Urinezuur verwijderen met een drankje van artisjok en citroen

Zowel artisjokken als citroenen hebben vochtafdrijvende en reinigende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen om ontstekingen onder controle te houden, die veroorzaakt worden door een opstapeling van urinezuur. Ze bevorderen ook de verwijdering van dit zuur uit het lichaam.
Urinezuur verwijderen met een drankje van artisjok en citroen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het lichaam produceert een bestanddeel met de naam urinezuur. Dit gebeurt door middel van een proces waarbij de purines in de voeding die we eten, afgebroken worden. Het lichaam moet dit urinezuur verwijderen.

De lichaamscellen werken hard om dit bestanddeel op te lossen. Ze brengen dit zuur over naar de bloedsomloop. Daarna bevorderen ze de afvoer ervan via de nieren. Deze organen filteren de bloedsomloop en voeren de afvalstoffen af via de urine.

Wanneer je te veel urinezuur produceert of het lichaam is niet in staat om alle urinezuur te verwijderen, dan stapelt dit zuur zich op. Dan ontwikkelt er zich een aandoening, die bekend staat onder de naam hyperuricemia. 

Dit doet een onevenwichtigheid ontstaan in de ontsteking van je lichaamsweefsels. Uiteindelijk zal dit leiden tot de vorming van harde kristallen. Die zullen de gezondheid van de nieren en van de gewrichten aantasten.

Gelukkig bestaan er verschillende natuurlijke producten die bij dit probleem kunnen helpen. Ze ondersteunen de ontgiftingsprocessen van je lichaam en zorgen ervoor dat dit bestanddeel verwijderd wordt.

In dit artikel stellen we je een behandeling voor die gemaakt is van artisjok en citroen. Dit zijn twee alkalische ingrediënten, die doeltreffend zijn om dit probleem aan te pakken. Probeer deze behandeling zeker uit!

Verwijder het teveel aan urinezuur met een drankje van artisjok en citroen

Water met artisjok en citroen is een zuiverend drankje. Het is over de hele wereld populair, omdat het vele positieve effecten heeft op het lichaam.

Ten eerste bevat het weinig calorieën en veel vitaminen en mineralen. Je kan het dus gebruiken als een voedingssupplement dat zal bijdragen om gewicht te verliezen. Tegelijkertijd houdt het de cholesterol en het niveau van de triglyceriden onder controle.

Daarnaast bevat dit drankje krachtige antioxidanten. Die zullen de beschadiging van de lichaamscellen vertragen. Bovendien voorkomen ze dat er zich aandoeningen ontwikkelen als gevolg van de vroegtijdige aftakeling van de weefsels.

Welke voordelen bieden artisjokken om urinezuur te verwijderen?

Artisjokken

Artisjokken zijn erg gezonde groenten. Ze worden al eeuwen gebruikt omdat ze heel veel belangrijke voedingsstoffen bevatten.

In artisjokken vind je aanzienlijke hoeveelheden:

 • Vitaminen (A, B-complex, C)
 • Mineralen (fosfor, ijzer, calcium, kalium, magnesium)
 • Voedingsvezels
 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Essentiële vetzuren

Door de aanwezigheid van deze voedingsstoffen hebben artisjokken het vermogen om de vetbestanddelen op te lossen die zich in de weefsels opstapelen. Op die manier zorgen ze voor een betere basiswerking van de lever.

De biologische zuren in artisjokken verminderen de hoeveelheid purines in je lichaam en stimuleren de verwijdering ervan. De nieren zijn verantwoordelijk voor deze filtering.

Bovendien zijn artisjokken een natuurlijk vochtafdrijvend middel. Daardoor zal je lichaam meer urine produceren en zullen de schadelijke bestanddelen op een efficiëntere manier afgevoerd worden.

Vergeet ook niet dat deze vruchten slechts veertig calorieën bevatten. Daarom is het ook een goed idee om het toe te voegen aan je dieet, als je gewicht wil verliezen. Het zal je helpen om problemen met je metabolisme te vermijden.

De voordelen van citroenen

Citroensap

Citroen is een alkalische citrusvrucht. Al eeuwenlang wordt het gebruikt om ziekten te bestrijden.

Citroenen bevatten veel vitaminen, mineralen en natuurlijke vezels. Dankzij deze elementen bevorderen ze de afbraak van purines en zorgen ze voor een betere afvoer via de urine.

In deze vrucht zitten ook natuurlijke zuren. Die worden alkalisch zodra ze in het lichaam zijn opgenomen. Daar zorgen ze ervoor dat de zuurtegraad van de bloedsomloop in evenwicht blijft.

Daarnaast stimuleren de voedingsstoffen in citroen de vorming van calciumcarbonaat. Dit bestanddeel is essentieel voor het neutraliseren van urinezuur.

Lees ook dit artikel:
De 15 beste natuurlijke diuretica

Hoe maak je dit drankje met artisjok en citroen klaar?

Drankje met artisjok en citroen

Je hoeft echt geen expert te zijn om dit drankje met artisjok en citroen klaar te maken. Het enige wat je moet doen, is ingrediënten kopen die zo vers mogelijk zijn. Op die manier ben je er zeker van dat ze al hun geneeskrachtige kwaliteiten nog hebben.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 2 middelgrote artisjokken
 • 1 liter water
 • Het sap van 1 citroen

Hoe maak je het klaar?

 • Snij eerst de artisjokken in meerdere stukken. Laat ze daarna koken in water tot ze zacht zijn.
 • Wanneer de artisjokken klaar zijn, voeg je het citroensap toe. Laat alles dan afkoelen tot het een redelijke temperatuur heeft om het te drinken.
 • Filter de vloeistof en giet het daarna in een glas. We raden aan om dit een half uur voor elke hoofdmaaltijd te drinken.
 • Herhaal deze behandeling gedurende twee weken. Het vormt een onderdeel van een ontgiftingsplan om urinezuur uit je lichaam te verwijderen.
 • Zodra je je lichaam hebt gezuiverd, kan je dit drankje preventief blijven gebruiken. Drink het twee tot drie keer per week.

Gebruik dit gezonde drankje. Het zal je helpen om urinezuur te verwijderen, maar ook om zwaarlijvigheid te bestrijden.

Uiteraard is het ook belangrijk dat je het eten van vetrijke voeding die veel purines bevat, blijft beperken, want het is duidelijk dat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de doeltreffende werking van deze behandeling. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
 • Álvarez-Lario, B., & Macarrón-Vicente, J. (2010). Uric acid and evolution. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/keq204
 • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.