Verbeter je schildklierfunctie op natuurlijke wijze
Een goede schildklierfunctie is van groot belang. Je schildklier is een relatief vrij kleine klier die zich in je keel bevindt, rechts aan de voorkant van je hals. Verder lijkt het qua vorm op een vlinder.
De voornaamste taak van deze klier is om de hormonale-, metabole- en groeiprocessen te reguleren. Daartoe bevat de schildklier namelijk een eiwit die ook wel thyroglobuline genoemd wordt. Dit eiwit werkt samen met jodium om de uitscheiding van hormonen te stimuleren opdat je organen, weefsels en cellen optimaal functioneren.
Daarnaast draagt deze klier bij aan de synthese van eiwitten, cellulaire oxygenatie en andere belangrijke taken die je gezondheid optimaal houden.
Net als het geval is met andere organen, wordt ook de schildklier blootgesteld aan verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de klier uit balans raakt. En dit kan natuurlijk ook de werking van deze klier beïnvloeden.
Bescherm je schildklier
Wanneer de werking van de schildklier aangetast raakt, veroorzaakt dit niet alleen een reeks veranderingen in het lichaam, maar kan het na verloop van tijd ook ernstige aandoeningen als gevolg hebben.
Daarom zou je altijd je best moeten doen om je schildklier te beschermen. Bijvoorbeeld door het orgaan te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven.
In dit artikel delen we dan ook zes gewoontes die je jezelf kunt aanleren om je schildklierfunctie op natuurlijke wijze te verbeteren.
1. Neem jodium op in je dieet
Een jodiumtekort is ten slotte de voornaamste oorzaak van hypothyreoïdie, of een gebrek aan schildklierhormonen. Je lichaam kan deze voedingsstof zelf namelijk niet aanmaken, waardoor het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt via het voedsel dat je consumeert.
Dit zijn een paar voedingsmiddelen die deze voedingsstof bevatten:
- Eieren
- Schelpdieren
- Vette vis
- Kaas
- Tafelzout
In het geval van tafelzout is het echter wel belangrijk om slechts matige hoeveelheden te consumeren, aangezien een overdaad aan zout weer andere problemen kan veroorzaken.
Wil je meer weten? Lees dan:
Zeven jodiumrijke drankjes voor de schildklier
2. Consumeer meer selenium
Selenium is een van de essentiële mineralen die een positieve invloed kunnen hebben op behandelingen voor schildklierstoornissen. Voor een goede schildklierfunctie lijkt het onontbeerlijk.
Dit element helpt stress te handhaven en bevordert het natuurlijke ontgiftingsproces. Daarnaast kan het helpen om de hormonale activiteit te reguleren. Bovendien kunnen de eiwitten waar selenium uit bestaat helpen om de stofwisseling en de mechanismen die de taak hebben om voedsel om te zetten in energie onder controle te houden.
Dit zijn ter illustratie een paar natuurlijke bronnen die selenium bevatten:
- Noten
- Lijnzaad en zonnebloempitten
- Eieren
- Yoghurt
- Champignons
3. Verhoog je zinkinname voor een goede schildklierfunctie
Een laag zinkgehalte kan in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van de twee voornaamste schildklieraandoeningen: hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie.
Schildklieronevenwichtigheden, of deze nu veroorzaakt worden door een teveel of een tekort aan hormonen, veroorzaken namelijk door het hele lichaam een reeks negatieve reacties.
Dit essentiële mineraal kan van nature gevonden worden in een hoop voedingsmiddelen. Je kunt zink echter ook innemen in de vorm van een supplement.
Samengevat zijn de voornaamste bronnen van zink:
- Mager vlees
- Oesters
- Varkensvlees
- Kip
- Spinazie
- Zaden en noten
- Chocola
- Walnoten
4. Vergeet magnesium niet
Ook magnesium is een zeer belangrijk mineraal dat ervoor kan zorgen dat de schildklier optimaal blijft functioneren. Magnesium speelt ook een belangrijke rol in nog een hoop andere lichamelijke systemen, maar kan helaas ook moeilijk door het lichaam geabsorbeerd worden.
Je lichaam moet jodium omzetten in schildklierhormonen. Daarom is magnesium van essentieel belang om allerlei complicaties te voorkomen.
Je kunt magnesium binnenkrijgen door middel van uitwendige middelen, maar het kan ook gevonden worden in voedsel als:
- Zoete maïs
- Avocado
- Bananen
- Spinazie
- Rozijnen
5. Consumeer kokosolie
Daarnaast kan het dagelijks innemen van één of twee eetlepels kokosolie ook enorm behulpzaam zijn om de werking van de schildklier te verbeteren. De middellange vetzuurketens die deze olie bevat, kunnen namelijk de stofwisseling ondersteunen.
Bovendien is kokosolie rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en is het daardoor een goed middel om een verstoorde schildklier tegen te gaan.
Hoewel er meer onderzoek nodig is om de invloed die kokosolie op het lichaam heeft te kunnen bewijzen, geven sommige deskundigen aan dat deze olie, wanneer je hem in je dieet opneemt, kan dienen als een goede aanvulling op schildklierbehandelingen.
6. Vermijd stress
Tot slot kan een voortdurende blootstelling aan stressvolle situaties ook een belangrijke factor zijn in de ontwikkeling van schildklierproblemen. Wellicht lijkt het in eerste instantie alleen je humeur te beïnvloeden.
Na verloop van tijd zorgt stress er echter voor dat er een reeks chemische reacties wordt vrijgelaten die ook je gezondheid negatief beïnvloeden.
Dit komt doordat het ervoor zorgt dat het lichaam meer cortisol aanmaakt. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat de schildklierhormonen geen toegang hebben tot je lichaamscellen.
Zorgen over je schildklierfunctie?
Maak je je zorgen over je schildklierfunctie? Maak deze gewoontes dan een vast onderdeel van je dagelijkse leven. En vergeet daarnaast niet om regelmatig bij je dokter langs te gaan om gerichtere onderzoeken uit te laten voeren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pardo Calderón, S. G. (2016). El uso de plantas medicinales en las enfermedades de la glándula tiroides (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/17969/1/BCIEQ-T-0162%20Pardo%20Calder%c3%b3n%20Steven%20Gregorio.pdf