Tips voor het planten en verzorgen van de woestijnroos thuis

De eerste aanblik van de woestijnroos wekt het verlangen op om er eentje te hebben. Omdat deze vetplant eruitziet als een kleine bloeiende boom, hoe kunnen we hem thuis laten gedijen?
Tips voor het planten en verzorgen van de woestijnroos thuis

Laatste update: 28 april, 2023

De woestijnroos is een soort met overvloedige bloemen die boeit door zijn unieke uiterlijk; zijn wetenschappelijke naam is Adenium obesum. Het is een soort mini-boom die bloemen produceert vergelijkbaar met de vorm van een trompet.

Door het aanpassingsvermogen van deze plant kan hij zonder problemen gedijen in een pot, in een bak, of met behulp van de bonsaitechniek. Hoewel haar delicatesse zinspeelt op speciale zorgbehoeften, is de waarheid dat het een vetplant is die in staat is om te overleven en te pronken met slechts wat basiszorg. Laten we eens kijken wat hij nodig heeft.

De woestijnroos: een tere vetplant

Vroeger werd de woestijnroos alleen in Afrika gekweekt, maar tegenwoordig is hij over de hele wereld te vinden. Malaya Journal Biosciences (Engelse link) catalogiseert haar als een sierplant die verder gaat dan haar decoratieve eigenschappen en voordelen biedt aan de wetenschap door haar bron van fytochemicaliën, nuttig in de farmaceutische industrie en de viskweek.

Het uiterlijk van de soort is dat van een bladverliezende vetplant, die bijna 2 meter hoog kan worden. Je kunt hem in een pot of bak planten en eraan “werken” om hem op de gewenste afmetingen te houden. De bloemen variëren in grootte en zijn roze, rood of wit.

De plant is niet bang voor droogte, want hij slaat water op in zijn wortels en dikke stam. Hij is echter wel wat huiverig voor koude periodes, dus in die periodes is het goed om hem in een warme kamer te beschermen.

Aanbevelingen voor het planten van de woestijnroos

De woestijnroos
Adenium obesum in een pot.

In potten die in de woonkamer van het huis, op het terras of direct in de tuin staan, kan de plant vrij gemakkelijk gehouden worden. De manier om hem te planten is door stekken of zaden.

De teelt door stekken wordt door het agrotechnologisch curriculum Iskandar (Engelse link) als de beste manier beschouwd als je niet lang wilt wachten op de verdikking van de stengel en de wortels. De procedure is als volgt.

  • Kies enkele stekken die minstens 6 centimeter lang zijn.
  • Leg ze op een vochtige papieren handdoek en laat ze rusten in een droge, warme kamer uit de buurt van direct zonlicht.
  • Maak een pot klaar met grind en aarde, waarbij je zorgt voor optimale drainage. Daar kun je de stekken planten, niet zonder eerst de onderkant te bestrooien met bewortelingspoeder.
  • Geef ze om de 2 dagen water, zonder te veel water te geven om de wortels niet te beschadigen.
  • Transplanteer ze desgewenst.

Als je een woestijnroos plant met behulp van zaden, garandeer je een maximale ontwikkeling van de caudex, zegt vakblad Landelijke Wetenschap (Engelse link). De procedure is gebaseerd op de onderstaande stappen.

  • Bereid een ondiepe pot voor, met 50% kokosvezel en 50% aarde. Je kunt respectievelijk turf en perliet vervangen.
  • Strooi de zaden in het substraat en vouw ze in met een deken van zand.
  • Sprenkel elke 2 dagen water en binnen een week zul je scheuten beginnen te zien.
  • Verander een maand na het planten in een individuele pot.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
5 tips om je huis te versieren met miniplantjes

Verzorgingstips voor de woestijnroos

Woestijnrozen
Woestijnrozen zijn opzichtig en hebben het vermogen om elke omgeving op te sieren, binnen of buiten.

Een woestijnroos die de juiste verzorging krijgt, wordt een opvallend exemplaar voor bestuivers en kolibries. Dit naast haar elegantie voor het menselijk oog . Als je wilt dat je plant echt aantrekkelijk wordt, neem dan kennis van de aanbevelingen die we je nu zullen geven.

Meststof en substraat

Vloeibare of langzaam vrijkomende meststoffen zijn ideaal om de plant te voeden. Voorzie de plant er in het voorjaar eens in de 15 dagen van; doe het in de zomer eens per maand. Voor de winter hoef je geen meststof te gebruiken, omdat de roos dan in rust is.

Wat betreft het substraat, Sierteelt (Engelse link) stelt voor die te kiezen die bijdragen tot waterretentie en beluchting. Voor het uitlopen van zaailingen suggereren ze substraten op basis van halfgecomposteerde dennenschors gecombineerd met kokosvezel.

Verlichting

Dit soort plant heeft veel licht nodig, minstens 6 uur per dag. Als je hem in huis wilt houden, kies dan een raam of plaats hem bij het balkon.

Water

Adenium obesum houdt van regen en doet het dus niet zo slecht in het regenseizoen. Maar bij koel weer is het niet nodig om vaak water te geven. Het is een goede optie om hem om de 2 weken water te geven. Dat helpt om water op te slaan en voorkomt dat de grond waterig wordt.

Snoeien

Snoeien is het mechanisme dat de grootte van deze mini-boom regelt. Profiteer van het groeiseizoen om hardnekkige bloemknoppen en de uiteinden van de stengels te verwijderen, evenals andere plekken die er beschadigd uitzien. Vergeet niet dat gezonde delen functioneren als stekken.

Verplanten

Veranderen van de ene pot naar de andere is een taak die minstens eens in de 2 tot 3 jaar wordt gedaan. Dit komt omdat het langzaam groeiende struiken zijn. Pas op dat je niet overdrijft met de grootte van de pot. Dan geef je de wortels namelijk de ruimte om te veel uit te zetten en dat zou, paradoxaal genoeg, de bloei beïnvloeden.

Voorzorgsmaatregelen bij het planten van de woestijnroos

Adeniumobesum is familie van de Apocynaceae-familie. Daarom heeft hij een zekere giftigheid die voortkomt uit zijn sap dat rijk is aan cardiotonen. Het wordt aanbevolen de exemplaren te hanteren met rubberen handschoenen, vooral bij het planten of snoeien, want dat voorkomt irritatie.

Als er huisdieren in huis zijn of je woont met kinderen, is het raadzaam de plant op een hoge plek te zetten, zodat een eventueel contact niet leidt tot een medische noodsituatie.

In de minst ernstige gevallen zou er sprake zijn van huidproblemen, diarree en braken. Andere complicaties in verband met de struik hebben te maken met stuiptrekkingen, zoals kan gebeuren bij vergiftiging door zijn “neef,” de oleander.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.