Verdergaan na een relatiebreuk is moeilijk

Wanneer een relatie stopt, hebben beide partners behoefte aan rouwen.
Verdergaan na een relatiebreuk is moeilijk

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Soms zijn we niet in staat om onze ex-partner te laten gaan, wat ook de redenen mogen zijn van de relatiebreuk.

De pijn en het lijden zijn erg afhankelijk van hoe lang jullie samen zijn geweest. Een relatiebreuk is gemakkelijk te overkomen na een relatie van slechts een paar maanden. Als de relatie al meerdere jaren duurde is het veel moeilijker.

Het is in elk geval belangrijk dat je weet hoe je het blad kunt omslaan, ook al heb je bij andere soorten problemen vastgesteld dat je niet zo goed bent in loslaten en verdergaan met je leven.

Laat los en geef jezelf de kans om verder te gaan!

Loslaten

 

Waarom hebben we het zo moeilijk om ons los te maken van onze ex-partner? Houden we dan zoveel van hem of haar?

Een relatie wordt stopgezet en beide partners zijn zich bewust van de redenen van de breuk. Maar soms is het moeilijk om verder te gaan omdat je geloofde dat je verliefd was op de ander.

In sommige gevallen proberen partners om de relatie een nieuwe kans te geven, maar de vroegere problemen blijven terugkeren en raken niet opgelost. Daarop volgt dan een nieuwe breuk, die nog erger en pijnlijker is dan de eerste.

We zullen hier uitleggen wat de redenen kunnen zijn waarom je niet in staat bent om je ex-partner los te laten na een relatiebreuk.

1. Emotionele afhankelijkheid

Vele mensen lijden aan emotionele afhankelijkheid. Dat is het onvermogen om te leven zonder een relatie te hebben. Soms is dit een gevolg van het gebrek aan affectie of van emotionele tekorten die ze in de kindertijd hebben ervaren.

Emotionele afhankelijkheid is de reden waarom wij niet in staat zijn om ons los te maken van een partner. Zelfs al hebben we geen relatie, zelfs al is er geen andere persoon, we vullen de leegte dan maar met iets anders. Want als we een afhankelijke persoon zijn, dan proberen we om nooit alleen te zijn.

Als jij dit probleem hebt, dan besef je niet dat je eigenlijk niet van je partner houdt. Er is geen sprake van liefde, maar van nodig hebben. Je hebt je partner nodig.

2. Je houdt niet van verliezen

Weglopen

Laten we er niet omheen draaien. Niemand houdt ervan te verliezen, of dit geldt in elk geval voor de meeste mensen. Het einde van een relatie maakte geen deel uit van je plannen. Bovendien versterkt het idee van de romantische liefde deze gedachte.

Wanneer een relatie ophoudt te bestaan geloven we dat ons leven voorbij is. Alles stopt en we zijn overtuigd dat er geen toekomst meer is. Denk eens goed na over wat je voelt.

Ben je echt gekwetst of zijn het je gedachten die de pijn veroorzaken? Want soms raken onze emoties en gevoelens volledig in de war, omdat we de situatie niet in perspectief zien.

Wat is de reden dat ik niet kan loslaten? Omdat ik hem of haar graag zie of omdat ik me gekwetst voel?

3. Je comfortzone verlaten

Velen verwarren het onvermogen om hun ex-partner te laten gaan met de angst om alleen te zijn. Dit gaat echter veel verder. We zijn bang om die comfortabele situatie te verlaten. Die zijn we gewend, want verandering heeft ons altijd beangstigd.

Probeer je hiervan even een voorstelling te maken. Je leeft al een lange tijd samen met je partner. Je wilt echt niet dat die situatie en alles wat er mee te maken heeft verandert.

Dus denk je dat je je veiliger zal voelen als je die verandering verwerpt. Want je vreest dat alles erger zal worden als je loslaat. Denk eens rustig na. Waarvoor ben je eigenlijk bang?

Soms zijn onze angsten totaal ongegrond. In vele situaties worden we meegesleept en gedwongen onze comfortzone te verlaten. We vinden dit niet leuk. Maar als we geen andere keuze hebben, dan weigeren we niet; omdat er toch geen ander alternatief is.

Wees niet bang voor verandering. Als je relatie fout loopt, is de beste oplossing om een andere weg in te slaan.

Angst

Op vele momenten willen we een ex-partner niet loslaten. De reden is dat we ons ongemakkelijk voelen om met het leven geconfronteerd te worden zonder de aanwezigheid van die persoon, want onze ex-partner heeft zo lang aan onze zijde gestaan. Wat we hier beschrijven, is eigenlijk egoïsme.

Leer los te laten in een relatiebreuk

We moeten leren om los te laten. Het is de enige manier om verder te gaan. Onze perceptie van de romantische liefde is ook een grote misvatting: het geloof dat er geen leven bestaat zonder onze partner.

Een relatiebreuk betekent niet dat je leven voorbij is. Het betekent alleen dat er een hoofdstuk is afgesloten. En sinds wanneer heeft een boek slechts één hoofdstuk?

Sla het blad om. Schrijf verder aan het boek van je leven. Je hebt nog zoveel mee te maken, zoveel ervaringen te beleven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.