Heb je vaak een bloedneus? Dit is waarom!
Epistaxis of spontane bloeding door de neusgaten kan een aantal oorzaken hebben. Het kan verband houden met rhinitis of droge neus. Het kan echter ook verwijzen naar andere gezondheidsproblemen, zoals arteriële hypertensie. Als je vaak last hebt van een bloedneus, moet je contact opnemen met je huisarts.
In dit artikel zullen we een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een bloedneus behandelen. We zullen het ook hebben over enkele aspecten die je in gedachten moet houden om ernstigere aandoeningen te voorkomen.
Waarom krijgen we een bloedneus?
Sommige mensen krijgen vrij regelmatig een bloedneus. De algemene verklaring voor dit verschijnsel is dat het bloeden komt van de bloedvaten in het inwendige deel van de neus, die het slijmvlies irrigeren. Gewoonlijk is het slechts één van de twee neusgaten dat gaat bloeden. Het is echter mogelijk dat ze allebei tegelijk bloeden.
Als je een bloeding hebt in het gebied achter het neustussenschot, is de bloedneus meestal licht en niet al te ernstig. Dit kan gebeuren als het gebied te veel is aangeraakt, door droge lucht of door een allergische reactie.
In sommige gevallen kan het ook een indicator zijn van ongecontroleerde arteriële hypertensie.
Onze lichamen zijn intelligente organismen en ze geven aan aan welke aandoeningen we kunnen lijden. Ze doen dit met signalen zoals wat licht bloeden om op natuurlijke wijze hoge bloeddruk te verlagen.
We zullen je een paar van de mogelijke oorzaken van je bloedneus laten zien, evenals manieren om je gezondheid in de gaten te houden op basis van hoe je dit fenomeen ervaart.
Ernstigere aandoeningen
Hoewel je huisarts of KNO-specialist degene zou moeten zijn die een diagnose op basis van tests maakt, moet je weten welke andere ziektes een bloedneus op hun lijst van symptomen hebben staan. Op die manier kun je zelf bepalen hoe ernstig je probleem is.
Neusbloedingen kunnen ook een symptoom zijn van de volgende ernstige aandoeningen:
- Leverziekte.
- Een goedaardige of kwaadaardige tumor.
- Leukemie.
Wat moet je doen als je een bloedneus hebt?
Wanneer je voelt dat de bloedneus begint, moet je je neus met je vingers dichthouden en je hoofd naar voren leunen. Ga niet met je hoofd achterover leunen, zoals veel mensen aanraden. Ga ook niet liggen. Deze beide houdingen zullen ertoe leiden dat je het bloed inslikt.
Daardoor ben je niet in staat om te merken wanneer het bloeden stopt. Wacht een paar minuten. Als het bloeden aanhoudt, ga dan naar de eerste hulp.
Als het bloeden stopt, doe dan de uren daarna geen fysieke activiteiten. Zorg er ook voor dat je geen bloedverdunners of medicijnen zoals aspirine neemt. Je moet ook niet proberen je neus hard te snuiten.
Bij de beslissing of je wel of niet een arts bezoekt, moet je ook de volgende symptomen in het achterhoofd houden.
Gebrek aan vitamine C
Een van de meest voorkomende oorzaken van frequente neusbloedingen, wanneer er geen geassocieerde ziekte geconstateerd is, is een tekort aan vitamine C in het lichaam. Deze vitamine helpt de haarvaten in de neus te versterken.
Je kunt vitamine C uit de volgende voedingsmiddelen verkrijgen:
- Citrusvruchten, zoals citroenen met de schil (zolang ze organisch zijn)
- Rozebottel
- Guave
- Bessen
- Paprika
- Peterselie
- Kiwi
- Broccoli
- Aardbeien
Je kunt ook vitamine C-tabletten als supplement nemen. Als je te veel vitamine C binnenkrijgt, elimineert het lichaam deze simpelweg door de urine. Je kunt dus geen overdosis van deze vitamine krijgen.
Schüsslerzouten
Schüsslerzouten zijn een natuurlijke remedie. Ze voorzien je van een homeopathische doses van mineralen, wat betekent dat het geen bijwerkingen heeft.
Er zijn twaalf soorten zout die de verschillende mineralen representeren die zich van nature in ons lichaam bevinden en die we dagelijks via voedsel binnenkrijgen.
Niet alleen bieden ze het lichaam de mineralen die het nodig heeft, maar ze verspreiden die mineralen op correcte wijze, zodat ze op de juiste plaats op het juiste moment zijn.
Wanneer ze afzonderlijk genomen worden heeft elke soort zout zijn eigen specifieke functie. Er zijn er een paar die met name worden aanbevolen voor epistaxis:
- Calciumfosfaat (Calcium Phosphoricum)
- Kaliumsulfaat (Kalium Sulphuricum)
- IJzerfosfaat (Ferrum Phosphoricum)
Je moet drie keer per dag twee tabletten onder je tong leggen op momenten dat je niet eet, drinkt of producten met een sterke smaak (kauwgom, tandpasta) gebruikt.
Je zou de eerste in de ochtend, de tweede in de namiddag, en de derde voor het slapen gaan kunnen nemen. Ga ten minste één maand met deze behandeling door.
We raden aan om te gaan praten met een natuurgeneeskundige arts die je behandeling zou kunnen personaliseren. Ook kan hij bepalen hoe lang je de genoemde behandeling moet volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Randall, D. (2006). Epistaxis packing : Practical pointers for nosebleed control. Postgrad Med.