Verlicht gewrichtspijn met deze tips

Gelatine is rijk aan collageen en vitamine C. Het consumeren van gelatine is dan ook een heerlijke manier om kraakbeen te herstellen en spierpijn te verlichten.
Verlicht gewrichtspijn met deze tips
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 23 november, 2018

Heb je last van stijve gewrichten? Ervaar je vaak pijn in de gewrichten en weet je niet goed wat je hieraan kunt doen? Natuurlijk is je dokter de meest aangewezen persoon om je van het beste advies te voorzien. Toch geven we je in dit artikel een aantal tips over hoe je door middel van je voeding gewrichtspijn op een natuurlijke wijze kunt verlichten.

Het belang van voeding in relatie tot gewrichtspijn

Als jij deel uitmaakt van de groep mensen die last heeft van gewrichtspijn, dan weet je maar al te goed hoe vervelend dit kan zijn. Soms grijpen we naar ontstekingsremmende middelen, maar deze middelen leveren niet altijd de gewenste resultaten op.

Gewrichtspijn wordt veroorzaakt door slijtage, artritis en reumatiek. Dit zijn vaak levenslange aandoeningen en ze kunnen het dagelijkse leven dan ook erg bemoeilijken. Toch kunnen we er wel voor zorgen dat we minder vaak last hebben van gewrichtspijn.

Met de bedoeling om zo onze leefkwaliteit enigszins te verbeteren.

Hoe? Door een gezondere leefstijl aan te houden en de juiste voeding binnen te krijgen.

De juiste voeding is noodzakelijk om pijn onder controle te houden. Door middel van voeding kun je ervoor zorgen dat je je botten, pezen en kraakbeen voorziet van de juiste mineralen. Daardoor zullen deze sterker worden.

Daarnaast moet je weten dat voedsel met hoge metaalgehaltes een negatieve invloed kan hebben op de gewrichten. Daarom is het belangrijk om dit soort voedsel te compenseren met voedsel dat kan helpen het lichaam te zuiveren van metalen en gifstoffen.

Wellicht behoor je tot de gelukkige groep mensen die geen last heeft van gewrichtspijn. Dan is het toch verstandig om na te denken over de tips die we je in dit artikel geven. Waardoor je mogelijk gewrichtspijn in de toekomst kunt voorkomen.

Voeding om gewrichtspijn te verminderen

Vermijd bewerkt voedsel en de chemicaliën die deze producten bevatten

Sportdranken

Dit is vrij eenvoudig. Neem even de tijd om na te denken hoeveel bewerkt voedsel je per week bijvoorbeeld consumeerde of hoeveel junkfood je deze maand naar binnen hebt gewerkt. En dan moet je ook nog nadenken over frisdranken en de ongezonde sapjes die we vaak kopen.

De felle kleuren die deze sappen vaak hebben zijn een manier om de chemicaliën en kleurstoffen die ze bevatten te verbergen. Wees in het gevolg wat kieskeuriger wat betreft het voedsel en de dranken die je consumeert. Zorg ervoor dat je tijdens het doen van de boodschappen goed nadenkt over wat je die week op je bord wilt hebben.

Vermijd bovenal geraffineerde bloem en suiker en geraffineerd zout. Zoals je misschien al weet zijn onze organen niet goed in staat om deze producten te verwerken, waardoor ze vaak langer in ons lichaam blijven en zo onze gewrichten nog verder aantasten.

Kijk uit voor voedsel met een hoge zuurgraad

Melk

Een van de voedingsmiddelen die we vaak dagelijks consumeren en wat misschien wel schadelijker is dan dat het gezond is, is melk. Melk is een dierlijk product en heeft een verzurend effect op het lichaam, waardoor het de pH-waarde in ons bloed kan veranderen. Dit leidt uiteindelijk tot gewrichtspijn.

Je kunt de benodigde hoeveelheid calcium ook binnenkrijgen door middel van plantaardige producten.

Nog een drank die een erg hoge zuurgraad heeft is koffie. Hoe gezellig je het ook kan vinden om een lekker bakje koffie te doen, probeer toch op te letten dat je niet te veel koffie drinkt.

Kijk uit voor dierlijke proteïnen

Vlees

Dierlijke proteïnen kunnen er net als melk voor zorgen dat de zuurgraad in ons bloed omhooggaat. We weten vrijwel allemaal dat ons lichaam proteïnen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Plantaardige bronnen van proteïnen, zoals peulvruchten en gedroogd fruit, kunnen ons echter ook prima voorzien van deze benodigde hoeveelheid proteïnen.

Als je er toch liever voor kiest om dierlijke proteïnen te consumeren, probeer dan op zijn minst rood vlees te vermijden. Houd het bij kip- of kalkoenfilet. Deze vleessoorten zijn namelijk veel gezonder.

Voedsel dat de collageenproductie bevordert

Gelatine

Collageen kan kraakbeen herstellen en versterken e n sterk kraakbeen kan bijdragen aan het verminderen van gewrichtspijn. Een makkelijke en heerlijke manier om ervoor te zorgen dat je voldoende collageen binnenkrijgt, is door het eten van gelatine. Gelatine is namelijk niet alleen rijk aan vitamine C, maar ook aan collageen.

Ook voedsel dat rijk is aan zwavel ondersteunt en versterkt kraakbeen. Probeer dus gedurende de week meer producten te eten als ui, prei, knoflook, asperges en spruitjes. Al deze producten zijn erg goed voor je.

De juiste hoeveelheid calcium en magnesium

Spinazie

Calcium en magnesium zijn beide essentiële elementen voor sterke botten en gewrichten. Probeer daarom producten te eten die rijk zijn aan deze mineralen, zoals linzen en kikkererwten. Ook gedroogd fruit en zeewier bevatten grote hoeveelheden calcium en magnesium.

Magnesium is een mineraal dat je vooral binnen kunt krijgen door veel bladgroenten te eten als spinazie, waterkers, peterselie en natuurlijk salades. Dit kan ook door het eten van zaden als pompoenpitten, lijnzaad en chiazaden, die ook allemaal boordevol magnesium zitten.

Voedsel rijk aan omega 3

Zalm

Omega 3 is een vetzuur waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het gewrichtspijn en ontstekingen kan verlichten. Onthoud daarom om minstens drie keer per week voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan dit bestanddeel. Je vindt omega 3 vooral in vette vis als zalm of makreel.

Ook kun je dit essentiële vetzuur kopen in de vorm van een supplement. Raadpleeg wel altijd eerst even je dokter voordat je begint met het innemen van supplementen.

Een aantal basisvoedingstips

Kiwi

Om gewrichtspijn te verlichten is het bovenal belangrijk om een gebalanceerd dieet aan te houden en te proberen jezelf niet vol te proppen. Je kunt beter gedurende de dag meerdere kleine maaltijden eten, zonder maaltijden over te slaan. Probeer je maaltijden altijd goed te portioneren en ervoor te zorgen dat je altijd vers fruit en verse groenten in huis hebt.

Je weet inmiddels dat alle chemische elementen gewrichtspijn erger maken. Door bijvoorbeeld te veel medicijnen te slikken om gewrichtspijn te verlichten, kun je juist het tegenovergestelde effect veroorzaken; namelijk nog meer pijn.

Vergeet niet om voldoende water te drinken. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je lichaam wordt schoongespoeld van metalen en dat je een lichter gevoel zult krijgen. Het is erg belangrijk om het lichaam te reinigen en gifstoffen te elimineren.

Helaas is het niet makkelijk om van gewrichtspijn af te komen, maar gelukkig kunnen we het wel enigszins behandelen. Probeer ervoor te zorgen dat je emotionele gezondheid niet komt te lijden onder deze aandoening en blijf optimistisch.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
  • Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
  • Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
  • Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.