Verstopte oren: 12 mogelijke oorzaken en hun behandeling

Verstopte oren hebben kan veel mensen verontrusten. Gelukkig zijn de meeste oorzaken niet ernstig.
Verstopte oren: 12 mogelijke oorzaken en hun behandeling
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Het gevoel van verstopte of geblokkeerde oren is een veelvoorkomend ongemak bij mensen van alle leeftijden. Slechte geluidswaarneming en daardoor moeite moeten doen om te horen kunnen een echte uitdaging worden. Ben je benieuwd naar de meestvoorkomende oorzaken van verstopte oren? Hier vertellen we het je.

Activiteiten zoals vliegreizen, diepzeeduiken en bergwandelen zijn enkele van de meestvoorkomende oorzaken. In de meeste gevallen is dit ongemak geen ernstig probleem en verdwijnt het na een paar minuten. Daarnaast zijn er enkele huismiddeltjes die snel verlichting brengen.

Anderzijds, wanneer het gevoel van verstopte of verstopte oren gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of pijn, kan het een waarschuwing zijn voor een ernstiger aandoening. In deze gevallen is het nodig een specialist in otorhinolaryngologie te bezoeken voor een uitgebreide evaluatie.

De meestvoorkomende oorzaken van verstopte oren

Het oor is een complex orgaan dat verantwoordelijk is voor de waarneming van geluid en het bewaren van het evenwicht. Het oor wordt gevormd door de pinna, de uitwendige gehoorgang, het trommelvlies, de gehoorbeenketen en het slakkenhuis. Elke verandering in deze gebieden kan je oren verstopt doen voelen.

Het gevoel van verstopte oren is echter bijna altijd het gevolg van een verstopping van de buis van Eustachius. Deze is verantwoordelijk voor de communicatie tussen het middenoor en het achterste gebied van de neus. Op die manier egaliseert en compenseert hij de drukken tussen de buitenomgeving en de binnenkant van het oor.

1. Ophoping van oorsmeer

Man maakt zijn oren schoon
Wattenstaafjes zijn niet aan te bevelen. Ze hebben de neiging het oorsmeer op de bodem van de gehoorgang te verdichten.

De talgklieren en cerumineuze klieren in de uitwendige gehoorgang produceren voortdurend oorsmeer. Dit was is vloeibaar, maar na verloop van tijd vermengt het zich met andere stoffen, zoals dode cellen of stof, en stolt. Oorsmeer wordt meestal verwijderd door bewegingen van de kaak tijdens gesprekken, kauwen of geeuwen.

Bij sommige mensen kan dit zelfreinigende mechanisme falen en komt het oorsmeer vast te zitten. Het kan zelfs verstoppingen vormen.

Oorsmeer verstopping is een veel voorkomende oorzaak van verstopte oren. Bovendien kan de persoon een verminderde gehoorscherpte, jeuk, suizen en pijn in de oren ervaren.

Het gebruik van wattenstaafjes kan verstopping veroorzaken door het oorsmeer in de gehoorgang samen te persen. Daarnaast is het gebruik van gehoorapparaten een risicofactor voor deze aandoening. Andere oorzaken zijn vernauwde oren en atrofie van de cerumen klieren.

De behandeling van de voorkeur is oorspoeling door een professional. De procedure verzacht het opgehoopte cerumen en bevordert de latere verwijdering ervan. Deze methode is gecontra-indiceerd bij mensen met een recente ooroperatie en een tympanische perforatie.

2. Water in de oren

Water kan in de gehoorgang komen bij het douchen, zwemmen in het zwembad of duiken in de zee. In het algemeen stroomt water gemakkelijk in en uit zonder ongemak te veroorzaken. Bij sommige mensen kunnen de druppels echter bekneld raken.

In de meeste gevallen komt het water door druk en hoofdbewegingen binnen een paar minuten spontaan vrij. Een aanbeveling is om het hoofd snel opzij te kantelen terwijl je je adem inhoudt.

Het is nodig het ingesloten water te verwijderen, want deze toestand verhoogt het risico op zwemmersoor. Als het gevoel na enkele dagen nog aanhoudt, is het raadzaam een specialist te raadplegen.

3. Verandering van druk

Luchtreizen en bergbeklimmen kunnen tijdelijke verstopping van de oren veroorzaken. Dit verschijnsel is het gevolg van het falen van de buis van Eustachius om de uitwisseling van druk tussen de omgeving en het middenoor gelijk te maken en te compenseren. Iets dergelijks doet zich voor bij mensen die naar grote diepten duiken.

De gewaarwording van verstopte oren kan een paar minuten aanhouden tot het lichaam zich aanpast, en dan verdwijnen als men zich naar een lagere hoogte begeeft. Sommige mensen kunnen ook hoogteziekte krijgen, gekenmerkt door hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slaperigheid en kortademigheid.

Een tip om dit ongemak te vermijden is om tijdens het opstijgen door de mond te ademen of kauwgom te kauwen. Daarnaast kunnen geeuwen en diep ademhalen het gevoel helpen opheffen.

4. Verkoudheid en allergische rhinitis

De verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van neus en keel. De verstopping en ontsteking van de bovenste luchtwegen kunnen de afvoer van afscheiding bel emmeren en de druk verhogen, zodat de neus en oren van de persoon benauwd kunnen aanvoelen.

Allergische rhinitis is een ontstekingsstoornis van het neusslijmvlies na blootstelling aan een allergeen, die volgens de statistieken tussen de 10 en 15% van de wereldbevolking treft. De overgevoeligheidsreactie bevordert het vrijkomen van histamine, wat vervolgens de volgende symptomen veroorzaakt:

  • Niezen.
  • Waterige ogen.
  • Opgezette oren.
  • Lopende neus.
  • Een verminderd reukvermogen.
  • Jeukende neus en keel.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Vijf natuurlijke middelen tegen allergische rhinitis

5. Sinusitis

Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies van de sinussen. Dit zijn met lucht gevulde holtes die als filters van de bovenste luchtwegen fungeren.

Bij sinusitis brengen verstopping en slijmophoping de luchtuitwisseling van de buis van Eustachius in gevaar en veroorzaken het gevoel van verstopte oren. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door virussen, hoewel ze ook door sommige bacteriën kan worden veroorzaakt.

Andere symptomen zijn onder andere een verstopte neus, aangezichtspijn, hoofdpijn, een hoest en neusuitvloeiing. In de meeste gevallen verdwijnt sinusitis vanzelf na enkele dagen, dus medische behandeling is symptomatisch.

6. Otitis

Otitis is niets anders dan een infectie en ontsteking van het oor. De meest voorkomende vorm is otitis media, als gevolg van obstructie van de buis van Eustachius.

Verstopping van het oor geeft het gevoel van verstopte oren en andere symptomen, zoals de volgende:

  • Lage koorts.
  • Pijn in de oren.
  • Algemene malaise.
  • Afscheiding van etterende vloeistof.
  • Jeuk aan de binnenkant van het oor.

Studies (Spaanse link) schatten dat 70 tot 80% van de kinderen jonger dan 6 jaar een oorontsteking heeft opgelopen. De meestvoorkomende veroorzakers zijn Streptococcus pneumoniae en Haemophilus influenzae. De behandeling varieert naar gelang de soort otitis, waarbij antibiotica altijd de voornaamste steunpilaar zijn.

7. Labyrinthitis

Labyrinthitis verwijst naar ontsteking van het benige labyrinth, een anatomische structuur die in het binnenoor ligt en verantwoordelijk is voor het evenwicht. De voornaamste oorzaken zijn van infectieuze oorsprong door plaatselijke invasie of migratie vanuit het middenoor. Het kan zowel sereus als purulent zijn.

Dit is een veel voorkomend probleem, waarbij mensen verstopte oren en intense duizeligheid kunnen voelen. Er kan ook sprake zijn van oorsuizen en gedeeltelijk gehoorverlies.

Er is momenteel geen definitieve behandeling voor labyrinthitis. Maar een vroegtijdige professionele aanpak en behandeling kunnen de evolutie van de ziekte vertragen en de symptomen verlichten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Aanbevelingen om een oorontsteking te behandelen

8. Keelproblemen

Meisje bij de KNO-arts
Verstopte oren zijn een symptoom van faryngitis, maar niet de belangrijkste manifestatie ervan.

Ontsteking van de keelholte, of faryngitis, is een veelvoorkomend ongemak dat onder andere kan leiden tot het gevoel van verstopte oren. Mensen melden meestal klachten zoals pijn, jeuk en droogheid in de keel.

Bij sommige patiënten kan faryngitis overgaan in ongemak in de oren door betrokkenheid van de zenuwen, of in het verlengde daarvan otitis veroorzaken, volgens deskundigen. Bij virale vormen worden zowel  antipyretica als ontstekingsremmers gebruikt om de symptomen te verlichten.

 Het gebruik van antibiotica is uitsluitend voor bacteriële infecties.

9. Cholesteatoom

Dit is een goedaardige tumor of cyste die zich vormt in het middenoor of in het mastoïdgebied. Het cholesteatoom neemt meestal geleidelijk in omvang toe en kan uiteindelijk zelfs aangrenzende structuren samendrukken en het middenoor vernietigen.

Symptomen van deze aandoening zijn onder andere:

  • Verminderde gehoorscherpte in één oor.
  • Een gevoel van verstopte oren.
  • Het uitstromen van sereuze vloeistof.
  • Chronische pijn.
  • Duizeligheid.

Onderzoek (Spaanse link) suggereert dat chronische otitis media de meestvoorkomende oorzaak van cholesteatoom is. De definitieve behandeling is chirurgisch, maar er zijn verschillende benaderingen om de symptomatologie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

10. Akoestisch neuroma

Akoestisch neuroma, ook vestibulair schwannoom genoemd, is een goedaardige tumor die zich vormt op de nervus vestibularis. Deze zenuw loopt van het binnenoor naar de hersenstam en is onder andere verantwoordelijk voor het bewaren van het evenwicht. Getroffen personen kunnen last hebben van suizende oren, een benauwd gevoel, en onvastheid bij het lopen.

Bovendien kan de aandoening progressief, eenzijdig gehoorverlies, zwakte en gevoelloosheid in het gezicht veroorzaken. Medisch onderzoek, audiometrie en beeldvormende methoden zijn nuttig bij de diagnose van deze ziekte.

Chirurgische verwijdering wordt aanbevolen bij grote versneld groeiende tumoren.

11. Bruxisme

Dit is een stoornis waarbij de persoon onbewust op zijn tanden knarst, knarst en zijn tanden op elkaar klemt. Deze aandoening kan zich zowel overdag als ‘s nachts voordoen, maar komt vaak voor tijdens de slaap. Door de spanning van de kaakspieren kunnen de oren verstopt aanvoelen.

In het algemeen moet bruxisme door een tandarts behandeld worden. Daarnaast is het van cruciaal belang een medisch specialist te bezoeken voor een uitgebreide evaluatie op zoek naar de onderliggende oorzaak.

12. Het syndroom van Menière

Het syndroom van Menière is wereldwijd een van de bekendste duizeligheidziekten, hoewel niet de meest frequente. Het wordt gekenmerkt door steeds terugkerende episoden van duizeligheid, verminderde gehoorscherpte, oorsuizen, en daarnaast een gevoel van verstopte oren.

Onderzoek schat de prevalentie in een land als Spanje op 75 gevallen per 100.000 inwoners, en komt vaker voor bij vrouwen van in de 30. Deze aandoening kent geen genezing, maar kan behandeld worden met medicijnen die de symptomen kunnen verlichten. Getroffenen moeten zaken zoals stress, slaapgebrek, cafeïne en alcohol vermijden.

Wanneer medische hulp zoeken met verstopte oren?

In de meeste gevallen is een verstopt en verstopt gevoel in de oren een tijdelijk symptoom dat vanzelf oplost. Maar het aanhouden van dit symptoom kan waarschuwen voor een oorziekte die professionele aandacht vereist. Andere waarschuwingssignalen die zo snel mogelijk medische aandacht vereisen zijn onder andere:

  • Een plotseling verlies van evenwicht.
  • Aanhoudende oorpijn.
  • Gehoorverlies of doofheid.
  • Het uitstromen van purulente afscheiding of bloed.

De oorzaken van gevoelsmatig verstopte oren zijn uiteenlopend. Klontjes, oorsmeer, en ook water in de oren zijn de meestvoorkomende en kunnen gemakkelijk verholpen worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez B. Problemas otológicos (I): otitis y tapones de cerumen. Farmacia Profesional. 2016; 30(4): 18-22.
  • Carretero M. Rinitis alérgica. Offarm. 2009; 28(5): 116-118.
  • Esteva E. Faringitis. Offarm. 2005; 24(1): 46-50.
  • Pérez M. Otitis. Tratamiento de la infección. Farmacia Profesional. 2002; 16(5): 44-49.
  • Isaacson G. Diagnóstico del colesteatoma pediátrico. Pediatrics. 2007; 64(3): 153-157.
  • Sommerfleck P. Enfermedad de menière: Concepto y criterios diagnósticos. Revista FASO. 2015; 22(1): 65-68.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.