Vijf behandelingen voor gezwollen enkels en voeten
Voordat je een van de behandelingen voor je gezwollen enkels en voeten uitkiest, is het belangrijk om eerst de oorzaak te bepalen. Heeft het met de ligamenten te maken? Kun je niet goed bewegen? Als dit het geval is, dan moet je je arts raadplegen. Als het echter slechts een lichte verwonding is of als gevolg van vochtretentie, probeer dan een van de remedies in dit artikel.
Gezwollen enkels en voeten komen vaak voor bij ouderen en zwangere vrouwen. Ze komen echter ook veel voor bij sporters en mensen die fysieke inspanning.
Hoewel het uit een slechte bloedsomloop, trauma en infecties kan voortvloeien, is zwelling bijna altijd mild en kan het verbeteren als je enkele basismaatregelen neemt. Ben je er klaar voor om notities te maken?
Behandelingen voor gezwollen enkels en voeten
Eerst moet je bepalen hoe ernstig je symptomen zijn voordat je een van deze tips probeert om je gezwollen enkels en voeten te verlichten. Als het een specifiek type zwelling is, het soort dat optreedt nadat je een tijd in dezelfde houding hebt gezeten, dan volstaan enkele eenvoudige oefeningen en basiszorg.
Als je symptomen echter aanhouden of als je onder andere pijn, blauwe plekken en loopproblemen hebt, dan moet je een arts raadplegen zodat deze de juiste behandeling voor kan schrijven. Ze moeten met een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s in staat zijn om het soort letsel dat je hebt te bepalen.
Dat gezegd hebbende zijn hier enkele huismiddeltjes en behandelingen om thuis voor een slechte bloedsomloop en gezwollen enkels en voeten te zorgen.
1. Breng je benen omhoog
Als je werk je meestal op de been houdt, til dan gewoon je benen op als je thuiskomt. Dit vermindert de zwelling en het ongemak. De beste manier om gezwollen enkels en voeten te verlichten, is om je benen boven je hart te brengen.
Deze eenvoudige beweging verbetert de bloedstroom van de onderste ledematen naar het hart en vermindert op zijn beurt de zwelling. Het is een geweldige manier om snel verlichting te krijgen als je last van gevoelloosheid of pijn hebt.
Wat moet je doen?
- Ga op een comfortabel oppervlak liggen, zoals een bed of een yogamat, en til je benen op in de richting van het plafond.
- Houd ze 10 tot 15 minuten hoog en breng ze dan naar beneden.
Lees ook:
Wat veroorzaakt opgezwollen handen?
2. Doe aan matige beweging
Matige lichaamsbeweging heeft therapeutische effecten op laesies die tot zwelling van de enkel leiden. Het is zelfs een van de beste gewoonten die je kunt hebben, omdat het je bloedcirculatie zal reactiveren. Het voorkomt ook het vasthouden van vocht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat je minimaal een paar uur matige activiteit per week moet doen.
Wat moet je doen?
- Raadpleeg een arts of fysiotherapeut voor de oefeningen die je het beste kunnen helpen als je een enkelblessure hebt.
- Vermijd intensieve routines totdat je blessure genezen is.
- Kies voor een activiteit zoals wandelen en zwemmen. Je kunt ook met een elastische band strekken.
3. Rusten helpt gezwollen enkels te verlichten
Als de zwelling voortvloeit uit fysieke activiteit met een grote impact, dan hoef je alleen maar te rusten. Hoewel matige lichaamsbeweging helpt om gezwollen enkels te verlichten, is het gezond om een paar dagen te rusten na zware inspanningen.
Rust vermindert namelijk de druk die je lichaam op je enkels legt. Het draagt ook bij aan spierontspanning en bevordert het herstel van aangetaste weefsels.
Wat moet je doen?
- Als je onlangs een blessure of verstuikte enkel hebt gehad, rust dan 2 of 3 dagen.
- Als je pijn voelt wanneer je op je voet rust, gebruik dan krukken en ga zo nodig naar de arts.
4. Breng ijs aan
De toepassing van ijs of een coldpack kan bij de behandeling van gezwollen enkels zeer nuttig zijn. De koude temperatuur heeft een therapeutisch effect, omdat het de niveaus van ontsteking vermindert. De toepassing ervan versnelt de pijnverlichting en vermindert ook kneuzingen en spierspasmen.
Wat moet je doen?
- Neem een coldpack of doe meerdere ijsblokjes in een zak of wikkel ze in een schone doek.
- Wrijf hiermee voorzichtig over je enkels en voeten.
- Ga zo door totdat je voet verdoofd voelt. Rust daarna twee tot vier uur en herhaal de behandeling dan.
- Voer deze behandeling drie of vier dagen uit totdat je zwelling onder controle is.
5. Gebruik een verband voor een geblesseerde enkel
Een arts kan het aanbrengen van een verband aanbevelen om zwelling te verminderen en de beweging van het gewricht een tijdje te beperken. Het inzwachtelen van de aangetaste enkel is een goede aanvulling op andere behandelingen om zwelling en blauwe plekken te verminderen.
Voordat je dit doet, kun je het getroffen gebied met ontstekingsremmende zalven of oliën masseren. Houd het verband twee of meer dagen om de enkel, afhankelijk van de ernst van de zwelling.
Wat moet je doen?
- Snijd om te beginnen een hoefijzervormig kussen uit een stuk vilt. Je kunt ook een voorgevormde wikkel in veel winkels en apotheken kopen.
- Plaats het vervolgens rond de buitenkant van de gezwollen enkel.
- Wikkel vervolgens een elastisch verband om te zorgen dat het niet te strak zit. Zorg ervoor dat het verband je bloedstroom niet vermindert, omdat dit de zwelling verergert.
Probeer ten slotte je dieet te verbeteren en overmatige zoutinname te vermijden. Veel zout eten zal elke behandeling vertragen, omdat het vochtretentie verergeren kan. Drink veel water en vermijd alcohol en tabak zoveel als je kunt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Singh, D. P., Lonbani, Z. B., Woodruff, M. A., Parker, T. J., Steck, R., & Peake, J. M. (2017). Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Frontiers in Physiology. https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00093
- Doherty, C., Bleakley, C., Delahunt, E., & Holden, S. (2017). Treatment and prevention of acute and recurrent ankle sprain: An overview of systematic reviews with meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-096178
- Ha, S.-Y., Han, J.-H., & Sung, Y.-H. (2018). Effects of ankle strengthening exercise program on an unstable supporting surface on proprioception and balance in adults with functional ankle instability. Journal of Exercise Rehabilitation. https://doi.org/10.12965/jer.1836082.041
- Block, J. (2010). Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.2147/oajsm.s11102
- Van Den Bekerom, M. P. J., Struijs, P. A. A., Blankevoort, L., Welling, L., Van Welling, C. N., & Kerkhoffs, G. M. M. J. (2012). What is the evidence for rest, ice, compression, and elevation therapy in the treatment of ankle sprains in adults? Journal of Athletic Training. https://doi.org/10.4085/1062-6050-47.4.14
- Hansrani, V., Khanbhai, M., Bhandari, S., Pillai, A., & McCollum, C. N. (2015). The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: a systematic review. European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology. https://doi.org/10.1007/s00590-015-1607-4