Vijf dingen die je nu misschien doet waar je later spijt van kunt krijgen

Je hoeft helemaal niet de hele dag op het kantoor door te brengen. Push jezelf niet langer tot het uiterste. Je zal er spijt van krijgen als je niet op tijd van het leven leert te genieten.
Vijf dingen die je nu misschien doet waar je later spijt van kunt krijgen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben allemaal een moderne levensstijl die ervoor zorgt dat we ons niet bewust zijn van hoe belangrijk het is om van het heden te genieten. Toch zijn er een paar dingen die we hierdoor mislopen, waar we vroeg of laat vast en zeker spijt van zullen krijgen.

Als je aan bepaalde mensen of dingen niet het belang hecht dat ze verdienen, dan komt dit vast doordat je denkt dat dit later ook nog wel kan. Maar wat nu als dit ‘later’ nooit komt?

Manieren om spijt te voorkomen

1. Verwaarloos je relaties niet langer

Relaties verwaarlozen

Je hebt zo veel dingen aan je hoofd dat je afspraken en etentjes met je vrienden, die jou gelukkig maken, alsmaar blijft uitstellen. Je denkt dat het belangrijker is om prioriteit te geven aan je verantwoordelijkheden.

Het verwaarlozen van je vrienden zal er echter voor zorgen dat de relatie op een gegeven moment gewoon vervaagt. En wanneer je de relatie dan wilt redden , valt er misschien wel helemaal niets meer te redden.

Dit kan ervoor zorgen dat je vriendenkring met de jaren alsmaar kleiner en kleiner wordt, totdat je je op een dag plotseling realiseert dat je eigenlijk helemaal geen oprechte vrienden meer aan je zijde hebt.

Hetzelfde kan gebeuren met liefdesrelaties. Opgeven kan ervoor zorgen dat je morgen over van alles spijt hebt. Dit komt doordat je je altijd pas achteraf realiseert wat je allemaal door je vingers hebt laten glippen.

Probeer, voordat je de handdoek in de ring gooit, eerst nog even je best te doen. Soms hebben we het niet zelf in de hand om onze relatie vooruit te laten gaan; soms zijn hier vier handen voor nodig. Toch zul je jezelf een stuk beter voelen en meer tevreden met jezelf zijn wanneer je weet dat je je best hebt gedaan.

2. Leven om te werken en werken om te leven

Leven om te werken

Je relaties en familie verwaarlozen en al je vrije tijd opofferen voor je werk is een zeer grote fout. Uiteindelijk zul je hierdoor namelijk terechtkomen in een neerwaartse en constante spiraal van stress.

Het is uiterst belangrijk om jezelf soms los te koppelen en een momentje voor jezelf te nemen. Geef jezelf de kans om te ontspannen en denk minstens een paar uurtjes of misschien zelfs een paar dagen even niet aan je werk.

Er zijn genoeg mensen die niet weten wat het verschil is tussen leven om te werken en werken om te leven. Deze twee elementen moeten volledig in balans zijn.

Je hoeft niet de hele dag op het kantoor te vertoeven. Push jezelf niet langer tot het uiterste. Je zal er spijt van krijgen als je niet op tijd van het leven leert te genieten.

Wil je meer weten? Lees dan: Werk om te leven, leef niet om te werken

3. Wees niet langer zo bang

Wat wil je doen met je leven? Hoe ver wil je gaan? Angst weerhoudt ons ervan om de doelen te bereiken die we voor onszelf gesteld hebben en dwingt ons ertoe een stap terug te nemen.

Het wordt daarom hoog tijd dat je angst op een andere manier leert te bekijken, net als een uitdaging die je onder ogen moet komen om te kunnen overwinnen.

Als je jezelf voortdurend onder controle laat houden door je angst, wat bereik je dan? Morgen zul je er spijt van hebben, omdat je je zult realiseren dat het het helemaal niet waard was om jezelf in dienst te stellen van de angsten die jou eigenlijk aan het vernietigen waren.

4. Schaam je niet en zeg gewoon wat je voelt

Schaamte

Vaak schamen we ons om tegen de mensen van wie we houden te zeggen hoe we ons werkelijk voelen. We gaan ervan uit dat we weten wat ze denken of hoe ze zullen reageren en dit weerhoudt ons ervan te zeggen wat we werkelijk willen zeggen.

Vaak is het echter ook zo dat we het gevoel hebben alsof we onze dierbaren overweldigen, waardoor we onszelf proberen te kalmeren op basis van de negatieve gedachten waar we ons in schuil houden.

Heb je er ooit wel eens spijt van gehad dat je geen ‘ik hou van je’ hebt gezegd tegen iemand van wie je wel degelijk hield?

Een paar jaar later zijn we altijd in staat om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken, vanuit een realistischer perspectief dat alle zorgen en twijfels die je voorheen had uit de weg heeft geruimd.

Je hebt niets te verliezen wanneer je jezelf voor iemand openstelt en gewoon zegt hoe je je werkelijk voelt. Niemand weet hoe die ander zal reageren. Wellicht zal zijn of haar reactie je wel verrassen…

5. Let op je gezondheid

Drinken en roken

Vandaag ben je nog jong, waardoor een overdaad aan slechte dingen je misschien nog niet stoort. Junkfood, alcohol, een gebrek aan lichaamsbeweging, noem maar op. Wat maakt dit nu allemaal uit?

Hoewel je er lichamelijk misschien goed uit blijft zien, zal alles op een gegeven moment gevolgen voor je hebben. Onthoud dat je lichaam net zo is als je huid: het heeft een geheugen.

Als je nu niet voor jezelf zorgt, wanneer zul je het dan doen? Morgen? Volgend jaar? Intenties zijn alleen zinvol als je er vanaf nu na handelt, in het huidige moment. Doe je dit niet, dan zullen ze uiteindelijk niets meer zijn dan een paar onvervulde dromen.

De jaren gaan vliegensvlug voorbij. En uiteindelijk zul je enorm veel spijt krijgen van al die dingen die je wel wilde doen, maar vanuit een gebrek aan wilskracht niet voor elkaar hebt gekregen.

Het enige dat ertoe doe,t is het huidige moment. Morgen zul je spijt hebben van alles wat je vandaag hebt uitgesteld. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.