Uur na uur gewicht verliezen

· 5 mei 2016
Iedereen zou een gezondheidsbewust dieet moeten volgen. Door het maken van enkele positieve veranderingen in onze voedingsgewoonten en onze fysieke activiteiten kunnen we een positieve en zichtbare boost aan ons lichaam geven.

Als je op zoek bent naar een gezond plan om gewicht te verliezen, is discipline de eerste vereiste. Consistentie is namelijk de sleutel tot succes in eender welke strategie om gewicht te verliezen.

Kijk eerst eens naar de hoeveelheid voedsel die je dagelijks tot je neemt. Een trainingsprogramma zal namelijk veel efficiënter zijn in combinatie met gezonde eetgewoontes. Het is belangrijk dat je weet dat beweging en sport goed is voor je lichaam. Dit is namelijk gemaakt om prestaties met hoge intensiteit aan te kunnen. Onze voorouders waren enkel in staat om de beste prooien na te jagen omdat ze snel en atletisch waren; eigenschappen die de mens met de jaren heeft geoptimaliseerd.

Er zijn veel dagelijkse activiteiten die gewichtsverlies bevorderen. Je zal dit echter in een veel kortere tijd doen wanneer je ’s avonds veel beweegt, omdat dit het metabolisme versnelt. Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat je minstens drie keer per week moet bewegen. Doe dit minstens dertig minuten lang. Dit zal je in staat stellen je lichaam gezond en vol vitaliteit te houden.

Of het nu dag of nacht is, we weten allemaal dat beweging belangrijk is. Het stimuleert het metabolisme om calorieën die we ingenomen hebben te verbranden. Rennen of fietsen gedurende twintig minuten zal de circulatie van het bloed verbeteren, alsook de eliminatie van afvalstoffen versnellen.

Het is belangrijk dat je een schema opstelt om gewicht te verliezen. Dat maakt het makkelijker om je dieet op dit oefenprogramma af te stemmen. Een gebalanceerd dieet helpt ons lichaam om ons gewicht op een natuurlijke manier onder controle te houden. Voedingsdeskundigen raden het volgende programma aan:

  • 6:00-7:00: Drink veel vloeistoffen om de vertering te stimuleren na een goede nachtrust gehad te hebben. Drink dranken zoals water, verse sappen of eventueel koffie.
Koffie

  • 8:00-9:00: Rond deze tijd heeft ons lichaam de energieboost nodig die we uit ons ontbijt halen. De calorieën uit ons ontbijt zullen het energieniveau bepalen voor de rest van de ochtend en de dag. Een goed ontbijt zou het volgende moeten bevatten:

Zuivel:  Kaas, melk, boter en yoghurt

Koolhydraten: Brood of maïsproducten zoals tortilla

Proteïnen: Eieren, vlees en granen

  • 11:00:  Eet iets lichts, zoals een stuk fruit of een beschuitje
Appels

  • 12:00-13:00: Eet enkel tussen deze uren je lunch. Dit blijkt het beste moment van de dag te zijn om voedingsstoffen op te nemen. Het lichaam heeft namelijk een biologische klok. Wetenschappers hebben aangetoond dat deze aangeeft dat de beste opname van voedingsstoffen op deze uren plaatsvindt. Een lunch zou twee producten met koolhydraten, zoals rijst of weegbree en een proteïne, zoals vlees, moeten bevatten. Verder zijn ook salades belangrijk, omdat deze de nodige vitaminen en mineralen bevatten voor een vlotte werking van de verschillende systemen in ons lichaam.
  • 15:00-16:00: Op dit moment eet je bijvoorbeeld zuivel. Haver kan echter een goed alternatief zijn. De hoge voedingswaarde hiervan zorgt voor veel energie. Dit is ook het perfecte moment van de dag voor een stuk fruit of een salade.
Haver

  • 18:00-19:00: Het avondmaal zou granen en andere tarweproducten moeten bevatten. Verder zijn stukken fruit zeker niet overbodig en kan je honing gebruiken.
  • 21:00-22:00: Eet eventueel een lichte snack, zoals pinda’s, amandelnootjes, een appel of ander fruit zoals druiven. Het spijsverteringsstelsel blijft ’s nachts namelijk actief, waardoor spijsverteringssappen vrij komen, die zweren en gastritis kunnen veroorzaken.

En vergeet niet gehydrateerd te blijven!

Een belangrijk punt in ieder dieet is je lichaam goed gehydrateerd te houden. De systemen en de werking van het lichaam zijn hiervan afhankelijk.