9 verbazingwekkende geneeskrachtige eigenschappen van cassave

Om van alle voordelen van cassave te profiteren, is het erg belangrijk dat je deze groente heel goed kookt vóór je het eet. Want de volledige groente, dus ook de bladeren kunnen giftig zijn.
9 verbazingwekkende geneeskrachtige eigenschappen van cassave

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

In tropische landen is cassave een erg belangrijk voedingsmiddel dat deel moet uitmaken van de dagelijkse voeding. Je ziet het in de meeste traditionele recepten omdat het zo gemakkelijk te verkrijgen is en bovendien ook de eetlust verzadigt. In dit artikel laten we je kennismaken met de geneeskrachtige eigenschappen van cassave.

Wat moet je weten over cassave

De eigenschappen van cassave

In Azië eten de mensen uit de lagere klassen rijst. In het Westen is mais een basisvoedingsmiddel in de meeste huishoudens.

Op dezelfde manier is maniok of cassave het voornaamste ingrediënt in de dagelijkse schotels in Centraal-Amerika.

 • Cassave bevat veel koolhydraten in de vorm van zetmeel.
 • Dat is de reden dat het niet alleen de honger stilt. Maar het verschaft ook erg snel veel energie. Bovendien bevat het erg weinig vet.

Omdat cassave calorieën bevat, is het een goed voedingsmiddel voor mensen die lichamelijk actief zijn. Mensen die op het land werken, of in de fabriek, of in de bouw, enz., kunnen veel energie halen uit cassave.

Het probleem is dat als je te grote hoeveelheden maniok eet, het obesitas kan veroorzaken. Dit risico is vooral aanwezig als je het combineert met andere voeding die veel calorieën bevat, zoals aardappelen en brood.

Het is aan te raden om het te eten met ingrediënten die veel eiwitten bevatten. Zo vermijd je dat je voedingstekorten krijgt.

In veel delen van de Caraïben was het zogenaamde “cassavebrood” lange tijd het voornaamste eten van arme gezinnen.

Vele mensen, vooral kinderen en ouderen, lijden in deze gevallen aan effecten zoals ondervoeding, bloedarmoede, verlies van tanden, enz.

Hoe eet je cassave?

 • Je moet maniok of cassave altijd schillen voor je het kookt. En je moet het altijd koken voor je het eet. Want rauw bevatten ze gifstoffen die de gezondheid kunnen schaden.
 • Je kan deze groente bakken zoals een aardappel.
 • Cassave kan je als bijgerecht of als hoofdgerecht opdienen. Het kan ook vermalen worden tot bloem. Je kan deze bloem in elk gerecht gebruiken. Maniok is goed voor mensen met coeliakie omdat het geen gluten bevat.
 • De zachte bladeren van maniok zijn alleen eetbaar nadat ze gekookt zijn. Net zoals de vrucht zelf kunnen ze giftig zijn.
 • Door het blad te eten maak je het gebrek aan eiwitten in de wortel goed. De wortels zijn het deel van de plant dat meestal rauw gegeten worden.

De eigenschappen van cassave

Cassave bevat een goede dosis vitamine A en C, ijzer, kalium en calcium. Dit zijn enkele eigenschappen van cassave:

Een krachtig middel om de spijsvertering te bevorderen

De eigenschappen van cassave bevordert de spijsvertering

Maniok is erg gemakkelijk te verteren. Tegelijkertijd is het een goed middel om bepaalde maagkwalen en verteringsproblemen te voorkomen.

Het kan bijvoorbeeld de mensen helpen die lijden aan een slechte opname van voedingsstoffen, maagzuur, maagzweren en winderigheid.

Bovendien is het een ideaal middel om een slechte vertering, diarree en constipatie te verlichten.

Het is een geweldig verzorgingsmiddel voor de huid

Om te profiteren van de eigenschappen van cassave kunnen we de bladeren gebruiken of poeder maken van de wortel. Je moet dit altijd extern toepassen.

 • Ten eerste is cassave een werkzaam middel bij schaafwonden en vergiftiging.
 • Een tweede manier om de geneeskrachtige eigenschappen van cassave te gebruiken is om brandwonden, eczeem of irritaties van de huid te behandelen.

Het werkt ontgiftend en zuiverend

Deze twee eigenschappen van maniok zijn te wijten aan de grote hoeveelheid resveratrol. Dit is het voornaamste actieve bestanddeel dat het “slechte” cholesterol (LDL) doet dalen. Het verbetert ook de bloedcirculatie en verhoogt de productie van bloedplaatjes.

Andere effecten van de geneeskrachtige eigenschappen van cassave zijn:

 • Het voorkomt arteriosclerose en de vorming van bloedklonters.
 • Cassave vergemakkelijkt de lymfatische drainage.
 • Het vermindert de hoeveelheid urinezuur. Dat betekent dat cassave ideaal is voor mensen die aan jicht lijden.

Het werkt ontstekingsremmend

Cassave heeft een geweldig vermogen om zwellingen te verminderen. Het is dus goed voor patiënten met gewrichtsproblemen zoals reuma, osteoartritis en reumatoïde artritis.

Maar het kan ook helpen als je last hebt van pijn in de spieren, botten of pezen.

Het stimuleert op een verbazingwekkende manier het immuunsysteem

De eigenschappen van cassave stimuleren het immuunsysteem

Dankzij zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken helpt cassave om te voorkomen dat je ziek wordt. Dat komt omdat het de gevaarlijke micro-organismen niet toestaat om het lichaam binnen te komen.

 • Het wordt ook aanbevolen bij seizoensgebonden allergieën, dankzij de saponinen die het bevat.
 • Cassave is ook doeltreffend om wonden te ontsmetten. Dat is te wijten aan zijn bacteriedodende eigenschappen.

Het is ideaal voor zwangere vrouwen

Omdat het een grote hoeveelheid foliumzuur bevat, beveelt men zwangere vrouwen aan om maniok te eten, ook tijdens de borstvoeding.

Het bevordert de gezondheid van de moeder en voorkomt ziekten bij de baby.

Cassave is goed voor de botten

Deze plant verschaft een ruime hoeveelheid calcium. Op die manier verzekeren we er ons van dat onze botten sterk en gezond zijn. Uiteraard behoren onze tanden hier ook bij.

 • Vanaf de leeftijd van 35 kan maniok helpen om gebroken botten en verstuikingen te voorkomen. Het is ook een geweldig middel bij osteoporose.
 • De bladeren van hun kant bevatten vitamine K en kunnen dus ook gebruikt worden om de botten te beschermen.

Het is heilzaam voor mensen met diabetes

Cassave bevat veel vezels. Dit zal de snelheid waarop suiker in de bloedstroom opgenomen wordt vertragen. Bovendien heeft het een lage glycemische index. Daarom wordt het aanbevolen aan mensen met type II diabetes.

Het regelt je metabolisme

We mogen ook niet vergeten dat deze plant een redelijke bron van B vitaminen is. Die zijn belangrijk voor de productie van de hormonen die nodig zijn om het metabolisme in evenwicht te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Prochnik, S., Marri, P. R., Desany, B., Rabinowicz, P. D., Kodira, C., Mohiuddin, M., … Rounsley, S. (2012, March). The Cassava Genome: Current Progress, Future Directions. Tropical Plant Biology. https://doi.org/10.1007/s12042-011-9088-z
 • Montagnac, J. A., Davis, C. R., & Tanumihardjo, S. A. (2009). Nutritional value of cassava for use as a staple food and recent advances for improvement. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety8(3), 181–194. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2009.00077.x
 • Dhingra D, Michael M, Rajput H, Patil RT. Dietary fibre in foods: a review. J Food Sci Technol. 2012;49(3):255–266. doi:10.1007/s13197-011-0365-5
 • Health Implications of Cassava Production and Consumption. (2011). Journal of Agriculture and Social Research (JASR).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.