Vier ontspannende infusies die je thuis kunt maken
Je moet echt minstens één van deze vier ontspannende infusies eens proberen. Het leven is vaak extreem veeleisend, maar dat wist je al. Een teveel aan prikkels in bijvoorbeeld de grote steden en zorgen zijn aan de orde van de dag. Zo kunnen we dus allemaal wel een manier gebruiken om te ontspannen en de moeilijkere dagen door te komen.
Er zijn ontspannende infusies voor elke gelegenheid. Sommige zijn ideaal als je te maken hebt met een bijzonder stressvolle situatie en je je balans weer moet vinden. Andere infusies helpen je in slaap te vallen of helpen in ieder geval rusteloosheid te verminderen.
Het beste van alles is dat deze infusies volledig natuurlijk zijn en voor het grootste deel geen bijwerkingen hebben. Slechts enkele hebben echter een contra-indicatie voor mensen met een chronische ziekte.
Vier ontspannende infusies
Er zijn verschillende soorten infusies om te ontspannen. De mate hangt af van het specifieke effect van iedere infusie. Ze zorgen echter allemaal voor gemoedsrust. Stress manifesteert zich echter niet altijd op dezelfde manier. Het verschijnt soms als angst, soms in de vorm van migraine of slapeloosheid.
De belangrijkste soorten ontspannende infusies zijn:
- Slaapinfusies: deze helpen bij slaapstoornissen, in het bijzonder slapeloosheid.
- Infusies tegen angst: deze zijn geweldig tijdens zeer stressvolle tijden of emotionele crises. Ze hydrateren je ook en zorgen voor antioxidanten.
- Infusies om de spanning te verlagen: de bloeddruk is zeer gevoelig voor stemming. Meestal is het het gevolg van stress en leidt het zelfs tot angst. Een ontspannende infusie kan dit helpen reguleren.
- Ontspannende infusies tegen hoofdpijn: stressvolle situaties kunnen zich gemakkelijk manifesteren in de vorm van hoofdpijn en migraine. Sommige kruideninfusies kunnen verlichting bieden.
Ontdek ook:
Ken je deze infusies voor bloedarmoede?
Laten we eens kijken welke vier infusies je kunnen helpen ontspannen.
1. Slapen als een roos met een ontspannende infusie met valeriaan
Valeriaan is een van de meest effectieve ontspannende infusies. Deze prachtige plant is gemakkelijk te vinden en ideaal voor mensen die niet kunnen slapen. Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in The American Journal of Medicine onthulde zelfs dat het de kwaliteit van slaap kan verbeteren. Het bewijs is echter nog steeds beperkt.
Je kunt een aftreksel maken met de bladeren of de wortel en je kunt beide tegelijkertijd gebruiken. Voeg gewoon een lepel toe aan een kopje kokend water en laat het 5 minuten trekken voordat je het opdrinkt. Merk op dat het in grote hoeveelheden giftig is, dus je kunt het niet blijven drinken, neem af en toe een pauze.
2. Passiebloem is ons volgende ingrediënt van onze vier ontspannende infusies
Passiebloem, ook wel ‘passiflora’ genoemd, werd vroeger systematisch gebruikt door dokters om mensen te helpen ontspannen. Het is een krachtig kruid en je mag het nooit samen met anxiolytica consumeren.
Het is ook een pijnstiller en kan wat euforie produceren, dus het is een veelgebruikt recept bij depressie. Maak de infusie door een lepel van de plant toe te voegen aan een kop heet water. Dek het vervolgens af en laat het vijf minuten trekken. Het is niet geschikt voor kinderen jonger dan vier jaar.
3. Groene thee voor hypertensie
Groene thee is nuttig om verschillende gezondheidsproblemen tegen te gaan. Het ontspant de bloedsomloop en daarom is het een van de meest aanbevolen planten om hypertensie te behandelen. Het helpt niet alleen bij het reguleren van de druk, maar het houdt deze ook stabiel.
Voeg een theelepel groene thee aan een kop kokend water. Bedek het en laat het vervolgens 10 tot 15 minuten trekken. Zeef het daarna en drink het lekker op. Je kunt drie dagen achter elkaar een of twee kopjes per dag drinken als de bloeddruk hoog blijft.
Ook interessant om te lezen:
Hypertensie behandelen met deze 5 kruiden
4. Lavendel is een geweldige remedie voor migraine
Een lavendelinfusie is een van de meest ontspannende infusies en het helpt ook om migraine onder controle te houden. Het heeft niet alleen geneeskrachtige eigenschappen, maar ook een vrij aangenaam aroma. Het bevat zelfs meer dan 150 actieve componenten die het zenuwstelsel in hoge mate ten goede komen.
De beste manier om een aftreksel van deze plant te maken, is door een lepel lavendelbloemen toe te voegen aan een kop heet water. Dek het dan af en laat het ongeveer 20 minuten trekken.
Filter het vervolgens en voeg wat druppels limoen of citroen toe. Zoet het eventueel met wat honing. Drink het een week lang drie keer per dag. Neem dan een week pauze en herhaal de cyclus.
Heb jij wel eens last van stress of angst? Heb je moeite met slapen? Maak dan een van deze vier ontspannende infusies en geniet van de voordelen ervan. Het is echter erg belangrijk om je arts te raadplegen voor meer informatie over andere behandelingsopties als het probleem aanhoudt of chronisch wordt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barton DL, Atherton PJ, Bauer BA, et al. The use of Valeriana officinalis (Valerian) in improving sleep in patients who are undergoing treatment for cancer: a phase III randomized, placebo-controlled, double-blind study (NCCTG Trial, N01C5). J Support Oncol. 2011;9(1):24–31. doi:10.1016/j.suponc.2010.12.008
- Elsas SM, Rossi DJ, Raber J, et al. Passiflora incarnata L. (Passionflower) extracts elicit GABA currents in hippocampal neurons in vitro, and show anxiogenic and anticonvulsant effects in vivo, varying with extraction method. Phytomedicine. 2010;17(12):940–949. doi:10.1016/j.phymed.2010.03.002
- Peng X, Zhou R, Wang B, et al. Effect of green tea consumption on blood pressure: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. Sci Rep. 2014;4:6251. Published 2014 Sep 1. doi:10.1038/srep06251
- Farnsworth, N. R., Akerele, O., Bingel, A. S., Soejarto, D. D., & Guo, Z. (1989). Las plantas medicinales en la terapéutica.
- Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi:10.1155/2013/681304