Tips voor de verzorging van een diabetische voet
De verzorging van een diabetische voet is erg belangrijk, omdat deze aandoening impliceert dat de patiënt gevoeliger is voor bepaalde soorten verwondingen, zowel intrinsiek als extrinsiek. Het is daarom een risicovolle aandoening.
Diabetes is een chronische ziekte die wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen treft. Deze aandoening veroorzaakt een aanzienlijke verhoging van de bloedsuikerspiegel (suiker). Dit gebeurt wanneer het lichaam niet of onvoldoende insuline afscheidt.
Insuline is een hormoon dat de alvleesklier afscheidt. Het zorgt ervoor dat glucose uit voedsel de cellen kan binnenkomen om ze van energie te voorzien. Als er niet genoeg insuline is, dan blijft er glucose in het bloed achter, wat na verloop van tijd ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.
Wat is een diabetische voet?
Een diabetische voet is een neuropathische (zenuwbetrokkenheid) klinische aandoening die door hyperglycemie (hoge bloedsuikerspiegels) wordt veroorzaakt. Het kan met of zonder ischemie (gebrek aan bloedtoevoer) voorkomen. Na een traumatische trigger veroorzaakt het letsel aan de voet of zweervorming.
Tegenwoordig is het een van de hoofdoorzaken van niet-traumatische amputaties, aangezien patiënten vaak last hebben van complicaties, zoals zweren en zenuwaandoeningen (verlies van gevoel). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) zal diabetes in 2030 meer dan 330 miljoen mensen treffen.
“Diabetische voetzweren (DFU) gaan gepaard met een aanzienlijke verslechtering van de kwaliteit van leven, verhoogde morbiditeit en mortaliteit en zijn een enorme aanslag op de middelen voor de gezondheidszorg“, zegt Dr. Andrew Boulton, professor aan de Universiteit van Manchester en Consultant Physician bij Manchester Royal Infirmary.
Misschien ook interessant om te lezen:
De klachten en complicaties van diabetes
Algemene tips voor de verzorging van een diabetische voet
- Loop nooit op blote voeten. Zenuwbeschadiging vermindert het gevoel, wat betekent dat je het waarschijnlijk niet voelt als er stenen of kleine voorwerpen in je voet zitten.
- Was je voeten elke dag met milde zeep en warm water. Week je voeten niet. Om je voeten te drogen, dep ze zachtjes met een handdoek in plaats van ze krachtig te wrijven. Wees heel voorzichtig wanneer je tussen je tenen droogt.
- Gebruik lotion om de huid van je voeten zacht en gehydrateerd te houden. Dit voorkomt scheurtjes door een droge huid en verlaagt het risico op infectie. Doe geen lotion tussen je tenen.
- Knip je teennagels zonder ze te buigen en vermijd het knippen van hoeken. Gebruik een nagelvijl. Raadpleeg je arts als je een ingegroeide teennagel detecteert.
- Gebruik geen ontsmettende oplossingen, zelfzorggeneesmiddelen, warmtekussens of scherpe instrumenten op je voeten. Leg je voeten ook niet op radiatoren of vlak bij de kachel.
- Rook niet. Roken beschadigt de bloedvaten en vermindert het vermogen van het lichaam om zuurstof te transporteren. In combinatie met diabetes kan roken het risico op amputatie (niet alleen van de voeten, maar ook van andere delen van het lichaam, zoals de handen) aanzienlijk verhogen.
Tips voor schoenen
- Kies en draag je schoenen zorgvuldig, want slecht passende schoenen kunnen tot zweren leiden en vervolgens weer tot infecties.
- Koop nieuwe schoenen op de late uren van de dag, wanneer je voeten meer opgezet zijn. Zorg er ook voor dat ze comfortabel zijn en loop erin rond.
- Bepaal de pasvorm van je schoen met betrekking tot de breedte, lengte, rug, hiel en voetzolen. Meet je voeten elke keer dat je nieuwe schoenen koopt.
- Vermijd schoenen met spitse tenen en hoge hakken. Probeer schoenen te kopen met een bovenwerk van leer en een brede neus.
- Draag nieuwe schoenen elke keer maximaal twee uur. Draag niet elke dag hetzelfde paar schoenen.
- Inspecteer de binnenkant van elke schoen voordat je hem aantrekt. Strik je schoenen niet te strak of te los.
- Vermijd lange wandelingen zonder pauzes, zorg dat je je schoenen en sokken uitdoet en controleer tekenen van druk (roodheid) of zweren.
Laatste gedachten
Zoals je hebt gezien, is het belangrijk dat alle patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel maatregelen nemen om voor een diabetische voet te zorgen. Naast medische controles helpt dit ook om complicaties te voorkomen.
Als je meer informatie nodig hebt over de verzorging van een diabetische voet, dan heeft de Diabetesvereniging Nederland een zeer complete gids gepubliceerd die je kunt lezen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Diabetic foot ulcers: prevention and treatment. A coloplast quick guide. 2012. https://www.coloplast.us/Global/US/Wound%20Care/Diabetic%20Foot%20Ulcers%20Quickguide_M4007N.pdf
- Inlow, S. et al. Best practices for the prevention, diagnosis, and treatment of diabetic foot ulcers,
Ostomy/Wound Management 2000, Vol. 46(11): 55-68. - International Working Group on the Diabetic Foot, International Consensus on the Diabetic Foot, 2007,
2011. - Bakker, K. et al. The year of the diabetic foot, Diabetes Voice, March 2005, Vol. 50(1): 11-14.