Verbeter je houding en verminder je rugpijn!
Hoe zit het met jouw houding? Wist je dat je rugpijn kan verlichten? Verbeter je houding en je rug zal je dankbaar zijn!
Rugpijn kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Sommige oorzaken zijn moeilijker te verdragen dan andere.
De meest opvallende oorzaak die, ook beschouwd wordt als één van de voornaamste oorzaken, is een slechte houding.
In het algemeen treedt rugpijn op vanwege een verkeerde houding..
Vooral een slechte houding van de rug en de schouders draagt bij tot het ontstaan van meerdere soorten pijn. Dit zijn enkele voorbeelden van de pijn die kunnen voorkomen als gevolg van een slechte houding:
- in de lage rug
- de hals
- de nek
- de schouders
Maar een slechte houding gebeurt niet vanzelf. Het betekent dat jij een aantal ongezonde gewoonten hebt die je lichaam schade toebrengen.
Dit is het geval wanneer je lichamelijke inspanning niet op de juiste manier uitvoert. Een andere slechte gewoonte is slapen op ongemakkelijke oppervlakken. Maar de meest belangrijke oorzaak is dat je te veel zit, of met andere woorden dat je een sedentair leven leidt.
Een zittend leven leiden en het belang van je houding
In de loop van de geschiedenis zijn de gewoonten van de mens geëvolueerd. Dat betekent dat alles zich ontwikkeld heeft, van het werk tot de manier waarop de mens zijn vrije tijd invult.
Tegenwoordig voeren we de meeste activiteiten onder een dak uit en in het comfort van ons huis. Dit lijkt misschien allemaal heel comfortabel. Maar deze praktijk heeft ervoor gezorgd dat mensen sedentair zijn. Dat wil zeggen dat ze veel tijd of zelfs de meeste tijd zittend doorbrengen.
Voeg daar nog eens het gebruik van computers en mobiele apparaten aan toe die aanwezig zijn in ons huis, op universiteiten, op school en op kantoor.
Deze plaatsen bevorderen het zitten. Die manier van leven leidt tot slechte houdingen die niet natuurlijk zijn voor je lichaam.
Je mag niet vergeten dat wat een zittend leven betekent: je lichaam blijft op een passieve manier in een bepaalde positie. Kijk maar eens hoe mensen op kantoor de hele dag zittend doorbrengen. Dat is een duidelijk voorbeeld van wat we bedoelen.
Verbeter je houding: aanbevelingen om rugpijn te bestrijden
Op basis van wat we daarnet uitgelegd hebben, zullen we nu een reeks adviezen voorstellen. Ze zullen je helpen om een juiste en gepaste houding aan te nemen. Bovendien helpt het om rugpijn te bestrijden.
1. Je comfort komt op de eerste plaats
Het is moeilijk om de verantwoordelijkheden van de avond te laten liggen voor de volgende ochtend. En het maakt niet uit of het over je studie gaat of over je werk op kantoor.
Om een comfortabele ruimte te creëren geven we je de raad om te letten op de omgeving waar je tijdens de dag de meeste tijd doorbrengt. Het is belangrijk dat je het, binnen de perken, een beetje verandert.
Wat kan je doen om je werk zo goed mogelijk uit te voeren?
- Gebruik een gemakkelijke stoel.
- Zit met gestrekte rug tegen de rugleuning. Zorg dat je benen een rechte hoek maken. Dat is de juiste manier om voor de computer te werken.
- Het computerscherm moet zich op ooghoogte bevinden. Op die manier zal je ruggengraat niet zo gemakkelijk inzakken.
2. Verbeter je houding door je verbeelding te gebruiken
Misschien denk je nu dat de informatie over je houding en het voorkomen van rugpijn wat streng en stroef klinkt. Maar je hoeft niet alles op die manier te doen. Je kan ook wat plezier hebben, iets bijleren en je lichaam helpen.
Een alternatief om een goede houding aan te nemen is door je verbeelding te gebruiken.
- Hoe doe je dit? Dat is niet zo moeilijk. Beeld je in dat er een touw aan de bovenkant van je hoofd is vastgemaakt (of dat het om je nek zit).
- Wanneer je lichaam begint in te zakken, hoef je alleen maar aan dit touw te denken dat je helpt om weer rechtop te gaan zitten.
3. Draag gemakkelijke kleding
Deze aanbeveling houdt ook verband met je comfort op de eerste plaats zetten. Maar wat kledij betreft is dit nog belangrijker.
Door losse of gerieflijk kleren te dragen stimuleer je niet alleen een goede houding. Het helpt om te voorkomen dat je pijn in je lichaam krijgt. Dat betekent dus ook pijn in de rug vermijden.
- We hebben het hier ook over schoenen. Het is beter om gladde en niet te hoge schoenen te dragen.
Volg dit advies want het verbetert de bloeddoorstroming. Dat komt omdat het vermijdt dat je bloed klontert. Bovendien doet het in het algemeen de zuurstofvoorziening in het lichaam stijgen.
4. Neem actieve pauzes
Tegenwoordig hebben veel meer bedrijven aandacht voor de gezondheid van hun werknemers. Ze nemen gezondheidsdeskundigen aan om aan het personeel te leren wat de gevolgen zijn van een zittend leven leiden.
Maar je kan dit ook zelf doen. Verbeter je houding om je rugpijn te bestrijden door actieve pauzes te nemen.
- Doe ter plaatse rekoefeningen en lopen op de plaats. Of je kan een wandeling maken rond het kantoor. Deze oefeningen en bewegingen helpen je om je doel te bereiken. Vijftien tot twintig minuten is voldoende om een goede actieve pauze te hebben.
5. Let op je ademhaling
Je kan gewoon en vloeiend ademhalen. Adem in door de neus en uit door de mond. Maar door bijvoorbeeld yoga of pilates te beoefenen kan je ook je houding verbeteren.
Maar het is ook zo dat als je leert je ademhaling te beheersen, de zuurstof elk hoekje van je lichaam bereikt. Dit helpt ook om rugpijn te bestrijden. Dus verbeter je houding en profiteer van de voordelen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Medspine. [Internet]. Control de la respiración y dolor de espalda. 2016. Disponible en: https://www.medspine.es/control-respiracion-dolor-de-espalda/
- Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. [Internet]. Higiene postural. Disponible en: http://recursos.cnice.mec.es/edfisica/publico/articulos/articulo2/higiene_postural.pdf
- Servicio de Prevención y Salud Laboral de Madrid. [Internet]. Medidas de higiene postural. Disponible en: http://www.iqm.csic.es/wp-content/uploads/2013/prevencion/recomendaciones%20especificas/27.MEDIDAS%20DE%20HIGIENE%20POSTURAL.pdf