Verlies je voortdurend je stem? Dit zijn mogelijke oorzaken

Gebeurt het vaak dat je je stem verliest? Ontdek in dit artikel hoe dat komt en hoe je dit veel voorkomende probleem kan behandelen.
Verlies je voortdurend je stem? Dit zijn mogelijke oorzaken

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Behoor jij tot die groep mensen die voortdurend hun stem kwijtraken en geen flauw idee hebben hoe dat komt? Maak je niet ongerust, je bent niet de enige persoon die hier last van heeft.

Sommige mensen lopen meer kans om dit probleem te hebben, maar het is toch niet altijd te wijten aan lichamelijke zwakheid.

Wat ook de reden mag zijn dat je je stem verliest, de waarheid is dat deze aandoening je beperkt in je professionele activiteiten en in je persoonlijke relaties. Daarom is het belangrijk om te weten waarom dit fenomeen optreedt en hoe je het kan behandelen.

Dat is precies de inhoud van het huidige artikel.

Wat zijn de factoren waardoor je je stem kan verliezen?

Je baan

In sommige beroepen moet je je stem heel vaak gebruiken.

Dit zijn beroepen waar je veel kans hebt op stemproblemen:

  • Onderwijzers
  • Tolken
  • Evenementenplanners
  • Zangers
  • Telefoonoperatoren
  • Obers
  • En heel veel andere beroepen

Als jij behoort tot een van deze beroepsgroepen, dan bevelen we je aan om natuurlijke remedies te gebruiken. Ze helpen je om om te gaan met een overmatig gebruik van je stem.

Het is zelfs een goed idee om een spraaktherapeut te contacteren. Die zal je technieken leren om je stem op een gezondere manier te gebruiken.

Akoestische omstandigheden

In stedelijke gebieden worden we overrompeld door verkeerslawaai zodra we buitenkomen. Wanneer we naar een bar of een restaurant gaan, bevinden we ons weer in drukte en lawaai. Soms is de muziek er zo luid dat we onze stem moeten verheffen.

Uiteindelijk zet je zoveel spanning op je stem dat je op een bepaald moment merkt dat je keel pijn doet. Eigenlijk was het enige wat je hebt gedaan, rustig babbelen met een vriend. Dit is een oorzaak van stemproblemen, die heel veel voorkomt.

Milieufactoren

Smog

Spijtig genoeg wordt de kwaliteit van de lucht die we inademen in de steden elke dag slechter. Het duidelijkste voorbeeld vinden we uiteraard in de grote wereldsteden. Voetgangers worden er gedwongen om maskers te dragen als ze buiten willen lopen.

Bovendien kan gecentraliseerde airconditioning ook grote problemen veroorzaken, want het droogt de slijmvliezen die de luchtwegen beschermen uit.

Wat zijn de redenen dat je je stem verliest?

Naast de vorige factoren zijn er nog andere belangrijke gezondheidsredenen waarom je vaak je stem kwijtraakt. We geven een overzicht.

Tabak

Roken

Je weet dat sigaretten de longen aantasten, maar wist je ook dat tabak ook kanker van de stembanden of het strottenhoofd kan veroorzaken? We spreken hier over iets dat verre van een residuele ziekte is.

Het goede nieuws is dat dit soort kanker niet erg agressief is. Wanneer het vroegtijdig is vastgesteld, kan het gewoonlijk wel behandeld worden.

Wanneer je je stem verliest, dan biedt deze afonie of dysfonie je de mogelijkheid om te ontdekken of je dit soort kanker hebt en om het te laten behandelen. We raden aan om een arts te raadplegen als het probleem blijft terugkeren.

Knobbeltjes en poliepen

Dit zijn twee verschillende dingen, maar beide verschijnselen betreffen gezwellen die verschijnen op de stembanden.

Je kan dit fenomeen vergelijken met eelt op je voeten als gevolg van het langdurig gebruik van ongeschikte schoenen. Het spraakapparaat loopt dus blessures op als we gedurende lange tijd slechte gewoonten onderhouden of wanneer we door ons werk gedwongen worden te veel te praten.

Poliepen en knobbeltjes zijn voorbeelden van dergelijke overbelasting.

Knobbeltjes kan je behandelen door nieuwe manieren aan te leren om te spreken of te zingen. Als de poliepen met deze methode toch niet verdwijnen, zal een chirurgische ingreep nodig zijn. Poliepen worden echter gewoonlijk direct verwijderd in de operatiekamer.

Acute keelontsteking

Keelontsteking

Dit is het minst ernstige probleem. Acute keelontsteking ontstaat door een ontsteking van het strottenhoofd. Het kan vanzelf verdwijnen of met behulp van medicatie. Toch hebben sommige mensen vaak last van keelontstekingen.

Als jij lijdt aan deze aandoening, dan is de ideale manier om dit aan te pakken dat je op zoek gaat naar alternatieve therapieën. Ze leren je hoe je de werking van het strottenhoofd kan verbeteren zonder het orgaan te laten afzien.

Wanneer je je stem verliest als gevolg van een acute keelontsteking, dan hoef je niet echt ongerust zijn, maar je kan wel iets doen om je gesteldheid te verbeteren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke middelen tegen keelontsteking

Gastro-oesofageale reflux

Misschien ervaar je de klassieke vorm van maagzuur: het gaat gepaard met een onaangename smaak in de mond. Dit zegt je dat je last hebt van zure reflux en dit is vrij schadelijk. Het effect is dat de zure reflux geleidelijk aan de organen beschadigt waarmee het in contact komt.

Dit is de eerste stap om het probleem op te lossen: eet lichter voedsel dat gemakkelijker verteerd kan worden. Op die manier verbeter je de gezondheid van de keel, terwijl je tegelijkertijd het ongemak van maagzuur en zure reflux aanpakt.

Gezien al deze symptomen raden we  aan om de mening van een arts te vragen. Zodra je weet wat het probleem is, kan je overgaan tot de gepaste aanpak of behandeling.

Ga ook op zoek naar bruikbare alternatieven voor de lange termijn. Als je twijfelt, kies dan voor een paar sessies bij een spraakpatholoog. Dat zal zeker helpen. Je krijgt hier ondersteuning om je stem terug te krijgen, maar je wordt ook geholpen om te voorkomen dat het probleem in de toekomst optreedt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.