Vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook

Vaginale schimmelinfecties behandelen, daar hoef je je niet voor te schamen. Deze infecties komen vaker voor dan je misschien denkt en natuurlijke remedies kunnen hiertegen helpen.
Vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook

Laatste update: 12 november, 2018

Vaginale schimmelinfecties behandelen, of een behandeling ervoor vinden, is niet altijd gemakkelijk. Dit komt vooral vanwege het een stigma rondom vaginale schimmelinfecties.

Sommige mensen denken zelfs dat het seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn. Dit is echter niet waar. Er zijn vele manieren waarop je ze kunt krijgen.

De meest voorkomende infecties komen meestal van de bacterie Candida Albicans. Deze bacterie is aanwezig in je darmen en op je genitaliën. De infectie vindt plaats als er een overschot aan bacteriën aanwezig is.

De oorzaak van dit overschot kan zijn:

 • Een hormonale verandering;
 • Verminderde weerstand;
 • Een bijwerking van het nemen van antibiotica;
 • Hoge bloedsuikerspiegel;
 • Een snelle temperatuursverandering die het evenwicht van je bacteriën verstoort.

Als je seks hebt gehad met iemand anders, is het wel het beste om het aan die persoon te vertellen. Zelfs als hij of zij niet de bron van besmetting was, zou jij het wel hebben kunnen doorgeven. Dat wil zeggen: zo kan hun bacteriële evenwicht ook verstoord raken.

Dit is zelfs het geval als je orale seks hebt gehad. Onthoud ook dat het soms asymptomatisch kan zijn. Daarom is het mogelijk dat degenen die het hebben, dit zelf niet in de gaten hebben.

Waarom vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook?

Vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook

Als je de eigenschappen van knoflook bestudeert, zul je je realiseren dat het prima werkt voor dit soort problemen. Als je het mengt met het enzym alliinasevormt het een substantie die allicine genoemd wordt. Dit staat bekend als een uitstekend antifungaal middel.

Daarbij helpt knoflook om je immuunsysteem te versterken. Daardoor kun je het prima gebruiken om de schimmel te bestrijden en toekomstige voorvallen voorkomen.

Tot slot bevat het ajoene. Dit is een ander bestanddeel dat tegen micro-organismes vecht die zowel schimmelinfecties als bacteriële infecties voorzaken. Op deze manier zal je vagina vrij blijven van elementen die schadelijk kunnen zijn.

Waar bestaat de behandeling met knoflook uit?

Knoflook

In theorie klinkt het geweldig. Misschien sta je toch een beetje sceptisch tegenover het idee van vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook.

Als je zo’n gevoelig gebied moet behandelen, is het niet vreemd dat je bedenkingen hebt. Deze natuurlijke remedie is echter volkomen veilig. Desondanks, als je niet zeker bent, heb je altijd nog de mogelijkheid om het aan je dokter te vragen.

Als je er klaar voor bent, zijn dit de instructies om de geadviseerde behandeling toe te passen:

 • Vermaal drie teentjes knoflook met behulp van een vijzel en stamper of een maalmachine. Zorg ervoor dat de stukjes zo klein mogelijk zijn.
 • Bind een steriel gaasje rond de knoflook alsof het een zakje is.
 • Bindt het zakje vervolgens dicht met een sterke draad. Onthoud hierbij dat je het zakje er met deze draad weer uit moet trekken.
 • Plaats het zakje in het geïnfecteerde gebied of breng het in je vagina in als ware het een tampon.
 • Houd het er tussen de twee en drie uur in. Laat het nooit langer dan vier uur zitten.
 • Trek voorzichtig aan de draad om het zakje te verwijderen.

In het begin is het mogelijk dat je last hebt van een wat branderig gevoel. Je zou ook melkachtige afscheiding kunnen zien. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal. Geen van beide dingen is schadelijk.

Als je echter geen verlichting van de klachten opmerkt, praat dan met je dokter. Het kan zijn dat je een andere oplossing nodig hebt. Bedenk wel dat je hem of haar moet vertellen dat je deze behandeling gedaan hebt. Het is altijd belangrijk om een arts alle informatie te verstrekken.

Vaginale schimmelinfecties behandelen met knoflook

Vaginaal gebied

Er zijn vrouwen die dit probleem slechts één of twee keer in hun leven hebben. Bij anderen keert het probleem echter telkens terug. Voor de laatste groep is het belangrijk om zich te beschermen. Je wilt van dit probleem af komen of ervoor zorgen dat je er minder vaak last van hebt.

 • Om hiervoor te zorgen, heb je knoflookpillen tot je beschikking. Die kun je vinden in drogisterijen of in reformwinkels.
 • De normale dosering is een pilletje bij elke maaltijd. Het doel is om de spiegels van bepaalde voedingsstoffen te verhogen dankzij de knoflook. Het versterkt ook nog eens je afweer.

Tegelijkertijd zijn er ook heerlijke manieren om rauwe knoflook te eten. Je kunt bijvoorbeeld knoflook toevoegen aan olijfolie. Dit kun je neerzetten om met toast en snacks te gebruiken. De smaak is heerlijk en het vermogen om infecties onder controle te houden is enorm. Het is ook goed voor je algemene gezondheid.

Vaginale schimmelinfecties behandelen kun je het beste doen met respect voor je lichaam. Gebruik dus liever geen agressieve methodes, maar probeer iets natuurlijks uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Watson, C. J., Grando, D., Fairley, C. K., Chondros, P., Garland, S. M., Myers, S. P., & Pirotta, M. (2014). The effects of oral garlic on vaginal candida colony counts: A randomised placebo controlled double-blind trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1111/1471-0528.12518

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.