Een van dapperste dingen die je kunt doen, is loslaten

Heb je er weleens over nagedacht dat wanneer je bepaalde dingen niet loslaat, je het voor andere dingen onmogelijk maakt om te komen en hun plaats in te nemen? Geef andere dingen de kans om je te laten zien wat ze waard kunnen zijn.
Een van dapperste dingen die je kunt doen, is loslaten

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is best eng om iets te moeten loslaten. Toch is het een van de gezondste beslissingen die je kunt nemen. Soms is het namelijk echt heel moeilijk.

Het verleden bindt je vast; je angsten weerhouden je ervan om tot de nodige afsluiting te komen. Misschien heb je het gevoel alsof je gefaald hebt. Maar je hebt niet verloren; je hebt gewonnen.

Moed en twijfel

Je moet erg sterk zijn en je ervan bewust zijn dat spijt en twijfel je gedachten binnen zullen dringen, om je in de war te brengen en je de drang te geven om terug te gaan. Onthoud echter hoe dapper je bent. Loslaten vereist tenslotte veel meer moed dan vrijwel alles.

Loslaten en jezelf bevrijden van wat je niet nodig hebt

Wegvliegende vogels

Misschien wil je het niet zien, maar jouw afhankelijkheid en je angst om los te laten, laten je zien dat hetgeen jij als zo belangrijk beschouwde eigenlijk onnodig is.

Bedenk maar eens hoe je door je kledingstukken gaat wanneer je je kast aan het uitruimen bent. Heel vaak zit je kast nog vol kledingstukken die je eigenlijk al lang had moeten weggooien. Toch is er echter iets waardoor je ze bewaart.

Het is moeilijk om jezelf te bevrijden van iets dat voorheen belangrijk voor je was.

Sociale wezens

Onze sociale relaties zijn onmisbaar voor ons. We zijn nu eenmaal sociale wezens die behoefte hebben aan interactie met elkaar. Relaties gaan echter gepaard met emoties, wat inhoudt dat je soms ook pijn zult lijden. Je geniet van gelukzaligheid en je geeft om andere mensen.

Een relatie beëindigen waar je al jaren in zat omdat deze niet meer werkt, is lang niet zo simpel als het misschien klinkt. Je denkt na over alles wat jullie samen hebben meegemaakt en de reden waarom jullie überhaupt bij elkaar zijn gekomen.

Vrouw voor raam

Blijf niet hangen in het verleden

Voor sommige dingen zul je jezelf de schuld geven, maar vergeet niet: als jij alles van jezelf gegeven hebt, dan is er geen mogelijkheid om nog verder te gaan.

En wat gebeurt er als die ander jou verlaat? Relatiebreuken laten altijd gebroken harten achter. Het is niet makkelijk, het doet pijn, en je wil teruggaan.

Je realiseert je echter niet dat deze houding ervoor zorgt dat je blijft hangen in een verleden dat niet meer jouw heden is en dat vooral nooit jouw toekomst zal zijn.

Angst om los te laten

Als je het moeilijk vindt om los te laten, dan kan dit komen doordat de dingen die je doet niet echt behulpzaam zijn, maar jou juist in de tegenovergestelde richting leiden.

Hoewel het waarschijnlijk onbewust is, kunnen negatieve emoties soms je kijk op de dingen bevlekken, waardoor je misschien de verkeerde keuzes maakt.

Denk eens na over die giftige relatie waar je in zat, niet in staat om eruit los te komen. Zonder het je te realiseren gebruik je deze relatie misschien wel om je woede te voeden of gebruik je de situatie om jezelf als een slachtoffer te kunnen voelen.

Vrouw die over spoor rent

Bevrijd jezelf uit de vicieuze cirkel

Als je ooit ongelukkig bent, kijk dan of dit komt doordat je bang bent om los te laten.

Het lijkt alsof we ons als mensen op de een of andere manier aangetrokken voelen tot pijnlijke ervaringen. Ze houden ons in bedwang en voorkomen dat we de goede dingen in het leven kunnen zien.

Het is echter mogelijk om jezelf te bevrijden uit die vicieuze cirkel waar je in vast bent komen te zitten.

Loslaten is bevrijdend

Zelfs als het pijn doet, zelfs als je spijt krijgt van je keuze om los te laten, blijft één ding altijd waar en dat is dat loslaten bevrijdend is.

Denk eens na over het volgende:

  • Wees niet bang om alleen te zijn: Eigenlijk ben je niet alleen, maar toch kun je het gevoel hebben alsof je dit wel bent, omdat je iets hebt losgelaten dat een groot deel uitmaakte van je leven. Er zijn echter zo veel dingen waar je nog naar uit kunt kijken en het gevoel dat je nu hebt zal echt niet voor altijd blijven.
  • Loslaten betekent niet dat je niet meer van iemand houdt: Niet bij iemand blijven vanuit egoïsme is juist een teken van hoeveel je van diegene houdt. Van iemand houden, betekent tenslotte niet dat diegene jouw bezit is.
  • Je hebt niet gefaald, je hebt iets geleerd: Soms denken we dat andere mensen verantwoordelijk zijn voor ons geluk. Het is echter volkomen een vergissing om zo na te denken. Je zou anderen geen macht moeten geven over jouw geluk. Als je dit namelijk wel doet, zul je een grote leegte ervaren wanneer deze mensen uit je leven gaan.
Vrouw die wegkijkt over zee

Loslaten is een beslissing die dappere mensen nemen en eentje die volkomen noodzakelijk is. Het is moeilijk, maar dit is nog geen reden om het niet te doen. Soms doen er zich situaties voor in je leven waarin je iets of iemand los moet laten om vooruit te kunnen gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.