Verkoudheid tijdens de zwangerschap bestrijden

Verkoudheid tijdens de zwangerschap kan bepaalde twijfels oproepen. We hebben hier enkele tips verzameld om je symptomen te verlichten en ze te voorkomen.
Verkoudheid tijdens de zwangerschap bestrijden
María Cantos

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige María Cantos.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Verkoudheid tijdens de zwangerschap brengt herhaaldelijk veel vragen en ongemakken met zich mee. Bij een verkoudheid ontstaan er vaak veel verschillende symptomen. Daarom raden wij je een aantal maatregelen aan om ze te verlichten, aangezien je tijdens de zwangerschap waakzamer moet zijn.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een aandoening van de bovenste luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus (Spaanse link). Het is een van de meest voorkomende ziekten en een van de belangrijkste consultaties van de eerstelijnszorg.

De meeste symptomen veroorzaken ongemak, zoals:

Ze duren meestal tussen de vier en tien dagen.

Er bestaat geen behandeling voor een gewone verkoudheid. Omdat het wordt veroorzaakt door een virus, zal je lichaam zelf een afweersysteem tegen het virus aanmaken. Je kunt dus alleen medicijnen nemen om de beschreven symptomen te verlichten. In het geval van zwangere vrouwen zijn deze echter zeer beperkt.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Vind snelle verlichting van de griep met vlierbes

Hoe verkoudheid tijdens de zwangerschap zich manifesteert

Verkoudheid tijdens de zwangerschap voorkomen

De meeste verkoudheden treden op in de lente en de herfst. De symptomen beginnen meestal met een verstopte neus of een hoest en verergeren gedurende de volgende dagen. De meeste gevallen treden op zonder koorts. De manifestatie van dit symptoom is echter niet alarmerend zolang de temperatuur niet hoger is dan 38°C.

Zwangere vrouwen, vooral vrouwen die voor het eerst moeder worden, hebben veel vragen over de symptomen van verkoudheid die optreden en ook over de invloed van deze aandoening op de foetus.

Gelukkig hebben de virussen die verkoudheid veroorzaken geen invloed op de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap. Er zijn dus geen gezondheidsrisico’s. Het is echter altijd een goed idee om naar je verloskundige controles te gaan en de symptomen te melden waar je last van heeft.

Technieken om verkoudheid tijdens de zwangerschap te voorkomen

Een persoon wast zijn of haar handen onder de kraan

De beste en meest doeltreffende techniek om de verspreiding van infecties te voorkomen is handen wassen. De besmetting vindt meestal plaats door aerosole druppeltjes, die we uitscheiden als we spreken, hoesten of niezen. Dit zijn de kleine druppeltjes speeksel die meestal niet zichtbaar zijn.

Veel mensen denken dat ze hun handen alleen moeten wassen als ze gaan koken of als ze naar het toilet zijn geweest. Het is echter een goede hygiënische gewoonte om je handen meerdere keren per dag te wassen. Dit vermindert de kans op infecties aanzienlijk.

Bovendien raden deskundigen aan om contact met kinderen of oudere mensen met soortgelijke symptomen te vermijden.

Als je kinderen hebt die verkouden zijn, raden deskundigen aan regelmatig hun handen te wassen en te voorkomen dat ze eten of drinken delen. Ook het niet kussen op de mond is een maatregel om rekening mee te houden als je verkoudheidssymptomen hebt.

Verkoudheid tijdens de zwangerschap: de symptomen verlichten

Een zwangere vrouw op gesprek met een arts

Zoals we al hebben gezegd, is verkoudheid te wijten aan virussen en bestaat er geen behandeling voor. Alle farmacologische middelen en geneesmiddelen die bestaan, zijn bedoeld om het ongemak dat de symptomen van deze aandoening veroorzaken, te verminderen.

Een van de belangrijkste maatregelen die een zwangere vrouw bij een verkoudheid in gedachten moet houden, is het vermijden van zelfmedicatie. Een huisarts moet de juiste behandeling voorschrijven, die je moet volgen, in plaats van de medicijnen te nemen die je gewend bent.

Er zijn echter wel enkele huismiddeltjes die de symptomen verlichten en die je vaak en makkelijk kunt toepassen, namelijk:

  • Nasale irrigatie of sinusspoeling. Dit bevordert de uitdrijving van slijm.
  • Stomen. Stoom helpt de afscheiding vloeibaar te maken en bevordert zo de uitdrijving ervan.
  • Hydratatie. Veel water drinken bevordert de hydratatie van cellen en vergemakkelijkt de afscheiding van vocht.
  • Verhoog je consumptie van fruit en groenten. Dit verbetert je opname van essentiële vitaminen voor je immuunsysteem.

Ten slotte moet je niet vergeten dat je, als je zwanger bent, geen zelfmedicatie moet nemen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke oplossingen die je verkoudheidssymptomen verlichten en raadpleeg je huisarts als je twijfelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De La Flor I Brú, J. (2009). Resfriado común. Pediatria Integral.
  • Minsalud. (2018). Infecciones Respiratorias Agudas (IRA).
  • Diaz Mercado, B., & Franco Orozco, M. (2019). Prevención de la influenza durante el embarazo. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.22201/eneo.23958421e.2009.5.317

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.