7 redenen waarom afvallen misschien niet lukt

Het is misschien moeilijk te accepteren, toch weten we allemaal dat een ideaal gewicht alleen bereikt kan worden door een combinatie van gezond eten, een gezonde leefstijl en een goed trainingsschema. 

Een van de problemen waar mensen tegenwoordig het meest mee worstelen is hun gewicht, of dit nu is vanwege gezondheidsredenen of als gevolg van stereotyperende gedachten die door in hedendaagse maatschappij circuleren. Er bestaat dan ook een overvloed aan strenge diëten, lichamelijke oefeningen en apparaten die beloven te kunnen helpen om op een snelle en gemakkelijke manier af te vallen.

Desondanks lukt het velen van ons niet om daadwerkelijk gewicht te verliezen. De redenen waarom het niet lukt om af te vallen kunnen erg verschillend zijn en in dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende.

Je bereikt je ideale gewicht door een juiste balans aan te houden tussen een gezond dieet, een volhardend trainingsschema en een gezonde leefstijl. Hieronder volgt een compilatie van een aantal factoren die ervoor zouden kunnen zorgen dat het je niet lukt om door middel van een gezond dieet en voldoende beweging die ongewenste kilootjes kwijt te raken en het figuur te krijgen waar je van droomt.

Lukt het je niet om af vallen? Ontdek waarom dit zo is!

Onvoldoende nachtrust

Een van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet het gewenste resultaat bereikt bij het afvallen is het niet krijgen van voldoende of een goede nachtrust. Als je je niet houdt aan een goed slaappatroon, dan kan dit een negatieve invloed hebben op de zogenaamde ‘hongerhormonen’. Je lichaam zal dan namelijk meer van dit hormoon genaamd leptine aanmaken, waardoor je eetlust wordt vergroot. Hierdoor zullen je hersenen continu denken dat je lichaam voedsel nodig heeft, terwijl dit misschien eigenlijk niet het geval is. Aanbevolen wordt om zo’n acht uur per nacht te slapen, zodat het lichaam op de juiste manier de stofwisseling kan reguleren en voldoende tijd heeft om de andere nodige taken uit te voeren. Voldoende slaap is dus een vereiste voor een goede levenskwaliteit.

Honger tijdens het Slapen

Overmatige consumptie van suikers

Een overmatige consumptie van suiker zorgt ervoor dat je lichaam te veel calorieën binnenkrijgt en vertraagt de stofwisseling. Het gevolg hiervan is dat vet en suikers zich in het lichaam ophopen, wat ervoor zorgt dat je gewicht en lichaamsmassa omhoog gaan. Je moet je bewust zijn van het eten dat je binnenkrijgt en weten wat de voedingswaarde is van dit voedsel en welke ingrediënten het bevat. Op die manier kun je vermijden dat je te veel verstopte suikers binnenkrijgt, die ervoor zorgen dat je aankomt zonder dat je het door hebt.

Obsessief calorieën tellen

Het is algemeen bekend dat je calorie-inname grote invloed heeft op overgewicht of gewichtstoename. Toch is het belangrijk dat je hier niet te obsessief mee omgaat. Obsessief calorieën tellen kan je doen besluiten om bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te verwijderen, die je lichaam kunnen voorzien van nodige voedingsstoffen en de lichamelijke stofwisseling verbeteren.

Shake met Kaneel

Een zittende leefstijl

Een sedentaire leefstijl en onvoldoende lichamelijke beweging kunnen gewichtstoename veroorzaken en leiden tot overgewicht en in sommige gevallen zelfs obesitas. Om deze reden wordt het aangeraden minstens dertig minuten per dag een vorm van lichamelijke beweging of oefeningen uit te voeren.

Slechte eetgewoontes

Het hebben van slechte eetgewoontes kan zich weerspiegelen in het onvermogen gewicht te verliezen; lichamelijke inactiviteit en junkfood zijn de grootste vijanden van hen die een slanker figuur willen krijgen. Toch kiezen veel mensen, vaak door een gebrek aan tijd, voor diepvriesmaaltijden en junkfood. Het lichaam loopt door dit soort voedsel niet alleen belangrijke voedingsstoffen mis, maar krijgt ook een teveel aan vet en lege calorieën binnen, wat ervoor kan zorgen dat je aankomt of schade toebrengt aan je lichamelijke gezondheid. Onthoud dat, naast voldoende lichaamsbeweging, goede eetgewoontes essentieel zijn voor een goede gezondheid en een gezond gewicht.

Fastfood

Hormonale veranderingen

Soms wordt gewichtsverlies tegengegaan door hormonale veranderingen. In dit geval zou je je dokter of huisarts moeten raadplegen om erachter te komen of de hormonale veranderingen in je lichaam inderdaad de oorzaak zijn van je gewichtstoename en natuurlijk om uit te sluiten dat de hormonale veranderingen veroorzaakt worden door een ernstiger probleem. Ook zou je een afspraak moeten maken bij een voedingsdeskundige, zodat je kunt leren welke voedingswaren je kunt eten om op de beste manier met deze veranderingen om te gaan.

Onvoldoende inname van vetzuren

Tot slot zou het kunnen zijn dat je via je dieet niet voldoende vetzuren binnenkrijgt. Lange tijd werd gedacht dat je om af te vallen zo min mogelijk vet zou moeten binnenkrijgen. Het is echter belangrijk te weten dat je lichaam een bepaald type vet juist nodig heeft voor een goede stofwisseling. Een goede stofwisseling zorgt er mede voor dat je slecht lichaamsvet kwijtraakt en een verzadigd gevoel hebt na het eten, waardoor je eetlust vermindert. Deze essentiële vetten zijn: de vetzuren die aanwezig zijn in lijnzaadolie, visolie, noten en zaden.

Ga voor jezelf na of een van deze factoren van negatieve invloed zouden kunnen zijn op je gewichtsverlies. Denk je van wel? Pas dan je gewoontes aan. Begin met het opstellen van een gedetailleerd voedingsschema dat je lichaam zal voorzien van de nodige voedingsstoffen voor een goede gezondheid en een gezond gewicht.

Bekijk Ook