Twaalf symptomen van een beschadigde darmflora
Voor de darmflora worden ook andere benamingen gebruikt zoals de maagdarmflora of de microflora. Het is een groep van miljoenen bacteriën die in je lichaam leven. Deze micro-organismen kunnen schimmels, gisten, bacteriën en zelfs virussen zijn. Maar je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Deze bacteriën zijn allesbehalve schadelijk. Want ze verschaffen het lichaam een grote hoeveelheid voordelen. Hun evenwicht hangt rechtstreeks samen met de gezondheid van elk individu en er kan ook sprake zijn van een beschadigde darmflora.
Je darmen zijn een thuis voor miljarden bacteriën
Het is eigenlijk maar moeilijk te geloven. Maar de slijmvliezen van de maag en de darmen kunnen bij volwassenen een oppervlak tussen de tweehonderdtachtig en driehonderdzeventig vierkante meter hebben.
Om die reden is het ongelooflijke aantal van de microbioma in de menselijke darmen nog redelijk te noemen. Er bevinden zich honderd miljard bacteriën in de darmen. Daarbij worden vijfhonderd tot duizend verschillende soorten onderscheiden.
Je darmen zijn afhankelijk van een complexe structuur die verschillende functies heeft. Het heeft als doel om de bestanddelen te herkennen en op te nemen die je in het lichaam binnenbrengt via de voeding.
De darmen van het menselijk lichaam zijn met andere woorden een belangrijke brug tussen de uitwendige en de inwendige omgevingen. Dat komt omdat het twee belangrijke taken uitvoert.
- Door middel van de vertering verwerken ze de voeding. Tegelijkertijd nemen ze de voedingsstoffen op die het lichaam ondersteunen en versterken.
- De darmstructuur werkt als het ware ook als een soort sensorensysteem. Het stelt vast welke uitwendige elementen goedaardig of kwaadaardig zijn voor het lichaam.
Wanneer bestanddelen herkend worden als voedingsstoffen neemt het lichaam ze op. Maar als het lichaam een aanval detecteert dan activeert het zijn afweermechanismen en verwerpingssystemen. Op die manier verdedigen de darmen het lichaam.
De functies van de darmflora
Het metabolisme
De flora neemt het substraat op. Het doet dit door middel van een grote hoeveelheid enzymen.
Dit zorgt er vervolgens voor dat je energie haalt uit je voeding. Want het stimuleert de opname van calcium, magnesium en ijzer.
Het werkt beschermend
De darmflora biedt meerdere voordelen. Eén aspect is dat deze microflora het lichaam verdedigt.
Ze bouwen immers een soort grenslaag op in je darmen. Dit zal dan de groei van schadelijke of vreemde bacteriën vertragen.
Theoretische verklaringen:
De bacteriën in de maag en de darmen houden onder andere de groei onder controle van een aantal cellen die je inwendige holtes, organen en andere weefsels bedekken. Ze zorgen ook voor de verscheidenheid in deze cellen.
- Bovendien spelen ze een belangrijke rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem.
- Het is ook bepalend voor het optreden van problemen zoals allergieën, darmziekten, kanker, diabetes of obesitas.
Wat zijn de symptomen van een beschadigde darmflora?
Aan de hand van enkele symptomen kan je vaststellen dat er iets fout loopt met je maag- en darmflora.
Dit zijn de meest belangrijke signalen:
- Een opgeblazen gevoel in de buik.
- Constipatie.
- Regelmatig last van diarree.
- De ontlasting heeft een nare geur.
- Gasvorming, winderigheid.
- Buikpijn, krampen en pijn in de darmen.
- Meer infecties.
- Problemen met de spijsvertering en de darmwerking.
- Een wit beslagen tong.
- Intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.
- Prikkelbare darmsyndroom.
- Gewrichtspijn.
Wat moet je doen om de darmflora te beschermen?
Hoe kan je ervoor zorgen dat je darmflora in een goede staat is? Het is van groot belang dat je een aantal eenvoudige stappen neemt. We stellen je hier enkele eenvoudige manieren voor om dit aan te pakken:
- Eet voeding op hygiënische plekken.
- Maak je voeding op de juiste manier klaar.
- Was voedingsmiddelen voordat je ze opeet.
- Volg een dieet dat veel vezels bevat. Zorg ervoor dat je ook granen en groenten toevoegt.
- Vermijd het om te veel suiker of geraffineerde koolhydraten te gebruiken.
- Een goede manier om te eten is langzaam en met pauzes. Kauw het voedsel goed zodat je lichaam het ook goed kan verwerken.
- Eet regelmatig de volgende voedingsmiddelen: yoghurt, zuivelproducten, probiotica en prebiotica. Want deze voeding bevat levende bacteriën. Ze bevorderen de groei van goede bacteriën.
- Probeer daarnaast om minder dierlijke vetten te eten.
- Wees ook voorzichtig met het gebruik van medicatie waarin antibiotica zit. Want antibiotica verwijderen bacteriën zonder een onderscheid te maken tussen de goede en de slechte soorten.
Een aantal factoren kunnen de darmflora beschadigen?
We geven je hier een kort overzicht van de factoren die het meest voorkomen. Want dat zal je helpen om die aspecten te identificeren. Op die manier kan je ze vermijden of voorkomen.
- Orale medicatie.
- Stress.
- Laxeermiddelen op chemische basis.
- Stoornissen in de spijsvertering.
- Slechte voedingsgewoontes die veel vet, vlees en geraffineerde suikers bevatten.
- Te veel tabak en alcohol.
- Heftige gevoelens.
Welke voeding wordt aanbevolen om een beschadigde darmflora weer gezond te maken?
Verschillende voedingsmiddelen kunnen je helpen om je beschadigde darmflora te herstellen. We geven je een aantal voorbeelden:
- Yoghurt
- Havermout
- Donkere chocolade
- Honing
- Kaas
- Geitenkaas
- Gember
- Magere eiwitten
Je kan ook tegelijkertijd voedingssupplementen innemen. Ze worden onder andere verkocht in natuurwinkels.
Voordat je deze voeding eet of deze supplementen gebruikt, raden we echter aan dat je een specialist raadpleegt. Hij kan je in de juiste richting sturen.
We besluiten met deze conclusie. In de darmen van het menselijk lichaam bevindt zich een enorme hoeveelheid bacteriën. Ze zorgen ervoor dat het lichaam van de gastheer in evenwicht is en werkt. Dat betekent dus dat de bacteriële dynamiek het lichaam rechtstreeks beïnvloedt.
Je gezondheid en welbevinden zijn met andere woorden afhankelijk of je je beschadigde darmflora weer in ere kan herstellen.
Daarom geven we jou dit advies: bescherm en verzorg je darmflora door gezond te eten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Reig, A. D. L. C., & Anesto, J. (2008). Prebióticos y probióticos, una relación beneficiosa. Revista Cubana Aliment Nutr.
- Hawrelak, J. A., & Myers, S. P. (2004). The causes of intestinal dysbiosis: A review. Alternative Medicine Review. http://doi.org/10.1016/0965-2299(93)90012-3
- Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
- Holzapfel, W. H., Haberer, P., Snel, J., Schillinger, U., & Huis In’T Veld, J. H. J. (1998). Overview of gut flora and probiotics. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(98)00044-0