
- Zorofchian Moghadamtousi, S., Abdul Kadir, H., Hassandarvish, P., Tajik, H., Abubakar, S., & Zandi, K. (2014). A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2014/186864
- Murbach Teles Andrade, B. F., Nunes Barbosa, L., Da Silva Probst, I., & Fernandes Júnior, A. (2014). Antimicrobial activity of essential oils. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.860409
- MAKINO, S., CHEUN, H., TABUCHI, H., & SHIRAHATA, T. (2000). Antibacterial Activity of Chaff Vinegar and Its Practical Application. Journal of Veterinary Medical Science. https://doi.org/10.1292/jvms.62.893
- Nejatzadeh-Barandozi, F. (2013). Antibacterial activities and antioxidant capacity of Aloe vera. Organic and Medicinal Chemistry Letters. https://doi.org/10.1186/2191-2858-3-5