Vijf avonddrankjes om je lever te ontgiften
Voor mensen die worstelen met hun gewicht of met obesitas is het een bepalende factor geworden om hun lever te ontgiften.
Dit orgaan is verantwoordelijk voor het uitvoeren van vele lichaamsfuncties, waaronder het vermogen om het bloed te zuiveren, de verwerking van vetten te ondersteunen en de stofwisseling te bevorderen.
Slechte eetgewoontes en een voortdurende blootstelling aan gifstoffen uit je leefomgeving kunnen de lever aantasten en ervoor zorgen dat hij minder goed in staat is om zijn taken uit te voeren. Daarom wordt het steeds belangrijker om een zuiveringsplan op te stellen om afvalstoffen die de primaire leverfunctie kunnen verstoren te elimineren.
In dit artikel stellen we daarom vijf gezonde drankjes voor die je ’s avonds moet drinken om je lever te helpen ontgiften en die geneeskrachtige eigenschappen zouden kunnen hebben. Tegelijkertijd ondersteunen ze gewichtsverlies.
Waarom kan ik het beste ’s avonds drankjes drinken om de lever te ontgiften?
De meeste ontgiftingsplannen zijn bedoeld om ’s ochtends vroeg, vlak voor het ontbijt, uit te voeren. De drankjes in dit artikel zijn echter bedoeld om ’s avonds te drinken.
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde functioneert de lever namelijk het best tussen één en drie uur ’s nachts. Door dus de lever vlak voor het slapengaan te voorzien van voedingsstoffen door verschillende infusies te drinken, ondersteun je de gewenste omstandigheden om de lever grondig en op de juiste manier te zuiveren.
Dit zal ook een gezonde stofwisseling ondersteunen, waardoor er minder gifstoffen in het lichaam aanwezig zullen zijn en je lichaam meer vet verbrandt.
1. Infusie van kamille
Kamillethee is een van de beste drankjes die je ’s avonds kunt drinken om je lever te ontgiften. Het is namelijk makkelijk verteerbaar en ondersteunt dankzij de antioxidanten die het bevat het zuiveringsproces van de lever.
Deze thee heeft daarnaast verdovende eigenschappen die het zenuwstelsel controleren en tegelijkertijd stress verlichten. Ook verbetert het de slaapkwaliteit. En tot slot moeten we ook aangeven dat kamillethee ontstekingsremmende eigenschappen heeft die perfect zijn om ontstoken spieren en lichaamsweefsel te verzachten.
Ingrediënten:
- 1 eetlepel kamillebloemen
- 1 kop water (250 ml)
Wat moet je doen:
- Breng het kopje water aan de kook. Zodra het kookt haal je het pannetje van het vuur en voeg je de kamillebloemen toe aan het water.
- Laat de thee vervolgens tien minuten afkoelen. Drink het daarna op.
- Herhaal dit elke avond, minstens twee weken lang.
2. Warm citroenwater
Warm citroenwater is een populaire drank om aan het begin van de dag te drinken, maar de drank kan ook hartstikke veel voordelen bieden wanneer je hem ’s avond drinkt.
Citroen heeft vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen die de leverfunctie ondersteunen voor een betere gezondheid.
Ingrediënten:
- 1 citroen
- 1 kop water (250 ml)
Wat moet je doen:
- Verwarm het water en voeg daarna het sap van de citroen toe.
- Drink deze drank minstens drie weken achtereenvolgend elke avond een half uur voor het slapengaan.
3. Thee van gember en citroen
Gember en citroen is de perfecte combinatie om af te vallen en tegelijkertijd je gezondheid te verbeteren. Beide ingrediënten bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine C en andere antioxidanten die ziekte tegengaan en de stofwisseling verbeteren.
Gember is ontstekingsremmend en kan helpen om veelvoorkomende aandoeningen als cellulite te behandelen. Daarnaast heeft het een verwarmende werking, waardoor calorieën beter worden verbruikt en afvalstoffen beter worden geëlimineerd.
Citroen versterkt ook het immuunsysteem en heeft een krachtige zuiverende werking, waardoor de vrucht kan helpen om een opgeblazen buik te verminderen en je lever te ontgiften.
Ingrediënten:
- 1 stukje gember
- ½ citroen
- 1 kop water (250 ml)
Wat moet je doen:
- Breng het water aan de kook en voeg daarna de gember en het citroensap toe.
- Laat de ingrediënten vervolgens tien tot vijftien minuten trekken en drink de thee dan langzaam op.
- Drink deze thee minstens drie keer per week.
4. Muntthee
Muntthee is een gezonde drank die eigenschappen heeft die de spijsvertering kunnen verbeteren, met name na het eten van een stevige maaltijd.
Menthol en menthone zorgen ervoor dat het lichaam beter in staat is om afvalstoffen die anderzijds in de lever en darmen zouden blijven te elimineren.
Ingrediënten:
- 2 eetlepels muntblaadjes (20 gram)
- 1 kop water (250 ml)
Wat moet je doen:
- Voeg de muntblaadjes toe aan een pannetje met water en laat ze hier twee minuten in koken.
- Giet het daarna door de zeef en drink de thee een half uur voor het slapengaan.
- Drink deze thee minstens drie weken lang elke avond.
5. Havermoutthee
Haverdrankjes bevatten aanzienlijke hoeveelheden vezels, vitamines en mineralen die de spijsvertering verbeteren en tegelijkertijd de lever te ontgiften en de darmen te zuiveren.
Daarnaast hebben deze drankjes een ontspannende werking die het gevoel van welzijn versterkt, waardoor je vrediger kunt slapen.
Ingrediënten:
- 1 eetlepel havermout (30 gram)
- 1 kopt water (250 ml)
Wat moet je doen:
- Laat de haver ongeveer zeven uur weken in wat water. Pers het daarna door een zeef en meng het met een kop water.
- Voeg wat honing toe als je wilt dat de drank wat zoeter wordt en voeg voor het drinken ook een paar ijsblokjes toe.
- Drink deze drank minstens drie keer per week.
Vloeistof speelt een belangrijke rol voor de ontgifting van je lichaam. Daarom kunnen alle avonddrankjes die we in dit artikel hebben besproken zeer behulpzaam zijn om je lever te ontgiften en gewichtsverlies te bevorderen. Geniet ervan!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Villalba Herrera Ericka Wendie. INFLAMACION I. Rev. Act. Clin. Med [revista en la Internet]. [citado 2018 Oct 21]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-37682014000400004&lng=es.
- Morillas, R., Planas, R. (2010). Hepatitis autoinmune. Hígado. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1567-0.50235-6
- Mosquera, J. T., Menéndez, M. C., Socidrogalcohol (Society), C., Miquel, M., Correa, M., Sanchis-Segura, C., … Castellano, G. (2012). Hígado y alcohol. Problemas Comunes En La Práctica Clínica – Gastroenterología y Hepatología. https://doi.org/10.15446/revfacmed
- Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.