Top 10 beste animatiefilms uit de geschiedenis

Animatiefilms zijn niet alleen voor kinderen. Kijk eens naar deze lijst van de beste animatiefilms uit de geschiedenis en zet de popcorn klaar!
Top 10 beste animatiefilms uit de geschiedenis

Laatste update: 03 maart, 2022

Animatie is hier om te blijven. Sinds het begin, meer dan 100 jaar geleden, heeft de animatiefilm een exponentiële ontwikkeling doorgemaakt. Het genre is verantwoordelijk voor duizenden geweldige films over de hele wereld. Of we nu kinderen of volwassenen zijn, we hebben allemaal wel een favoriete animatiefilm. Lees verder en ontdek onze 10 beste animatiefilms uit de geschiedenis.

Top 10 beste animatiefilms uit de geschiedenis

De laatste decennia en dankzij de vooruitgang van de technologie zijn er duizenden films gemaakt. Ze gebruiken verschillende soorten animatietechnieken om de kijkers te verrukken en te verrassen en ze aan het denken te zetten.

Maar niet allemaal hebben ze in de loop der jaren evenveel transcendentie en populariteit gehad. Hier is een aftelling van onze selectie van enkele van de beste animatiefilms – zit jouw favoriet er ook bij?

10. Perfect Blue (Satoshi Kon, 1997)

Deze psychologische thriller wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de anime, en oogst lof van zowel fans als critici (Spaanse link). Het is ook een kritiek op de idolenindustrie , zoals populaire zangeressen in het Oosten genoemd worden, en de onvermijdelijke problemen die roem in zijn kielzog meebrengt.

De film concentreert zich op het leven van Mima. Zij is de zangeres van een Japanse muziekgroep die, door de slechte verkoop van haar platen, een rol krijgt in een tv-serie. De zaken zien er echter niet goed uit en

Mima raakt in een diepe depressie. Die brengt haar ertoe om haar bestaan te heroverwegen. De crisis wordt groter en groter als de serie wordt uitgezonden en ze ontdekt dat ze bekeken wordt. Daarbij verwart ze fictie met haar echte leven.

9. Coco (Lee Unkrich en Adrian Molina, 2017)

Een filmische liefdesbrief aan de Mexicaanse cultuur en folklore en een muzikaal melodrama. In de film hebben liederen de kracht om de herinnering aan onze voorouders tot leven te wekken. De film was een van de best verdienende films van het jaar. Bovendien nam hij de Oscar voor Beste Animatiefilm mee naar huis.

Coco is gebaseerd op de traditionele Dag van de Doden, een van de belangrijkste Mexicaanse feestdagen van het jaar. De film vertelt het verhaal van Miguel, een 12-jarige jongen die per ongeluk naar het land van de doden wordt gestuurd. Daar roept hij de hulp in van zijn betovergrootvader om hem zijn zegen te geven om muzikant te worden en te proberen naar huis terug te keren.

8. Howl’s Moving Castle (Hayao Miyazaki, 2004)

Deze surrealistische en magische film behandelt thema’s als pacifisme, feminisme en respect voor ouderdom, met unieke en bijzondere personages die hun gevoelens blootleggen door hun ervaringen en moeilijkheden. Een grote bijdrage van de grote Miyazaki aan de geschiedenis van de beste animatiefilms uit de geschiedenis door de hand van Studio Ghibli.

De film speelt zich af in een fictief land dat beheerst wordt door magie en technologie van de twintigste eeuw. Het is daar waar de kleine Sophie, de hoofdpersoon, het slachtoffer wordt van een toverspreuk van een heks die haar op een oude vrouw doet lijken. Om een eind te maken aan haar vloek besluit ze de hulp in te roepen van een machtige tovenaar die in een reusachtig reizend kasteel woont.

7. Beauty and the Beast (Gary Trousdale, Kirk Wise, 1991)

Deze film, die het verhaal vertelt van een van de populairste prinsessen uit Disney’s catalogus, was de eerste animatiefilm die genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Film. In die tijd bestond de categorie Beste Animatiefilm nog niet. De film staat op de 34e plaats van de beste romantische films in de V.S.

Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1756 vertelt de film het verhaal van Belle, een intelligente jonge vrouw die, zoals het lot het wil, in het kasteel van een enorm beest opgesloten belandt. Onwetend dat ze eigenlijk een prins is die door een boze heks is betoverd en alleen ware liefde nodig heeft om de betovering te verbreken.

6. Loving Vincent (Dorota Kobiela en Hugh Welchman, 2017)

Het leven van de getalenteerde en raadselachtige Vincent van Gogh is de rode draad in deze meesterlijke film. Met in totaal 65.000 beelden is de film geheel gemaakt met olieverfschilderijen, waaraan meer dan 115 kunstenaars uit de hele wereld meewerkten.

Zo worden, met behoud van een lijn die getrouw de picturale stijl van de Nederlandse kunstenaar volgt, zijn schilderijen en verhaal op het grote scherm tot leven gebracht.

De film is een diepgaand eerbetoon aan de artistieke carrière van de schilder. Het legt op het scherm de omstandigheden rond zijn tragische en eenzame dood in 1890 bloot. Van zijn episodes van depressie en zijn pogingen om die te verlichten, tot het populaire incident waarbij hij zijn oor afsneed om het aan een prostituee te geven.

5. Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001)

Een van Studio Ghibli’s best herinnerde films ende op een na hoogst verdienende anime in de geschiedenis. Een schitterend en oogverblindend werk dat de natuurlijkheid van de landschappen van het Oosten perfect vermengt met het surrealisme en de magie van zijn traditionele folklore. Het is de enige anime die een Oscar in de categorie Beste Animatiefilm heeft gewonnen.

Het vertelt het verhaal van Chihira Ogino. Dit is een klein meisje dat door een toeval van het lot onbewust in een wereld terechtkomt die beheerst wordt door geesten uit de Japanse mythologie. Maar voor ze naar de werkelijkheid kan terugkeren, beseft ze dat de machtige heks Yubaba haar ouders in varkens heeft veranderd. Daarom moet hij voor haar werken om te proberen weer normaal te worden.

4. Inside Out (Pete Docter, Ronnie Del Carmen, 2015)

Deze film van Pixar behoort ook tot de beste animatiefilms uit de geschiedenis. Het toont een reis in de geest van de kleine Riley, een 11-jarig meisje. Zij moet met haar gevoelens leren omgaan om de uitdagingen van het leven en toekomstige volwassenheid het hoofd te bieden. Het bewijst het belang van emoties als vreugde, verdriet, woede, angst en afkeer om ons vooruit te helpen.

De plot concentreert zich op het feit dat alle ervaringen en emoties die we tijdens ons leven hebben beleefd de fundamentele dingen zijn die ons wezen vormen. De film werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe Award voor Best Animated Feature en was een van de best verdienende films van 2015.

3. Your Name (Makoto Shinkai, 2016)

Deze Japanse animatiefilm is de op twee na best verdienende animatiefilm uit de geschiedenis. Een film die draait om moderniteit, liefde en vriendschap. Na het doen van een wens begint Mitsuha Miyamizu, een jonge middelbare scholier, ‘s nachts van lichaam te wisselen met Taki Tachibana. Dit is een andere tiener die honderden kilometers verderop ligt te slapen.

De twee beginnen te communiceren via briefjes en proberen te begrijpen wat ze doormaken. Zo beginnen ze onvermijdelijk een liefdevolle relatie te vormen, ondanks de moeilijkheden en de afstand. Een prachtig verhalend en beeldend werk met een volwassen thema, waarvan zowel volwassenen als kinderen kunnen genieten.

2. The Lion King (Rob Minkoff en Roger Allers, 1994)

Een van de beste en beroemdste animatiefilms uit de geschiedenis uit Disney’s catalogus en de meest verdienende 2D animatiefilm in de geschiedenis. Het had een budget van $45 miljoen en bracht uiteindelijk wereldwijd meer dan $965 miljoen op. Behalve dat de film twee Oscars en twee Golden Globes won voor de soundtrack en het originele lied.

De film speelt zich af in de Afrikaanse savanne. Het vertelt de avonturen van de kleine Simba, een jonge leeuw die troonopvolger is. Maar alles verandert op de dag dat zijn oom Scar hem beschuldigt van het doden van zijn vader om de macht te grijpen.

Simba moet in ballingschap gaan, maar hij geeft niet op. Met de hulp van zijn nieuwe vrienden laadt hij dus genoeg energie op om terug te keren en te proberen zijn rechtmatige plaats terug te winnen.

1. Grave of the Fireflies (Isao Takahata, 1988)

Dit is Studio Ghibli’s derde speelfilm en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Akiyuki Nosaka. Het boek verhaalt over zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het wordt, samen met Steven Spielberg’s Schindler’s List en Roman Polanski’s The Pianist, beschouwd als een van de beste oorlogsfilms aller tijden.

Een hartverscheurend en pijnlijk verhaal over een paar jonge broers en zussen die hun moeder verliezen tijdens een bombardement. Daardoor zijn ze gedwongen om alleen te overleven te midden van het conflict.

Een film die de gewelddadige werkelijkheid probeert te tonen waarmee miljoenen volwassenen en kinderen tijdens de oorlog te maken kregen, verdient erkenning als een van de beste animatiefilms uit de geschiedenis.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel
6 romantische films die je laten huilen

Speciale vermeldingen

Onder de beste animatiefilms uit de geschiedenis zijn er grote titels die je niet mag missen en die het bewonderen waard zijn (Spaanse link). Sommige bekende films en andere meer onafhankelijke, die ons met andere ogen naar de wereld laten kijken.

Bovendien laten ze ons genieten van de surrealistische wonderen van de animatiefilm. Hier zijn enkele speciale vermeldingen om je marathon compleet te maken. Welke is jouw favoriet?

  • Persepolis (Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, 2007)
  • A Silent Voice (Naoko Yamada, 2016)
  • Ghost in the Shell (Mamoru Oshii, 1995)
  • WALL-E (Andrew Stanton, 2008)
  • Toy Story 3 (Lee Unkrich, 2010)
  • Soul (Pete Docter en Kemp Powers, 2020)
  • The Other World of Coraline (Henry Selick, 2009)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.