Vegetarisch dieet: een gids voor beginners

Een vegetarisch dieet is een dieet dat zich richt op het eten van alleen plantaardig voedsel. Ontdek in dit artikel een vegetarische dieetgids.
Vegetarisch dieet: een gids voor beginners

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een vegetarisch dieet is een dieet dat zich richt op het eten van alleen plantaardig voedsel. Ontdek in dit artikel een gids voor een vegetarisch dieet voor beginners.

Wat is een vegetarisch dieet?

Bij een vegetarisch dieet eet iemand geen dierlijke producten. Het gaat dan om vlees, vis en schaal- en schelpdieren. Het is dus een eetpatroon waarbij alleen plantaardig voedsel wordt gegeten. Dit omvat onder andere:

Een specifieke variant van een vegetarisch dieet is het veganistische dieet. Dit is een strenger dieet dat alle voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn uitsluit.

Veel mensen besluiten vegetariër te worden vanwege de grote voordelen die dit dieet mogelijk heeft voor je gezondheid. Anderen besluiten het te doen uit empathie en solidariteit met dieren of om hun impact op het milieu te verminderen.

Het starten van een vegetarisch dieet kan echter ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten om er zeker van te zijn dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding haalt. Hieronder laten we je een gids zien voor een vegetarisch dieet voor beginners.

Een gids voor beginners voor een vegetarisch dieet

Begin stap voor stap

vrouw eet een vegetarisch gerecht

Een plotselinge start met een vegetarisch dieet kan angst en gezondheidsproblemen veroorzaken, daarom is het beter om je dieet geleidelijk aan te veranderen.

Het kan namelijk best moeilijk zijn om helemaal te stoppen met het eten van vlees, vis, kip en andere dierlijke producten. Daarom kun je de overgang het beste beetje bij beetje maken.

Het veranderen van elke gewoonte is moeilijk in het begin. Het is belangrijk om je eigen tempo te respecteren. Elke dag die voorbijgaat, maakt het gemakkelijker.

Een goede manier om deze wijziging aan te brengen is om te beginnen met een gedeeltelijke wijziging. Probeer bijvoorbeeld twee of drie dagen per week vegetarisch te eten, of slechts een deel van een dag. Als je echter vanaf het begin een radicale verandering wilt doorvoeren, kan dat ook. Alles hangt af van wat voor jou het beste werkt.

Als je het echter allemaal tegelijk doet, is het belangrijk om geduld met jezelf te hebben en je niet schuldig te voelen als je je niet altijd aan de regels houdt. Onthoud dat niemand perfect is en dat het altijd mogelijk is om opnieuw te beginnen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Alle voedingsstoffen binnenkrijgen met een vegetarisch dieet

Sociale omgeving

Vaak worden mensen die besluiten om een vegetarisch dieet te beginnen, ondervraagd door hun familie en vrienden. Daarom is het belangrijk om je redenen met enthousiasme en overtuiging uit te leggen en te vertellen waarom jij je hier goed bij voelt.

Wanneer je met dit dieet begint, hoef je niet te proberen iedereen te bekeren om ook vegetarisch te gaan eten. Dat zal alleen maar conflicten en vijandigheid veroorzaken.

Wanneer je een uitnodiging om te komen eten accepteert, is het het beste om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je moet voorkomen dat je nieuwe levensstijl een probleem wordt voor de mensen die het eten gaan maken.

Een goede manier om met dit dieet te beginnen is met iets dat dierlijke eiwitten kan vervangen. Er zijn bijvoorbeeld vegetarische hamburgers en andere plantaardige ‘vleessoorten’ in de supermarkten te koop.

Boodschappen doen

supermarkt

Wanneer je voor het eerst met een vegetarisch dieet begint, zullen uitstapjes naar supermarkten waarschijnlijk een beetje een grotere uitdaging zijn dan toen je nog vlees at. Veel van de recepten van je favoriete gerechten hoeven echter geen kip, vlees of vis te bevatten.

Beperk jezelf niet tot alleen groenten en fruit. Momenteel zijn er een heleboel vegetarische opties in winkels verkrijgbaar.

Je aankopen om je nieuwe voorraadkast te vullen, hoeven niet alleen maar fruit en groenten te zijn. Brood, pasta, rijst, crackers, koekjes en chips zijn allemaal uitstekende opties om voedzame snacks en heerlijke maaltijden te bereiden.

  • Andere ingrediënten die je als nieuwe vegetariër niet mag vergeten, zijn noten, gedroogd fruit en granola.
  • Je kunt ook zuivelproducten en eieren eten als je niet voor een veganistisch dieet hebt gekozen.
  • Peulvruchten of soep uit blik zijn ook geweldige bondgenoten, omdat ze je in staat stellen om heerlijk en voedzaam eten bij de hand te hebben. Bovendien maken ze het bereiden van voedsel gemakkelijker, wat een grote hulp is bij het aanpassen van je eetpatroon.

Er zijn ook heerlijke plantaardige opties die je kunt gebruiken voor het vervangen van vlees. Het zijn voedingsmiddelen die zowel smakelijk als zeer eenvoudig te bereiden zijn. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals:

  • vegetarische kipnuggets
  • vegetarische worst
  • gerechten op basis van eieren
  • vleesloze hamburgers

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet

Om er zeker van te zijn dat je met een vegetarisch dieet je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren, hoef je alleen maar een paar aanbevelingen op te volgen.

De eerste is het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, in alle kleuren van de regenboog. Aan de andere kant, als je nieuwe dieet je moe maakt en je te weinig energie hebt, kan het zijn dat je niet genoeg calorieën of eiwitten eet. Het is niet genoeg om alleen groenten en fruit te eten, je moet ook noten, bonen, linzen en gezonde oliën eten.

Dat gezegd hebbende, kan het volgen van een vegetarisch dieet ook enkele mogelijke risico’s hebben die je moet kennen. Praat met een voedingsspecialist of je arts als je vragen of twijfels hebt en voordat je met je een vegetarisch dieet begint.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.