Versterk je aderen en het voorkomen van spataderen

Hoe krijg je die lelijke spataderen op de onderbenen? Problemen met de bloedcirculatie is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan ervan. Wil je graag vandaag spataderen aanpakken of voorkomen dat je ermee te maken krijgt, dan zijn deze eenvoudige oefeningen een echte aanrader.
Versterk je aderen en het voorkomen van spataderen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over het versterken van je aderen en het voorkomen van spataderen.

De aderen in het lichaam zijn kleine tunneltjes waardoor bloed vervoerd wordt. Het bloed verzamelt afvalstoffen uit het lichaam die uitgefilterd worden door de lever en nadien verwijderd worden.

Elastische, sterke aderen zijn van het allergrootste belang voor een goede bloedsomloop en een goede conditie van het lichaam. Aderen hebben echter de neiging te verharden en te verzwakken op oudere leeftijd. Een groot aantal aandoeningen kunnen hiervan het gevolg zijn.

Leeftijd is de voornaamste oorzaak voor het verzwakken van de aderen, maar dit proces versnelt als je er ongezonde leefgewoontes op nahoudt, zoals roken, te vet eten en te veel alcohol drinken.

Spataderen

Wist je dat de aderen in het onderste gedeelte van het lichaam veel zwaarder werk moeten leveren dan degene in het bovenste deel van het lichaam? De zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat het moeilijker is om het bloed van je voeten naar je hart te pompen.

De onderste ledematen dragen ook het gewicht van het hele lichaam. Lichaamsgewicht is daarom ook een factor die een belangrijke rol speelt in de gezondheid van de bloedsomloop en bepaalt hoe makkelijk of moeilijk bloed door de aderen stroomt.

Spataderen

Als de aderen gaan verzwakken, dan merken we tegelijkertijd dat de kleppen tussen de verschillende bloedvaten ook minder goed gaan functioneren. Het bloed wordt minder goed rondgepompt en bereikt minder snel het hart.

Bloed kan dan klontertjes vormen in de benen en aanleiding geven tot ontsteking. Op deze manier ontstaan de ontsierende knobbeltjes die we kennen als spataderen.

Spataderen herken je aan de blauwige kleur en opgezwollen aderen in de benen. Het aanzicht ervan kan je erg onzeker maken en bovendien zijn ze ook pijnlijk.

De spataderen zien er niet alleen lelijk uit, maar kunnen eveneens het gezonde weefsel rondom de aderen aantasten. De opgestapelde afvalstoffen die niet verwijderd worden, kunnen aanleiding geven tot zweren en open wonden op de huid als de spataderen niet behandeld worden.

Pak je dit gezondheidsprobleem niet tijdig aan, dan kunnen aanhoudende problemen met de bloedsomloop aanleiding geven tot het ontstaan van ernstigere hartkwalen.

Misschien ook interessant om te lezen: Je bloedsomloop verbeteren met deze natuurlijke remedies

Oefeningen voor het behandelen en voorkomen van spataderen

Rekoefeningen

Beweging en regelmatig sporten houdt de aderen gezond en is dé belangrijkste remedie tegen spataderen. Door beweging in je dagelijkse agenda in te plannen, kan je ook het ontstaan ervan voorkomen.

Vooral work-outs die bestaan uit het herhalen van bewegingen stimuleren de bloedsomloop en kunnen specifiek het probleem van spataderen aanpakken.

Bewegingsoefeningen die het meest aangeraden worden voor het voorkomen van spataderen:

 • Het volgen van een evenwichtig turnprogramma
 • Een aantal keer per week gaan zwemmen
 • Denk ook aan fietsen van en naar het werk
 • Of ga je liever indoor spinnen?
 • Een allround bewegingsklas zoals yoga
 • Elke avond een ontspannende wandeling maken

Een eenvoudig programma dat je thuis makkelijk kan uitvoeren, is een online work-out volgen gedurende een twintigtal minuutjes waarbij de nadruk gelegd wordt op werken met gewichtjes en beenstretches.

Deze lokale oefeningen zijn een geweldige manier om de aderen in de benen sterker en gezonder te maken. Eindig dit rondje oefeningen met twintig beenlifts, zowel aan de linker- als aan de rechterkant.

Je voeding voor het voorkomen van spataderen

Het hoeft je niet te verbazen dat hetgeen op je bord verschijnt ook een grote invloed uitoefent op de conditie van de aderen in je lichaam. De aderen hebben elke dag voldoende voedingsstoffen nodig om ze voldoende elastisch, sterk en gezond te houden.

Denk eraan voldoende voedingsmiddelen op het menu te zetten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren, zoals zaden en vette vissoorten. Laat groenten en fruit de uitgangsbasis van je dieet vormen en vul dit aan met aminozuren uit producten zoals gist en soja.

Smoothie om je aderen sterker te maken

Groene Smoothie

Deze smoothie is een echte bondgenoot om de haarvaatjes en aderen te versterken, waardoor bloed makkelijk rondgepompt wordt en afvalstoffen makkelijk uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Zet de smoothie regelmatig op het menu voor het eenvoudig voorkomen van spataderen.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Een stengel groene selderij
 • Twee tomaten
 • Een teentje knoflook
 • Een paar schijfjes ui
 • Anderhalf kopje aloëverasap of ongeveer 300 ml
 • Een theelepel spirulina of ongeveer 5 gr

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten samen in een blender en laat die enkele minuutjes mixen. Drink deze groene smoothie bij voorkeur op de nuchtere maag.

Huismiddeltje om de aderen sterker te maken

Kale

Deze eenvoudige huisremedie is heel makkelijk te bereiden. Het geeft bovendien uitstekende resultaten als je hem regelmatig op het menu plaatst.

Koop boerenkool en pluk de blaadjes in grove stukken. Strijk de bladeren glad met een deegroller en breng de bladeren aan op de spataderen. Laat ze een aantal uren inwerken of breng een verband aan ‘s avonds voor het slapengaan. Hou je deze methode enkele weken vol, dan merk je vast en zeker een vermindering in de spataderen op.

Onthoud dat natuurlijke huisremedies niet altijd snel resultaat geven, maar trakteer jezelf op gezonde leefgewoontes en een evenwichtig dieet en de aderen zullen op de langere termijn opnieuw aan kracht en flexibiliteit winnen.

Gezonde en lekkere voeding en regelmatig bewegen zullen ongetwijfeld zorgen voor het verkleinen van de spataderen. Blijft het probleem aanhouden en zie je ernstige vormen van spataderen optreden, dan kan een bezoek aan de arts uitsluitsel brengen over eventueel operatief ingrijpen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.