10 veelgestelde vragen over brandend maagzuur en reflux
Brandend maagzuur en reflux zijn twee van de meestvoorkomende oorzaken van consultatie voor maagdarmklachten. Gastro-oesofageale reflux (Spaanse link) is een van de meestvoorkomende ziekten omdat ongeveer 20% van de bevolking er last van heeft. Het uit zich met symptomen als een brandend gevoel in de maag, oprispingen en een bitter gevoel in de mond.
Zowel brandend maagzuur als incidentele reflux zijn ongevaarlijk. Wanneer de symptomen echter niet verbeteren met behandeling of na verloop van tijd aanhouden, is medisch advies nodig. Als je er vragen over hebt, lees dan verder, want we bekijken enkele van de meestvoorkomende vragen over deze aandoening en de antwoorden daarop.
10 veelgestelde vragen over brandend maagzuur en reflux
1. Wat is brandend maagzuur?
Brandend maagzuur is de term voor het vervelende en brandende gevoel dat optreedt in de “put van de maag” (epigastrium), als gevolg van terugstromend maagzuur.
Het brandende gevoel is meestal gecentreerd in het midden van de borstkas, boven of onder het borstbeen. Het kan intermitterend of vast zijn, en soms kan het zich, in plaats van als een brandend gevoel, manifesteren als druk.
2. Wat is zure reflux die optreedt bij brandend maagzuur en reflux?
Zure reflux, of gastro-oesofageale refluxziekte, ontstaat door een tekortkoming in de slokdarmrefluxbarrière. Om te voorkomen dat maaginhoud vanuit de maag terugstroomt in de slokdarm, is er een klep die de “onderste slokdarmsfincter” wordt genoemd, die voorkomt dat zuur terugstroomt in de slokdarm.
Als deze klep aangetast is, stroomt er zuur terug in de slokdarm, waardoor deze geïrriteerd raakt en de symptomen van een brandend gevoel, oprispingen, misselijkheid, enz. ontstaan.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Gastro-oesofageale refluxziekte: alles wat je moet weten
3. Wat zijn de gevaren van zure reflux?
Brandend maagzuur en reflux kunnen chronische irritatie van de slokdarm veroorzaken. Dit kan op zijn beurt leiden tot veranderingen in de bekleding van de slokdarm, waarbij morfologische veranderingen ontstaan die de slokdarm van Barrett in gang zetten. Deze ziekte kan het risico op slokdarmkanker vergroten.
Bovendien kan brandend maagzuur zweren en vernauwingen of stricturen veroorzaken, die de luchtwegen kunnen aantasten door laryngitis, astma, chronische hoest, stemveranderingen, of steeds terugkerende infecties van de bovenste en onderste luchtwegen te veroorzaken.
4. Welke voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur verergeren?
Hoewel brandend maagzuur en reflux heel gewoon zijn, kunnen de symptomen verergeren door allerlei voedingsmiddelen, zoals de volgende:
- Pittig voedsel
- Uien
- Citrusvruchten
- Tomaten
- Gebakken of vet voedsel
- Munt
- Chocolade
- Sauzen
- Grote maaltijden
- Consumptie van alcoholische, koolzuurhoudende, koffie of andere cafeïnehoudende dranken
5. Wat kan, behalve voedsel, de symptomen nog meer verergeren?
Zure reflux kan worden verergerd door andere situaties, zoals de volgende:
- Overtollig buikvet.
- Zwangerschap.
- Het dragen van strakke kleding.
- Het dragen van een broeksriem.
6. Wanneer moet brandend maagzuur een punt van zorg zijn?
Incidenteel, met tussenpozen brandend maagzuur en reflux zijn misschien niet belangrijk. Behalve in die gevallen waarin het zich vaak manifesteert, de dagelijkse routine verstoort, niet verbetert door het gebruik van medicijnen, of na verloop van tijd zelfs verergert. In al deze situaties is tijdige medische evaluatie nodig.
Andere symptomen die de aandacht moeten trekken zijn onder andere:
- Zwartachtig of teerachtig gekleurd braaksel.
- Moeite of pijn bij het slikken.
- Overgeven van bloed.
- Onverwacht gewichtsverlies.
7. Wat is de behandeling van brandend maagzuur en zure reflux?
De behandeling van gastro-oesofageale reflux (Spaanse link) omvat:
- Veranderingen in dieet en levensstijl.
- Het vermijden van cafeïne, gekruid eten, munt, chocolade en alcoholische dranken.
- Slapen met je hoofd iets omhoog (bij 30 graden).
- De eerste 60 minuten na het eten niet op een vlakke ondergrond gaan liggen.
- Minder copieuze maaltijden eten en vaker eten.
- Geen voedsel nuttigen in de 3 uur voor het slapen.
- Medische therapie gericht op het neutraliseren van zuur.
Medische behandeling voor gastro-oesofageale reflux tracht het maagzuur te neutraliseren of te verminderen.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
3 huismiddeltjes tegen zure reflux
8. Welke medicijnen kunnen in deze gevallen geïndiceerd zijn?
Naast maagzuurremmers worden protonpompremmers of histaminereceptorblokkers gebruikt. De eerstgenoemde neutraliseren overtollig maagzuur om het gevoel van brandend maagzuur te verbeteren.
Protonpompremmers daarentegen remmen rechtstreeks de productie van zoutzuur, terwijl histaminereceptorblokkers dat indirect doen.
Langdurig gebruik en hoge doses kunnen echter een verhoogd risico op osteoporose, ernstige infecties of een magnesiumtekort veroorzaken, dat het hartritme kan beïnvloeden.
9. Zijn er voedingsmiddelen die helpen bij brandend maagzuur en reflux?
Brandend maagzuur kan baat hebben bij het eten van voedingsmiddelen met veel slijmstoffen en verzachtende eigenschappen die het maagslijmvlies beschermen en de symptomen verminderen. Deze voedingsmiddelen zijn onder andere:
- bananen
- pompoen
- courgette
- gekookte wortelen
- gekookte aardappelen
- havermout
- kurkuma
- amandelen
10. Zijn er geneesmiddelen die het kunnen verergeren?
Sommige geneesmiddelen, zoals progesteron en sommige antidepressiva, beïnvloeden de onderste slokdarmsfincter. Daardoor bevorderen ze het optreden van gastro-oesofageale reflux
Als brandend maagzuur en reflux niet met tussenpozen optreden, is medisch onderzoek nodig
De reflux door brandend maagzuur van de maag naar de slokdarm veroorzaakt verschillende symptomen zoals een brandend gevoel, ongemak, bittere smaak, moeite of pijn bij het slikken, en buikzwelling. Als de symptomen aanhouden of als je vragen hebt, moet je altijd naar je arts gaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arín A, Iglesias M. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Anales Sis San Navarra 2003;26(2). Disponible en https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000300008.
- Armas H, Ferrer J. Reflujo gastroesofágico. Asociación Española de Pediatría S.F. Disponible en www.aeped.es/sites/default/files/documentos/19-RGE.pdf.
- Melquizo M, Ruíz M. Reflujo gastroesofágico. Rev. colomb. cir 1990;5(1).
- Ramos J, et al. Acidez gástrica, Helicobacter pylori y giardiasis en pacientes con síndrome ulceroso. Informe preliminar. Rev Cub Med Mil 2008;37(4). Disponible en scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572008000400010.