7 tips voor de behandeling van een tic van het oog

Als je een nerveuze tic in je oog hebt, zijn er verschillende tips die je kunt volgen om dit probleem te verlichten.
7 tips voor de behandeling van een tic van het oog

Laatste update: 07 juni, 2023

Als je oogleden onwillekeurig trillen of sluiten, heb je misschien een tic. Dit is een trilling die vaak gepaard gaat met zichtproblemen of gevoeligheid voor licht en die herhaaldelijk of geïsoleerd kan voorkomen. We geven je echter wat adviezen om een nerveuze tic in het oog te behandelen.

Nerveuze tics zijn zeer fijne trillingen van de spieren die door meerdere oorzaken kunnen optreden. Elke gestreepte spier kan worden aangetast en hun intensiteit is variabel. Hoewel ze op elk moment verschijnen, zijn ze meestal zo licht dat ze door derden niet worden opgemerkt.

Als de tic niet ernstig is, kan hij met enkele eenvoudige maatregelen worden verbeterd of zelfs verdwijnen. Hieronder leggen we meer uit over deze eigenaardigheid van het lichaam die wetenschappelijk “blefarospasme” of ooglidspasme wordt genoemd.

De oorzaken van een tic van het oog

Allereerst is het belangrijk om te proberen de oorzaak van deze gebeurtenis te achterhalen. Daarvoor zal het essentieel zijn om naar een oogarts te gaan om een eventuele chronische ziekte uit te sluiten. Tics hebben echter in de meeste gevallen geen specifieke oorzaak.

Tics verschijnen gewoonlijk, gaan weg, of worden vanzelf aangepast met het verstrijken van van tijd. Een nerveuze tic in het oog kan door verschillende factoren worden uitgelokt, van alledaagse situaties tot trauma’s.

Volgens een gespecialiseerde publicatie van MedlinePlus (Engelse link) zijn de meest voorkomende oorzaken van dit probleem de volgende:

 • Stress.
 • Een gebrek aan slaap.
 • Visuele vermoeidheid.
 • Consumptie of misbruik van giftige stoffen zoals alcohol.
 • Overmatige consumptie van tabak en cafeïne.

Bepaalde voedingstekorten (zoals een gebrek aan magnesium, kalium en calcium, en vitamine B12), allergieën en ziekten als het syndroom van Sjögren kunnen ook aan de oorsprong liggen.

Bovendien staat ineen publicatie van de American Academy of Ophthalmology (Engelse link) dat een gebrek aan hydratatie in het oog, slagen in het gebied, en het gebruik van medicijnen voor ziekten als Parkinson ook tics kunnen veroorzaken.

We denken dat je dit artikel ook graag leest:
Waarschuwing: roken kan de ogen aantasten

Waarschuwingssymptomen

Trieste vrouw

Als je naast het hebben van onwillekeurige stuiptrekkingen last hebt van duizeligheid of wazig zicht, moetje zo snel mogelijk naar een arts, want dit kan een teken zijn van een ernstiger probleem. Andere aanzienlijke symptomen die onmiddellijke professionele aandacht vragen zijn:

 • Hangende oogleden.
 • Hoofdpijn.
 • Zeer langzaam knipperen.
 • Tics die weken of zelfs maanden aanhouden.
 • Ongewone afscheiding in het oog.
 • Irritatie en zwelling van het oog.

Tips om een nerveuze tic van het oog te verlichten

Als tics een emotionele oorsprong hebben, is het een mogelijkheid om te kiezen voor natuurlijke behandelingen, zolang de professional ze goedkeurt en aanbeveelt. Het kan gaan om therapeutische oefeningen, veranderingen in je dieet, of gewoon wat lichamelijke activiteit doen.

Het is mogelijk dat je probleem tijdelijk is en geen voorschrift voor psychotrope medicijnen nodig heeft. In zo’n geval kun je de volgende tips volgen om oogtrekkingen te behandelen.

1. Open en sluit je ogen stevig

Om te beginnen gebruik je kracht bij het knipperen. Sluit je ogen zo hard als je kunt, houd ze 30 seconden vast en open ze dan met dezelfde intensiteit. Het oog zal een traan genereren die je helpt te hydrateren, wat de droogte zou kunnen verlichten die, zoals we al zagen, een mogelijke factor is die de tic veroorzaakt.

Een veel beter alternatief is het gebruik van smerende oogdruppels. In het bovengenoemde artikel van de American Academy of Ophthalmology wordt deze maatregel voorgesteld voor de behandeling van blefarospasme.

2. Masseer het oog

eye tic disorder and screen use
Voordat je je handen naar je gezicht brengt, moet je ze altijd goed wassen met water en zeep.

Eenmedische publicatie van Manual MSD (Engelse link) detailleert dat een andere tip om een nerveuze tic in het oog te kalmeren is om je gezicht of ogen aan te raken. Maak daarvoor met behulp van je vingertoppen gedurende 20 seconden cirkelvormige bewegingen op je oogleden.

3. Knipper

Iets simpels als een paar keer achter elkaar knipperen kan het ongemak van oogtrekkingen verminderen. Met deze eenvoudige handeling kun je het oog op natuurlijke wijze smeren. Snel knipperen kan ook een andere tip zijn om de nerveuze tic van het oog te verzachten.

4. Vermijd stressvolle situaties

Stress en angst kunnen ook oogtrekkingen veroorzaken. Om deze problemen te voorkomen, moet je een pauze nemen van al die zenuwslopende situaties. Probeer het rustig aan te doen en, als je dat nodig vindt, kun je ook professionele hulp zoeken.

5. Zorg voor voldoende rust en voeding

De manier waarop je je dagen doorbrengt is de sleutel tot het voorkomen van spasmen. In de hierboven genoemde medische publicaties wordt gesproken over gebrek aan slaap of slechte rust als oorzaak van oogtrekkingen.

Om dit probleem te voorkomen moet je niet vergeten minstens acht uur per dag te slapen. Omdat voeding en algemeen welzijn sterk met elkaar samenhangen, is het bovendien positief om evenwichtig te eten en voldoende water te drinken.

6. Vermijd cafeïne, alcohol en tabak

Een andere tip die je kunt volgen om een nerveuze tic in het oog te verlichten is het vermijden van excessen. Cafeïne, alcohol en tabak hebben de neiging om bij overmatig gebruik meerdere schade aan het hele lichaam toe te brengen.

In die zin kan het verminderen of vermijden van al deze stoffen helpen om het probleem te verlichten. Op zijn beurt kan het verhogen van de hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging helpen de algehele gezondheid van het zenuwstelsel te verbeteren en tics te bestrijden.

Bevalt dit artikel je? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Zo houdt je gezonde ogen en voorkom je oogproblemen

7. Druppels of koude kompressen kunnen helpen bij een tic van het oog

oogdruppels
Een goede oplossing voor droge ogen is het gebruik van smerende oogdruppels.

Als je ogen droog aanvoelen, raadpleeg dan een specialist om druppels of een speciale gel voor te schrijven om ze te bevochtigen. Je kunt ook traditionele geneeskundige recepten volgen en het thuis doen en water of kamillekompressen aanbrengen.

Volgens een studie van onderzoekers van de Universiteit van Costa Rica heeft kamille eigenschappen om ontstekingen te verminderen en verlichting te veroorzaken in het perioculaire gebied, dat wil zeggen in de buurt van de ogen.

Houd er echter rekening mee dat het nodig is om toestemming te hebben van een oogarts voordat je dit populaire recept toepast. Om het toe te passen volg je deze stappen:

 • Bereid eerst een aftreksel met kamille.
 • Wacht tot het een draaglijke temperatuur heeft bereikt.
 • Was dan het gebied heel goed.
 • Week vervolgens een kompres in de infusie of in koud water.
 • Breng het dan aan op gesloten ogen en wacht een paar seconden.
 • Herhaal dit dan, maar dan met het warme kompres, ook een paar seconden.
 • Herhaal dit zo vaak als je oogarts aanbeveelt.

Een tic van het oog: houd je oogarts op de hoogte

Concluderend, als je een van de bovenstaande symptomen hebt, is een van de beste tips voor oogtrekkingen om naar een specialist te gaan om verdere schade te voorkomen. Vermijd zelfdiagnose en neem geen toevlucht tot zelfmedicatie.

Onthoud dat dit artikel slechts een leidraad is om te proberen het probleem op een natuurlijke en eenvoudige manier te verbeteren, maar je moet altijd de begeleiding en supervisie van een professional hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.