Verkoopstyling: een techniek om je huis te verkopen

De makelaardij heeft in verkoopstyling een bondgenoot gevonden om de verkoop van woningen te bespoedigen. De methode richt zich op het inrichten, decoreren en zo goed mogelijk achterlaten van de woning, met als doel de interesse van potentiële kopers te wekken.
Verkoopstyling: een techniek om je huis te verkopen

Laatste update: 22 april, 2023

Verkoopstyling bestaat uit een schoon huis, ingericht en gedecoreerd zonder overdaad, in plaats van gebouwen die wanorde vertonen. Het is een lust voor het oog en straalt een betere energie uit. Zoals de Spaanse vertaling van het begrip aangeeft, is het een “enscenering” die de aandacht trekt en een grote invloed heeft op de uiteindelijke zakelijke beslissing.

De techniek wordt voortdurend bijgewerkt, omdat steeds meer ideeën door makelaars worden toegepast voor een succesvolle enscenering. Laten we dus dieper op het onderwerp ingaan.

Wat houdt verkoopstyling in, en wat is de invloed ervan op de onroerendgoedmarkt?

Het Europees Instituut voor Bedrijfskunde legt “styling” van onroerend goed uit (Spaanse link) als een marketingstrategie om in minder tijd en tegen de beste prijs te verkopen.

De bedoeling van de opstelling is dus dat de toekomstige koper alle mogelijkheden van het huis in ogenschouw neemt. Om dit effect te bereiken investeren agenten niet in gloednieuwe meubels, maar simuleren ze met een decor, soms zelfs van karton.

Het was de vastgoedmanager Barb Schwarz die verkoopstyling in het leven riep en beetje bij beetje verplaatste de stroming zich over de hele wereld. Het gaat niet om ingrijpende veranderingen. In plaats daarvan laat het de beste uitstraling van het huis zien met wat erin aanwezig is en een of twee extra details.

De voetafdruk ervan in de onroerend goed sector wordt bekeken (Spaanse link) in een studie gepubliceerd door Deco Academy, waarin staat dat 83% van de klanten van verschillende makelaars een effect toegaven dankzij de techniek. Anderzijds bevestigde 17% van de ondervraagde verkopers van onroerend goed dat styling de waarde per dollar van het onroerend goed verhoogde van 6% tot 10%.

Verkoopstyling streeft naar een neutrale omgeving. Als de koper dat wil, kan hij vervolgens ingrijpen.

Lees meer over de inrichting van je huis:
Vier fijne feng shui-tips voor je huis

Voordelen van verkoopstyling

Verkoopstyling
De styling van de woning dient ook om foto’s te maken die de advertentie voor de verkoop illustreren.

De tactiek is ook toepasbaar in kantoren, winkels, nieuwe of tweedehands woningen. Het doel is altijd hetzelfde; wat varieert is het budget voor de styling.

Daarnaast biedt het de onderstaande voordelen:

  • Het versnelt de transactie.
  • Het vermindert de punten waarover onderhandeld moet worden.
  • Verhoogt de prijs van de woning.
  • Hoeft niet besteed te worden aan grote renovaties.
  • Verhoogt het aantal bezoeken vanwege de belangstelling voor de aankoop.

Aanbevolen technieken om de verkoopstyling uit te voeren

Het primordiale voor het succes van de “styling” is te rekenen op de diensten van een expert ter zake. Gespecialiseerde agenten maken een voorstel dat, behalve het huis in een gezellige toon zetten, het aanbod promoot in netwerken, websites, kranten en andere informatiemedia.

Wat daarna volgt is het toevlucht nemen tot kennis in decoratie, het zoeken naar meubels als het huis leeg is en toepassing van filosofieën zoals Feng shui bijvoorbeeld. We onthullen andere specifieke activiteiten van deze methode.

Orde en duidelijkheid

Ingerichte woonkamer
Neutrale decoratie is ideaal voor deze techniek. Dus geen persoonlijke foto’s of familievoorwerpen neerzetten.

Zoals het tijdschrift Architectural Digest aangeeft (Spaanse link), brengt fysieke orde rust, comfort en welzijn over; het heeft ook invloed op gedachten en gevoelens. Deze theorie geldt ook voor de ambiance met de bedoeling te verkopen, want zij beveelt aan de opeenhoping van spullen weg te doen, zodat de energie gaat stromen.

Professionals in de strategie “verdwijnen” datgene wat het gevoel van verzadiging met zich meebrengt. Zij geven er de voorkeur aan zo weinig mogelijk voorwerpen op te ruimen en te gebruiken.

Als je een ruimte in huis opruimt, draag je bij aan een betere waardering van verhoudingen en amplitude. Op basis van de ruimte verdeel je de meubels en, indien nodig, verminder je het aantal ervan.

Schoon

Diep schoonmaken is essentieel: je mag het huis nooit laten zien zonder goede verzorging. Hoe onberispelijker de plek eruit ziet, hoe meer bezoekers het als gastvrij zullen ervaren. En wie wil er nu niet op een mooie plek wonen?

Reparatie specifieke punten

Als er nog openstaande reparaties zijn, los die dan op. Verf muren en balkons; repareer details op deuren, ramen en laden; zorg ervoor dat tapijten en gordijnen niet rafelen. En zorg voor eventuele huishoudelijke reparaties die de woning nodig heeft.

Over het algemeen zoeken de meeste kopers woningen die ze zonder veel herstelwerk kunnen betrekken. Kortom, minder renovatie betekent meer kans op verkoop.

Personaliseer niet

Verkoopstyling gaat niet samen met personalisatie. Het juiste is om in het huis geen persoonlijke voorwerpen van de eigenaren te laten zien, zoals foto’s, plaatjes en ornamenten.

Het idee is dat de nieuwe eigenaren zich voorstellen dat ze in het huis wonen, zonder dingen om zich heen te hebben die op een ander gezin zinspelen. Hiervoor kun je een neutrale maar opvallende decoratie gebruiken.

Goedkoop meubilair

Je hoeft geen luxe en dure meubels uit te geven. Net zoals er mogelijkheden zijn in karton, is het ook haalbaar om meubels te huren, alleen voor een onroerend goed-“styling” en dat de potentiële koper een idee krijgt van hoe het zal zijn in je nieuwe huis.

Nul leegtes: wat je moet vermijden bij Verkoopstyling

Het Colombiaanse Instituut voor Hogere Studies van Incolda brengt (Spaanse link) via zijn marketingruimte een belangrijke tip naar voren voor Verkoopstyling. Bovendien bestaat die erin de spaarmentaliteit achterwege te laten voor een goede “styling.”

De doeltreffendheid van de techniek impliceert een budget.

We herhalen: je moet geen dure dingen kopen, maar je moet ook geen kamer leeg laten omdat je niet wilt uitgeven. Je moet de ruimtes altijd in scène zetten, omdat de koper dan beter begrijpt hoe groot ze zijn in relatie tot je inrichtingsstijl.

Ten slotte, als je je omringt met een team dat de techniek kent, vergroot je de kans op verkoop in minder tijd. Dus, ben je enthousiast om de methode te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.